Semifreddo od maslaca od kikirikija

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • 22 g vrhnja za šlag sa 35% m.m. hladnog
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
  • ¼ žličice paste od vanilije
  • 125 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
  • 50 g kvalitetne bijele čokolade
  • 40 g neslanog maslaca
  • 2 g morske soli
  • 400 g kvalitetne mliječne čokolade za umakanje
  • 100 g slanog kikirikija za ukrašavanje

Priprema

  • Izrežite šest kvadrata plastične folije (20cm x 20cm) i obložite svaku šalicu. Ostavite ih sa strane za kasnije. Umutite šlag i stavite ga u posudu. Pokrijte šlag plastičnom folijom i stavite u hladnjak za kasnije.
  • U lončiću prokuhajte šećer, vodu i pastu od vanilije. Stavite maslac od kikirikija i bijelu čokoladu u lončić i prelijte kipućom smjesom uz miješanje kako bi se sve sjedinilo. Dodajte nasjeckani maslac i sol i miješajte da se sve sjedini.
  • Ostavite da se prohladi prije nego što ubacite poluumućeni šlag. Izvažite 100 g moussea i stavite u svaku šalicu. Zatvorite vrh vrećice i zavrnite je da dobije oblik suze.
  • Stavite šalice u zamrzivač i ostavite četiri sata da se zamrznu.
  • Otopite čokoladu ili je topite postepeno ako sadrži kakao maslac. Kako biste postepeno otopili čokoladu, ugrijte je u plastičnoj posudi u mikrovalnoj pećnici na 30 sekundi nekoliko puta.
  • Kad dobijete 50% tekuće i 50% čvrste smjese, miješajte bez dodatnog grijanja da se sva čokolada rastopi. U međuvremenu, grubo isjeckajte kikiriki. Izvadite mousse iz plastične vrećice. Zabodite svaki kolačić čačkalicom i umočite ga u čokoladu.
  • Odmah pospite isjeckanim kikirikijem jer se čokolada brzo stisne. Kad su svi kolačići ukrašeni, vratite ih u zamrzivač do posluživanja.

Povezani recepti

Vidi sve