Način pripreme jogurta:

  1. U lonac ulijte mlijeko.
  2. Pasterizirajte mlijeko na 90 °C najmanje 20 minuta.
  3. Mlijeko će se malo zgusnuti.
  4. U ovom postupku morate jako paziti da ne prijeđete temperaturu.
  5. Koristite termometar.
  6. Ohladite mlijeko na 40 °C.
  7. Jogurt stavite u mlijeko i dobro promiješajte.
  8. Mlijeko ulijte u staklenke.
  9. Zagrijte pećnicu na 50 °C i isključite je.
  10. Održavajte stalnu temperaturu od oko 40 °C sljedećih 4 do 5 sati.
  11. Zatvorite staklenke i stavite jogurt u pećnicu.
  12. Za 5 sati dobit ćete savršen jogurt.

 

Način pripreme ukiseljenog lišća:

  1. Odrežite peteljke.
  2. Operite listove u hladnoj vodi.
  3. Blanširajte ih 3 do 4 minute u kipućoj vodi.
  4. Ohladite ih u hladnoj vodi (u hladnu vodu možete dodati i malo leda).
  5. Prebacite listove rupičastom žlicom, da se dobro ocijede.
  6. Preostalu vodu iskoristite za pripremu salamure u kojoj će se konzervirati listovi.
  7. Posolite.
  8. Dodajte limunsku kiselinu.
  9. Uzmite krpu koja je oprana na 100 °C.
  10. Stavite 8 do 10 listova jedan preko drugog.
  11. Listove vinove loze uvijte na krpi.
  12. Prvo preklopite rubove s obje strane.
  13. Zatim ih uvijte.
  14. Stavite rolice u staklenku.
  15. U jednu staklenku stavite oko 5 do 6 rola, ovisno o veličini staklenke.
  16. Na kraju rolice od loze prelijete salamurom.
  17. Koristite male plastične mrežice koje ih potiskuju prema dolje i drže rolice natopljene u salamuri.
  18. Okrenite staklenku naopako na pola sata, za slučaj da se nešto mjehurića zraka uhvatilo u lozu, a zatim je vratite i naš postupak će biti gotov.
  19. Tako pripremljeni listovi vinove loze mogu se upotrijebiti već za tjedan dana i traju cijelu godinu pa i dulje.

 

Način pripreme sarme:

  1. Meso očistite od vezivnog tkiva, ali ostavite mast.
  2. Narežite ga na komadiće.
  3. Sameljite ga; prvo ga krupno samljeti, pa mlaznicu promijeniti na manje rupice i opet samljeti meso.
  4. Rasklopite listove vinove loze.
  5. Namočite ih u slatkoj vodi, tako postanu manje slani.
  6. U vodi mogu ostati oko 30 minuta.
  7. Operite rižu.
  8. Nasjeckajte luk.
  9. Luk pomiješajte s mesom.
  10. Dodajte rižu.
  11. Posolite i popaprite.
  12. Nasjeckajte peršin, češnjak i kopar.
  13. Dodajte ih u smjesu riže, luka i mesa.
  14. Sve zajedno dobro izmiješajte, što je najbolje učiniti rukama.
  15. Po potrebi još posolite.
  16. Pripremite lonac.
  17. Ocijedite listove vinove loze.
  18. Dio njih stavite na dno lonca u kojem ćete kuhati sarmu (listovi će zaštititi sarmu da ne zagori).
  19. Na listove stavite kriške limuna.
  20. Uzmite list vinove loze, stavite ga na glatku stranu, žilicama prema nama i u sredinu stavite žlicu mesne smjese.
  21. Rubove lista savijte prema unutra, slično kao što smo ih uvili za čuvanje u staklenci.
  22. Napravite rolicu.
  23. U lonac stavite sarme.
  24. Sarme prelijte s otprilike decilitrom maslinovog ulja.
  25. Na sarmu dodajte sok od cijelog limuna.
  26. Stavite tanjur preko sarmi da ih sabijete i da ne otplivaju, da tako kažemo.
  27. Dodati vode (toliko vode da tanjur bude ispod vode),
  28. Pokrijte lonac poklopcem.
  29. Kuhajte oko 45 minuta, dok se riža iznutra ne skuha.
  30. Nakon 45 minuta u loncu ne bi smjelo ostati vode, što znači da su sarme spremne za jelo.

Sastojci

  • Jogurt:
  • 1l sirovog mlijeka
  • 1 žlica jogurta
  • Ukiseljeno lišće:
  • lišće vinove loze
  • 200 g soli
  • 4 žlice limunske kiseline
  • Sarma:
  • 1 kg junećeg vrata
  •  30-40 listova vinove loze
  • 1,5 dl riže
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • kopar
  • peršin
  • 2 ekološki uzgojena limuna
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve