Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.

Sastojci

  • Pjenica od kikiriki maslaca
  • 22 g slatkog vrhnja 35% udio masti, ohlađeno
  • 100g sitnog (kotač) šećera                
  • 50ml vode                  
  • ¼ žličice paste od vanilije
  • 125g maslaca od kikirikija s komadićima
  • 50g bijele čokolade visoke kvalitete              
  • 40g maslaca                           
  • 2g morske soli
  • Preljev
  • 400g mliječna čokolada visoke kvalitete, za prelijevanje
  • 100g slani kikiriki, za posipanje

Priprema

  • Pjenica-Od plastične folije izrežite šest kvadrata (20cm x 20cm) i obložite svaku čašicu. Ostavite ih sa strane dok niste spremni za slaganje. Polovično istucite vrhnje i prebacite u zdjelu.
  • Vrhnje prekrijte plastičnom folijom i vratite u hladnjak dok vam ne zatreba.
  • U loncu zavrijte šećer, vodu i pastu od vanilije. U zdjelu stavite maslac od kikirikija i bijelu čokoladu, te prelijte vrelom smjesom, miješajte dok se sve ne sjedini.
  • Dodajte narezani maslac i sol, promiješajte pjenjačom. Prije spajanja s polovično tučenim vrhnjem, ohladite smjesu na tjelesnu temperaturu. Izvažite 100g semifredda i stavljate u svaku obloženu čašicu.
  • Uhvatite vrh plastične folije i zavrnite, kako bi se stvorio oblik suze. Čašice stavite u zamrzivač i zamrznite na četiri sata ili dok vam ne zatrebaju.
  • Preljev-Otopite čokoladu ili je temperirajte ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
  • Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
  • U međuvremenu, grubo nasjeckajte kikiriki. Izvadite semifreddo iz kalupa plastične folije.
  • Umetnite čačkalicu ili ražnjić kroz dno svakog zamrznutog semifredda. Budite sigurni da je semifreddo još uvijek zamrznut prije nego ga umočite u čokoladu.
  • Podignite štapić koji ste umetnuli i umočite semifreddo u zdjelu s čokoladom.
  • Nakon što umočite semifreddo, čokolada će se brzo stvrdnuti, zato ih brzo pospite nasjeckanim kikirikijem i posložite na tanjur.
  • Vratite semifreddo u zamrzivač do vremena za posluživanje.

Povezani recepti

Vidi sve