Savršeni odrezak s krumpirićima
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 1 velika goveđa rebarca (debljina oko 3,5 cm)
- 2 žlice ulja repice/kanola ulje
- 75 g maslaca
- 2 režnja usitnjenog češnjaka
- 2 grančice ružmarina
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 500 g voštanog krumpira, narezanog za pomfrit
- Suncokretovo ulje, za prženje
- Mala šaka peršina, grubo nasjeckanog
- Mala šaka estragona, grubo nasjeckanog
- Morska sol
- 2 velika žumanjka jaja iz slobodnog uzgoja
- 1 žličica dijon senfa
- 1 veći češanj češnjaka, sitno nariban
- Prstohvat soli
- 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema
- Odrezak izvadite iz hladnjaka na najmanje 20 minuta prije pečenja da se zagrije na sobnu temperaturu. Dok ne dostigne željenu temperaturu, odrezak dobro začinite solju i paprom s obje strane. Stavite na rešetku iznad pladnja za pečenje i ostavite otklopljeno dok ne budete spremni za kuhanje.
- Zagrijte pećnicu na 140ºC. Stavite odrezak u pećnicu na cca. 25-35 minuta da bude srednje pečen, temperatura bi trebala biti 55ºC.
- Dok se odrezak peče, pripremite krumpiriće: stavite ih u veliku vatrostalnu posudu ili nizozemsku pećnicu i prekrijte ih uljem. Stavite na jaku vatru i pustite da uzavru. Smanjite vatru na srednju i pecite 15 minuta, a zatim lagano uhvatite hvataljkama one koji su se zalijepili za podlogu. Nastavite kuhati još oko 5 minuta ili dok ne poprime zlatno smeđu boju.
- Uklonite krumpiriće šupljikavom žlicom i stavite u lim za pečenje obložen kuhinjskim papirom, obilno začinite morskom solju i poprskajte začinskim biljem. Držite na toplom u pećnici na niskoj temperaturi.
- Za aioli umak: u zdjelu stavite žumanjke, češnjak, dijon senf i prstohvat morske soli. Zdjelu možete držati da se ne miče pomoću vlažnog kuhinjskog ručnika omotanog oko baze.
- Neprekidno miješajući, dodavajte dvije vrste ulja u smjesu jaja kap po kap, a zatim postupno jednoličnim mlazom. Nemojte dodavati ulje prebrzo i provjerite je li se potpuno sjedinilo prije nego što dodate još. Miksajte dok se potpuno ne emulgira, zatim umiješajte limunov sok i obilno začinite po želji. Prelijte u dvije male zdjelice za posluživanje koje ćete zatim staviti na tanjure. (Ono što ostane dobro će se održati u staklenci u hladnjaku do 2 dana).
- Kada je odrezak gotov u pećnici, izvadite ga i ostavite da odstoji dok ne bude spreman za pečenje. Zagrijte ulje u tavi na jakoj vatri i dodajte odrezak da se peče gotovo minutu ili dok lijepo ne porumeni prije nego što ga okrenete i u tavu dodate maslac, češnjak i ružmarin.
- Nagnite tavu i žlicom neprestano tucite odreske još minutu.
- Izvadite odrezak iz tave prije nego što ga narežete i odmah poslužite s čipsom i aiolijem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom
Recepti Nico Reynolds
Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu
Recepti Lora i Stoyan
Sporo kuhani teleći obrazi sa zgnječenim krumpirom
Recepti Ainsley Harriott
Mljevena govedina s krumpirom, lukom i zelenim povrćem s maslacem