Schwarzwald torta

Rudolph van Veen imao je dječački san – postati kuharom. Godine 1985. uspješno je završio kulinarsku školu u Bredi, a potom je radio kao glavni kuhar u Švicarskoj, specijalizirao se za slastičarske proizvode i u dvadeset sedmoj godini ostvaruje SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) Master – što je najviša pohvala koju jedan Nizozemac može dobiti.

 

 

 

 

Sastojci

  • 250 g višanja
  • 100 g malina
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • 2 žlice chia sjemenki
  • 6 jaja
  • 175 g šećera
  • 150 g brašna
  • 90 g maslaca
  • 150 g tamne čokolade
  • 150 g višanja
  • 400 ml šlaga
  • 40 g šećera
  • 100 g višanja
  • 100 g kupina
  • 100 g malina
  • 2 žlice čokoladnih mrvica
  • Kakao u prahu i šećer u prahu za posipanje
  • kalup za pečenje (20 x 35 cm)

Priprema

  • 1. Izvadite koštice iz višanja. Polovinu višanja zajedno s javorovim sirupom pasirajte ručnim mikserom ili u blenderu. Dodajte pire u posudu i umiješajte chia sjemenke. Drugu polovicu višanja narežite na komade, a maline vilicom zgnječite na tanjuru. Umiješajte višnje i pasiranu malinu u pire i pustite da se stvrdne u hladnjaku barem 30 minuta. Još je bolje ako džem napravite dan ranije.
  • 2. Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Kalup obložite papirom za pečenje. Obavezno imajte povišeni rub papira za pečenje od 5 cm. Ostavite da se maslac lagano otopi u loncu zajedno s nasjeckanom čokoladom.Odvojite jaja u dvije posude. Jedan sa žumanjcima i jedan s bjelanjkom. U svaku dodajte polovicu šećera i tucite žumanjke u zdjeli na pari do oko 50 Celzijevih stupnjeva. Maknite ga s pare i nastavite miješati. Prosijte brašno, dodajte otopljeni maslac s čokoladom i lagano promiješajte. Istucite bjelanjke vrlo lagano dok se ne formiraju meki vrhovi, zatim lagano pjenu umiješajte u tijesto. Izlijte tijesto u kalup i po njemu rasporedite višnje. Kolač pecite u pećnici oko 30 minuta dok ne porumeni i bude gotov. Ostavite da se kolač potpuno ohladi.
  • 3. Na velikom pladnju ili dasci za rezanje okrenite ohlađeni kolač i tucite šlag sa šećerom dok ne postane čvrst. Čokoladnu tortu namažite džemom od višanja. Preko njega rasporedite šlag. Ukrasite voćem. Pospite čokoladnim mrvicama, kakaom u prahu i šećerom.

Povezani recepti

Vidi sve