Ovaj mladi kuhar rođenjem je iz Dublina, no vuče veliki broj korijena s Jamajke. Iako se kroz djetinjstvo nikada nije vidio kao kuhar, danas uživa u dijeljenju svojih recepata. Kako sam kaže, njegov glavni cilj je učiniti ljude sretnima kroz hranu!

Sastojci

  • 2 juneća odreska ribeye
  • krupna morska sol
  • crni papar, krupniji
  • velik grumen maslaca
  • 1-2 inćuna
  • 1 limun
  • 1 glavica komorača
  • 6 rotkvica
  • 2 velike šake mladog špinata
  • 50 g parmezana, nastruganog
  • šaka nasjeckanog peršina
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 1 žlica sjemenki korijandra, blago zdrobljenih
  • šaka nasjeckanog kopra
  • sok 1 limuna
  • par kapi maslinovog ulja
  • 1 žlica meda
  • 2 klipa kukuruza
  • velik grumen maslaca
  • korijandar, sitno nasjeckan
  • 30-50 g parmezana, naribanog (dovoljno da prekrijete kukuruz)

Priprema

  • Odrezak na žaru:
  • 1. Odreske izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja. Osušite ih i premažite tankim slojem maslinovog ulja.
  • 2. Obilno ih nasolite i popaprite.
  • 3. Odreske sa svih strana dobro zapecite izravno nad ugljenom.
  • 4. Potom ih premjestite uz rub roštilja, dok ne postignu željenu temperaturu. Temperaturu provjeravajte termometrom za meso: 53-55 °C za slabije i 71 °C za jače pečeno meso.
  • 5. Kad odresci skoro dostignu željenu temperaturu, sklonite ih s roštilja i ostavite odležati (ne kraće od 5, ni dulje od 10 minuta).
  • 6. Na tavi otopite velik grumen maslaca, pa unutra umiješajte filete inćuna i sok jednog limuna.
  • 7. Polovicu maslaca prelijte preko odležanih odrezaka.
  • 8. Zapecite ih 3 minute izravno nad ugljenom.
  • 9. Dasku za rezanje pospite soli i paprom.
  • 10. Na dasci narežite odreske i prelijte preostalim maslacem.
  • Salata od komorača:
  • 1. U zdjelici pomiješajte sve sastojke preljeva za salatu.
  • 2. Glavicu komorača narežite na tanke ploške, a rotkvice na polovice. Prelijte ih preljevom i 5 minuta ostavite odležati.
  • 3. Prije posluživanja umiješajte listove mladog špinata, a po vrhu nastružite parmezan.
  • Kukuruz u maslacu i parmezanu:
  • 1. Kukuruz pecite izravno nad ugljenom da ga lijepo zapečete (oko 10-12 minuta).
  • 2. Premažite ga maslacem.
  • 3. Naribani parmezan i nasjeckani korijandar stavite na dasku za rezanje pa uvaljajte klipove da posve obložite kukuruz.
  • Odrezak prelijte argentinskim umakom chimichurrijem i poslužite.
  • (vidi recept za chimichurri)

Povezani recepti

Vidi sve