Savršeni banana split

Kirsten Tibballs, koju MasterChef naziva „kraljicom čokolade“ jedna je od australskih najpoznatijih i međunarodno poštovanih slastičarki i stručnjakinja za čokoladu. Kirsten je predstavljala Australiju na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, a osvojila je i zlatnu medalju na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj. Bila je i članica žirija na natjecanju „World Chocolate Masters“ u Parizu, „The Patisserie Grand Prixu“ u Japanu i na natjecanju „World Chocolate Masters National selections“ u Londonu.

Sastojci

  • Karamelizirane makadamije
  • 300 g makadamija
  • 125 g šećera
  • 25 ml vode
  • 10 g neslanog maslaca
  • prstohvat soli
  • 4 zrele banane (male do srednje veličine)
  • 800 g kvalitetne bijele čokolade
  • jestiva žuta boja
  • 120 g ulja iz koštica grožđa
  • Kakao prah
  • 250 ml vrhnja za šlag (A)
  • 25 g meda
  • 25 g tekuće glukoze
  • 220 g kvalitetne bijele čokolade
  • malo muškatnog oraščića
  • 375 ml vrhnja za šlag (B) hladnog

Priprema

  • 1. Ispecite makadamije u pećnici na 160°C dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Zatim ih izvadite iz pećnice i pazite da ostanu topli.
  • 2. Ulijte vodu i šećer u bakreni lonac i prokuhajte. Ako se na stranicama lonca nakupe kristali šećera, vratite ih u smjesu.
  • 3. Ugrijte šećerni sirup na 114 °C, zatim dodajte ispečene makadamije. Skinite s vatre i miješajte dok se oko makadamija ne oblikuju šećerni kristali. Zatim vratite na vatru i karamelizirajte šećer, uz lagano miješanje.
  • 4. Svaku makadamiju uvaljajte u šećer. Nakon što su se karamelizirale, isključite štednjak i dodajte maslac i sol pa uvaljajte makadamije. Zatim razdvojite svaku makadamiju pojedinačno na papir za pečenje. Kad se ohlade, stavite ih u posudu i prekrijte plastičnom folijom do završnog spajanja.
  • 5. Stavite banane s korom u hladnjak na 20 minuta.
  • 6. Stavite bijelu čokoladu u plastičnu posudu i rastopite u mikrovalnoj pećnici 30 sekundi, tako da na kraju imate pola rastopljene i pola cijele čokolade.
  • 7. Miješajte dok se sva čokolada ne rastopi. Ako su ostali komadići čokolade, možete ugrijati čokoladu sušilom za kosu uz miješanje da se sve rastopi.
  • 8. Dodajte žutu jestivu boju i miješajte dok smjesa ne dobije boju banane. Zatim dodajte ulje i miješajte da se sve sjedini. Prelijte smjesu u posudu koja mora biti dovoljno visoka da možete potopiti bananu u nju.
  • 9. Vilicom nabodite svaku bananu i umočite u čokoladu. Ocijedite bananu iznad posude dok ne prestane kapati, zatim je položite na pladanj. Ostavite na sobnoj temperaturi da se slegne.
  • 10. Kad se čokolada slegnula, utrljajte na neke dijelove kakao prah kako bi izgledalo kao pravo voće. Jelo spojite u roku od jednog sata od pravljenja banana.
  • 11. Stavite vrhnje za šlag(A), med i glukozu u malu tavu i čekajte da zavrije. Stavite bijelu čokoladu i muškatni oraščić u posudu i prelijte vruću smjesu. Miješajte dok se ne sjedini.
  • 12. Dodajte hladno vrhnje za šlag (B) i ponovno izmiješajte dok se ne sjedini. Zatim stavite u hladnjak na najmanje četiri sata. Izvadite iz hladnjaka i zgusnite smjesu pomoću lopatice kako biste ostvarili gustoću da se može pokupiti žlicom.
  • 13. Ugrubo isjeckajte karamelizirane makadamije. Pospite čokoladne mrvice na tanjur za serviranje i stavite bananu na vrh. Zagrijte žlicu ili lopaticu za sladoled i stavite veliku žlicu glazure od bijele čokolade na tanjur.
  • 14. Za kraj stavite nekoliko karameliziranih makadamija.

Povezani recepti

Vidi sve