Savršeni banana split
Recept iz: Kirsten Tibballs
Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu. Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.
Sastojci
- Karamelizirane makadamije
- 300 g makadamija
- 125 g šećera
- 25 ml vode
- 10 g neslanog maslaca
- prstohvat soli
- 4 zrele banane (male do srednje veličine)
- 800 g kvalitetne bijele čokolade
- jestiva žuta boja
- 120 g ulja iz koštica grožđa
- Kakao prah
- 250 ml vrhnja za šlag (A)
- 25 g meda
- 25 g tekuće glukoze
- 220 g kvalitetne bijele čokolade
- malo muškatnog oraščića
- 375 ml vrhnja za šlag (B) hladnog
Priprema
- 1. Ispecite makadamije u pećnici na 160°C dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Zatim ih izvadite iz pećnice i pazite da ostanu topli.
- 2. Ulijte vodu i šećer u bakreni lonac i prokuhajte. Ako se na stranicama lonca nakupe kristali šećera, vratite ih u smjesu.
- 3. Ugrijte šećerni sirup na 114 °C, zatim dodajte ispečene makadamije. Skinite s vatre i miješajte dok se oko makadamija ne oblikuju šećerni kristali. Zatim vratite na vatru i karamelizirajte šećer, uz lagano miješanje.
- 4. Svaku makadamiju uvaljajte u šećer. Nakon što su se karamelizirale, isključite štednjak i dodajte maslac i sol pa uvaljajte makadamije. Zatim razdvojite svaku makadamiju pojedinačno na papir za pečenje. Kad se ohlade, stavite ih u posudu i prekrijte plastičnom folijom do završnog spajanja.
- 5. Stavite banane s korom u hladnjak na 20 minuta.
- 6. Stavite bijelu čokoladu u plastičnu posudu i rastopite u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, tako da na kraju imate pola rastopljene i pola cijele čokolade.
- 7. Miješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Ako su ostali komadići čokolade, možete ugrijati čokoladu sušilom za kosu uz miješanje da se sve rastopi.
- 8. Dodajte žutu jestivu boju i miješajte dok smjesa ne dobije boju banane. Zatim dodajte ulje i miješajte da se sve sjedini. Prelijte smjesu u posudu koja mora biti dovoljno visoka da možete potopiti bananu u nju.
- 9. Vilicom nabodite svaku bananu i umočite u čokoladu. Ocijedite bananu iznad posude dok ne prestane kapati, zatim je položite na pladanj. Ostavite na sobnoj temperaturi da se slegne.
- 10. Kad se čokolada slegnula, utrljajte na neke dijelove kakao prah kako bi izgledalo kao pravo voće. Jelo spojite u roku od jednog sata od pravljenja banana.
- 11. Stavite vrhnje za šlag(A), med i glukozu u malu tavu i čekajte da zavrije. Stavite bijelu čokoladu i muškatni oraščić u posudu i prelijte vruću smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.
- 12. Dodajte hladno vrhnje za šlag (B) i ponovno izmiješajte dok se ne sjedini. Zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata. Izvadite iz hladnjaka i zgusnite smjesu pomoću lopatice kako biste ostvarili gustoću da se može pokupiti žlicom.
- 13. Ugrubo isjeckajte karamelizirane makadamije. Pospite čokoladne mrvice na tanjur za serviranje i stavite bananu na vrh. Zagrijte žlicu ili lopaticu za sladoled i stavite veliku žlicu glazure od bijele čokolade na tanjur.
- 14. Za kraj stavite nekoliko karameliziranih makadamija.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom
Recepti Kirsten Tibballs
Sladoledni štapići čupavci