Semifreddo od kikiriki maslaca
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu.
Sastojci
- Pjenica od kikiriki maslaca
- 22 g slatkog vrhnja 35% udio masti, ohlađeno
- 100g sitnog (kotač) šećera
- 50ml vode
- ¼ žličice paste od vanilije
- 125g maslaca od kikirikija s komadićima
- 50g bijele čokolade visoke kvalitete
- 40g maslaca
- 2g morske soli
- Preljev
- 400g mliječna čokolada visoke kvalitete, za prelijevanje
- 100g slani kikiriki, za posipanje
Priprema
- Pjenica-Od plastične folije izrežite šest kvadrata (20cm x 20cm) i obložite svaku čašicu. Ostavite ih sa strane dok niste spremni za slaganje. Polovično istucite vrhnje i prebacite u zdjelu.
- Vrhnje prekrijte plastičnom folijom i vratite u hladnjak dok vam ne zatreba.
- U loncu zavrijte šećer, vodu i pastu od vanilije. U zdjelu stavite maslac od kikirikija i bijelu čokoladu, te prelijte vrelom smjesom, miješajte dok se sve ne sjedini.
- Dodajte narezani maslac i sol, promiješajte pjenjačom. Prije spajanja s polovično tučenim vrhnjem, ohladite smjesu na tjelesnu temperaturu. Izvažite 100g semifredda i stavljate u svaku obloženu čašicu.
- Uhvatite vrh plastične folije i zavrnite, kako bi se stvorio oblik suze. Čašice stavite u zamrzivač i zamrznite na četiri sata ili dok vam ne zatrebaju.
- Preljev-Otopite čokoladu ili je temperirajte ako sadrži kakao maslac. Kako biste temperirali čokoladu, zagrijavajte je u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 30 sekundi, dok ne postignete 50% tekućine, a 50% komadića čokolade.
- Žustro miješajte bez dodatnog zagrijavanja, sve dok se čokolada ne rastopi. Ako vam ostanu tvrdoglavi komadići koji se nisu rastopili, čokoladu možete zagrijati sušilom za kosu uz neprestano miješanje.
- U međuvremenu, grubo nasjeckajte kikiriki. Izvadite semifreddo iz kalupa plastične folije.
- Umetnite čačkalicu ili ražnjić kroz dno svakog zamrznutog semifredda. Budite sigurni da je semifreddo još uvijek zamrznut prije nego ga umočite u čokoladu.
- Podignite štapić koji ste umetnuli i umočite semifreddo u zdjelu s čokoladom.
- Nakon što umočite semifreddo, čokolada će se brzo stvrdnuti, zato ih brzo pospite nasjeckanim kikirikijem i posložite na tanjur.
- Vratite semifreddo u zamrzivač do vremena za posluživanje.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Crvena baršunasta torta Mary Berry
Recepti Mary Berry
Otvorena pita od jabuke i kruške
Recepti Mary Berry
Portugalski tart od marelice
Recepti Mary Berry
Čokoladna rođendanska torta
Recepti Warren Mendes
Uštipci koesisters
Recepti Justine Schofield
Pečena nektarina i halloumi s medom
Recepti Luca Ciano
Zabaglione s kavom i prepečenim panettoneom
Recepti Luca Ciano
Puding od bijele čokolade i banana sa slanim karamel umakom
Recepti Luca Ciano
Gelato affogato od slatkog krumpira
Recepti Donal Skehan
Božićne palačinke s kompotom od bobičastog voća