Sarma od vinove loze (punjene rolice)
Recept iz: Primož Dolničar
Način pripreme jogurta:
- U lonac ulijte mlijeko.
- Pasterizirajte mlijeko na 90 °C najmanje 20 minuta.
- Mlijeko će se malo zgusnuti.
- U ovom postupku morate jako paziti da ne prijeđete temperaturu.
- Koristite termometar.
- Ohladite mlijeko na 40 °C.
- Jogurt stavite u mlijeko i dobro promiješajte.
- Mlijeko ulijte u staklenke.
- Zagrijte pećnicu na 50 °C i isključite je.
- Održavajte stalnu temperaturu od oko 40 °C sljedećih 4 do 5 sati.
- Zatvorite staklenke i stavite jogurt u pećnicu.
- Za 5 sati dobit ćete savršen jogurt.
Način pripreme ukiseljenog lišća:
- Odrežite peteljke.
- Operite listove u hladnoj vodi.
- Blanširajte ih 3 do 4 minute u kipućoj vodi.
- Ohladite ih u hladnoj vodi (u hladnu vodu možete dodati i malo leda).
- Prebacite listove rupičastom žlicom, da se dobro ocijede.
- Preostalu vodu iskoristite za pripremu salamure u kojoj će se konzervirati listovi.
- Posolite.
- Dodajte limunsku kiselinu.
- Uzmite krpu koja je oprana na 100 °C.
- Stavite 8 do 10 listova jedan preko drugog.
- Listove vinove loze uvijte na krpi.
- Prvo preklopite rubove s obje strane.
- Zatim ih uvijte.
- Stavite rolice u staklenku.
- U jednu staklenku stavite oko 5 do 6 rola, ovisno o veličini staklenke.
- Na kraju rolice od loze prelijete salamurom.
- Koristite male plastične mrežice koje ih potiskuju prema dolje i drže rolice natopljene u salamuri.
- Okrenite staklenku naopako na pola sata, za slučaj da se nešto mjehurića zraka uhvatilo u lozu, a zatim je vratite i naš postupak će biti gotov.
- Tako pripremljeni listovi vinove loze mogu se upotrijebiti već za tjedan dana i traju cijelu godinu pa i dulje.
Način pripreme sarme:
- Meso očistite od vezivnog tkiva, ali ostavite mast.
- Narežite ga na komadiće.
- Sameljite ga; prvo ga krupno samljeti, pa mlaznicu promijeniti na manje rupice i opet samljeti meso.
- Rasklopite listove vinove loze.
- Namočite ih u slatkoj vodi, tako postanu manje slani.
- U vodi mogu ostati oko 30 minuta.
- Operite rižu.
- Nasjeckajte luk.
- Luk pomiješajte s mesom.
- Dodajte rižu.
- Posolite i popaprite.
- Nasjeckajte peršin, češnjak i kopar.
- Dodajte ih u smjesu riže, luka i mesa.
- Sve zajedno dobro izmiješajte, što je najbolje učiniti rukama.
- Po potrebi još posolite.
- Pripremite lonac.
- Ocijedite listove vinove loze.
- Dio njih stavite na dno lonca u kojem ćete kuhati sarmu (listovi će zaštititi sarmu da ne zagori).
- Na listove stavite kriške limuna.
- Uzmite list vinove loze, stavite ga na glatku stranu, žilicama prema nama i u sredinu stavite žlicu mesne smjese.
- Rubove lista savijte prema unutra, slično kao što smo ih uvili za čuvanje u staklenci.
- Napravite rolicu.
- U lonac stavite sarme.
- Sarme prelijte s otprilike decilitrom maslinovog ulja.
- Na sarmu dodajte sok od cijelog limuna.
- Stavite tanjur preko sarmi da ih sabijete i da ne otplivaju, da tako kažemo.
- Dodati vode (toliko vode da tanjur bude ispod vode),
- Pokrijte lonac poklopcem.
- Kuhajte oko 45 minuta, dok se riža iznutra ne skuha.
- Nakon 45 minuta u loncu ne bi smjelo ostati vode, što znači da su sarme spremne za jelo.
Sastojci
- Jogurt:
- 1l sirovog mlijeka
- 1 žlica jogurta
- Ukiseljeno lišće:
- lišće vinove loze
- 200 g soli
- 4 žlice limunske kiseline
- Sarma:
- 1 kg junećeg vrata
- 30-40 listova vinove loze
- 1,5 dl riže
- 1 luk
- 3 češnja češnjaka
- kopar
- peršin
- 2 ekološki uzgojena limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom