Savršen odrezak na žaru sa salatom od komorača i kukuruzom u maslacu i parmezanu
Recept iz: Nico Reynolds
Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!
Sastojci
- 2 juneća odreska ribeye
- krupna morska sol
- crni papar, krupniji
- velik grumen maslaca
- 1-2 inćuna
- 1 limun
- 1 glavica komorača
- 6 rotkvica
- 2 velike šake mladog špinata
- 50 g parmezana, nastruganog
- šaka nasjeckanog peršina
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 1 žlica sjemenki korijandra, blago zdrobljenih
- šaka nasjeckanog kopra
- sok 1 limuna
- par kapi maslinovog ulja
- 1 žlica meda
- 2 klipa kukuruza
- velik grumen maslaca
- korijandar, sitno nasjeckan
- 30-50 g parmezana, naribanog (dovoljno da prekrijete kukuruz)
Priprema
- Odrezak na žaru:
- 1. Odreske izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Osušite ih i premažite tankim slojem maslinovog ulja.
- 2. Obilno ih nasolite i popaprite.
- 3. Odreske sa svih strana dobro zapecite izravno nad ugljenom.
- 4. Potom ih premjestite uz rub roštilja, dok ne postignu željenu temperaturu. Temperaturu provjeravajte termometrom za meso: 53-55 °C za slabije i 71 °C za jače pečeno meso.
- 5. Kad odresci skoro dostignu željenu temperaturu, sklonite ih s roštilja i ostavite odležati (ne kraće od 5, ni dulje od 10 minuta).
- 6. Na tavi otopite velik grumen maslaca, pa unutra umiješajte filete inćuna i sok jednog limuna.
- 7. Polovicu maslaca prelijte preko odležanih odrezaka.
- 8. Zapecite ih 3 minute izravno nad ugljenom.
- 9. Dasku za rezanje pospite soli i paprom.
- 10. Na dasci narežite odreske i prelijte preostalim maslacem.
- Salata od komorača:
- 1. U zdjelici pomiješajte sve sastojke preljeva za salatu.
- 2. Glavicu komorača narežite na tanke ploške, a rotkvice na polovice. Prelijte ih preljevom i 5 minuta ostavite odležati.
- 3. Prije posluživanja umiješajte listove mladog špinata, a po vrhu nastružite parmezan.
- Kukuruz u maslacu i parmezanu:
- 1. Kukuruz pecite izravno nad ugljenom da ga lijepo zapečete (oko 10-12 minuta).
- 2. Premažite ga maslacem.
- 3. Naribani parmezan i nasjeckani korijandar stavite na dasku za rezanje pa uvaljajte klipove da posve obložite kukuruz.
- Odrezak prelijte argentinskim umakom chimichurrijem i poslužite.
- (vidi recept za chimichurri)
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Goveđi fondue u rolicama od rižinog papira
Recepti Hera Te Kurapa
Gurmanski goveđi burger
Recepti Mark Moriarty
Burgeri u pecivu s majonezom i maslacem
Recepti Michel Albert Roux
Juneći jezik s umakom gribiche
Recepti Michel Albert Roux
Crvena riža s goveđim kobasicama
Recepti Ainsley Harriott
Goveđi ražnjići sa sezamom i sojom
Recepti Biftek “à café”
Recepti Adam Liaw
Jastučići s goveđim curryjem
Recepti Adam Liaw
Junetina u umaku za polizati prste
Recepti Silvia Colloca
Teleći odresci s kaduljom