Savršeni banana split

Savršeni banana split

Opis

Karamelizirane makadamije

Ispecite makadamije u pećnici na 160°C dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Zatim ih izvadite iz pećnice i pazite da ostanu topli. Ulijte vodu i šećer u bakreni lonac i prokuhajte. Ako se na stranicama lonca nakupe kristali šećera, vratite ih u smjesu. Ugrijte šećerni sirup na 114 °C, zatim dodajte ispečene makadamije.Skinite s vatre i miješajte dok se oko makadamija ne oblikuju šećerni kristali. Zatim vratite na vatru i karamelizirajte šećer, uz lagano miješanje. Svaku makadamiju uvaljajte u šećer. Nakon što su se karamelizirale, isključite štednjak i dodajte maslac i sol pa uvaljajte makadamije. Zatim razdvojite svaku makadamiju pojedinačno na papir za pečenje. Kad se ohlade, stavite ih u posudu i prekrijte plastičnom folijom do završnog spajanja.

Banana

Stavite banane s korom u hladnjak na 20 minuta. Stavite bijelu čokoladu u plastičnu posudu i rastopite u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, tako da na kraju imate pola rastopljene i pola cijele čokolade. Miješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Ako su ostali komadići čokolade, možete ugrijati čokoladu sušilom za kosu uz miješanje da se sve rastopi.

Dodajte žutu jestivu boju i miješajte dok smjesa ne dobije boju banane. Zatim dodajte ulje i miješajte da se sve sjedini. Prelijte smjesu u posudu koja mora biti dovoljno visoka da možete potopiti bananu u nju. Vilicom nabodite svaku bananu i umočite u čokoladu. Ocijedite bananu iznad posude dok ne prestane kapati, zatim je položite na pladanj. Ostavite na sobnoj temperaturi da se slegne. Kad se čokolada slegnula, utrljajte na neke dijelove kakao prah kako bi izgledalo kao pravo voće. Jelo spojite u roku od jednog sata od pravljenja banana.

 Glazura od bijele čokolade

Stavite vrhnje za šlag(A), med i glukozu u malu tavu i čekajte da zavrije. Stavite bijelu čokoladu i muškatni oraščić u posudu i prelijte vruću smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.

Dodajte hladno vrhnje za šlag (B) i ponovno izmiješajte dok se ne sjedini. Zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata. Izvadite iz hladnjaka i zgusnite smjesu pomoću lopatice kako biste ostvarili gustoću da se može pokupiti žlicom.

Spajanje

Čokoladna podloga (prethodni recept)

Ugrubo isjeckajte karamelizirane makadamije. Pospite čokoladne mrvice na tanjur za serviranje i stavite bananu na vrh. Zagrijte žlicu ili lopaticu za sladoled i stavite veliku žlicu glazure od bijele čokolade na tanjur. Za kraj stavite nekoliko karameliziranih makadamija.

Sastojci

Karamelizirane makadamije

  • 300 g makadamija
  • 125 g šećera
  • 25 ml vode
  • 10 g neslanog maslaca
  • prstohvat soli

Banana

  • 4 zrele banane (male do srednje veličine)
  • 800 g kvalitetne bijele čokolade
  • jestiva žuta boja
  • 120 g ulja iz koštica grožđa
  • Kakao prah

Glazura od bijele čokolade

  • 250 ml vrhnja za šlag (A)
  • 25 g meda
  • 25 g tekuće glukoze
  • 220 g kvalitetne bijele čokolade
  • malo muškatnog oraščića
  • 375 ml vrhnja za šlag (B)
  • hladnog

Povezani recepti