Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.

Sastojci

  • 1 velika goveđa rebarca (debljina oko 3,5 cm)
  • 2 žlice ulja repice/kanola ulje
  • 75 g maslaca
  • 2 režnja usitnjenog češnjaka
  • 2 grančice ružmarina
  • Morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • 500 g voštanog krumpira, narezanog za pomfrit
  • Suncokretovo ulje, za prženje
  • Mala šaka peršina, grubo nasjeckanog
  • Mala šaka estragona, grubo nasjeckanog
  • Morska sol
  • 2 velika žumanjka jaja iz slobodnog uzgoja
  • 1 žličica dijon senfa
  • 1 veći češanj češnjaka, sitno nariban
  • Prstohvat soli
  • 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Priprema

  • Odrezak izvadite iz hladnjaka na najmanje 20 minuta prije pečenja da se zagrije na sobnu temperaturu. Dok ne dostigne željenu temperaturu, odrezak dobro začinite solju i paprom s obje strane. Stavite na rešetku iznad pladnja za pečenje i ostavite otklopljeno dok ne budete spremni za kuhanje.
  • Zagrijte pećnicu na 140ºC. Stavite odrezak u pećnicu na cca. 25-35 minuta da bude srednje pečen, temperatura bi trebala biti 55ºC.
  • Dok se odrezak peče, pripremite krumpiriće: stavite ih u veliku vatrostalnu posudu ili nizozemsku pećnicu i prekrijte ih uljem. Stavite na jaku vatru i pustite da uzavru. Smanjite vatru na srednju i pecite 15 minuta, a zatim lagano uhvatite hvataljkama one koji su se zalijepili za podlogu. Nastavite kuhati još oko 5 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  • Uklonite krumpiriće šupljikavom žlicom i stavite u lim za pečenje obložen kuhinjskim papirom, obilno začinite morskom solju i poprskajte začinskim biljem. Držite na toplom u pećnici na niskoj temperaturi.
  • Za aioli umak: u zdjelu stavite žumanjke, češnjak, dijon senf i prstohvat morske soli. Zdjelu možete držati da se ne miče pomoću vlažnog kuhinjskog ručnika omotanog oko baze.
  • Neprekidno miješajući, dodavajte dvije vrste ulja u smjesu jaja kap po kap, a zatim postupno jednoličnim mlazom. Nemojte dodavati ulje prebrzo i provjerite je li se potpuno sjedinilo prije nego što dodate još. Miksajte dok se potpuno ne emulgira, zatim umiješajte limunov sok i obilno začinite po želji. Prelijte u dvije male zdjelice za posluživanje koje ćete zatim staviti na tanjure. (Ono što ostane dobro će se održati u staklenci u hladnjaku do 2 dana).
  • Kada je odrezak gotov u pećnici, izvadite ga i ostavite da odstoji dok ne bude spreman za pečenje. Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri i dodajte odrezak da se peče gotovo minutu ili dok lijepo ne porumeni prije nego što ga okrenete i u tavu dodate maslac, češnjak i ružmarin.
  • Nagnite tavu i žlicom neprestano tucite odreske još minutu.
  • Izvadite odrezak iz tave prije nego što ga narežete i odmah poslužite s čipsom i aiolijem.

Povezani recepti

Vidi sve