Sarine gurmanske lokme

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama.

Sastojci

  • 250 ml mlake vode
  • 30 g suhoga kvasca
  • 10 g šećera
  • 200 g šećera
  • 100 g margarina (sobne temperature)
  • 2-3 jaja
  • 5 g soli
  • 5 g vanilije
  • 5 g cimeta
  • 5 g kardamoma
  • 400 ml vode
  • 1 kg brašna
  • 1000 ml ulja (za prženje)
  • 500 ml mlijeka
  • štapić vanilije
  • 70 g brašna
  • 175 g šećera
  • 2 g soli
  • 15 g rastopljenog maslaca
  • 4 jaja
  • 2 žumanjka
  • naranča – kora ili narančino ulje
  • 200 ml šlaga
  • 300 g šećera u prahu
  • limun – sok
  • 75ml mlijeka
  • 75 ml rastopljenog maslaca
  • 100 ml džema od ruže ili nekog drugog džema po izboru i ukusu
  • jestivo cvijeće
  • Sušeno voće
  • Orašasti plodovi

Priprema

  • 1. 250 ml mlake vode, 30 grama suhoga kvasca i 10 grama šećera stavite u malu posudu i ostavite da odstoji dok se ne zapjeni.
  • 2. Margarin i 200 ml šećera stavite u kuhinjski robot i istucite. Dok nastavljate tući, dodajte jaje jedno po jedno. Ne zaboravite dodati začine. Pjenušavu vodu s kvascem dodajte smjesi jaja i margarina i dobro promiješajte. Za kraj, dodajte brašno u nekoliko navrata.
  • 3. Tijesto mijesite rukom, uvjerite se da su sastojci u posudi raspoređeni ravnomjerno i da se ne lijepe za rubove. Pripazite da ne mijesite predugo. Tijesto ostavite na toplom mjestu oko 30 minuta i pričekajte da se volumen udvostruči. Primjenjujući pritisak, pobrinite se da zrak koji je zatočen u tijestu izađe i opet pričekajte da se količina udvostruči.
  • 4. Dok se tijesto diže, počnite pripremati punjenje. Štapić vanilije podijelite na dva jednaka dijela i odrežite vrhove. Mlijeko, štapić vanilije i vrhove stavite u lonac srednje veličine i zakuhajte. Kad zakuha, ostavite tako još nekoliko minuta.
  • 5. U veliku posudu stavite brašno, šećer, vodu, rastopljeni maslac, jaja i žumanjke te istucite. Iz mlijeka izvadite štapić vanilije i polako, uz miješanje, dodajte ga brašnu. Nastavite miješati dok se mlijeko i brašno potpuno ne sljube.
  • 6. Smjesu vratite u lonac i uz neprestano miješanje nastavite kuhati dok se brašno ne skuha, a umak ne zgusne. Umak pokrijte kuhinjskom folijom i ostavite u pećnici da se hladi. Pričekajte da se u potpunosti ohladi. Za kraj dodajte 200 ml šlaga, oblikujte i nježno napunite lokme.
  • 7. Maslac rastopite u malom loncu i dodajte mlijeko. Pričekajte da se mlijeko ugrije i ugasite vatru. Dodajte šećer u prahu. Za kraj dodajte limunov sok. Šerbet kojim ćete premazati lokme mora biti mlak. Pripazite da ne bude vruć.
  • 8. Radnu plohu lagano pospite brašnom. Tijesto stavite na površinu koju ste posuli brašnom. Valjkom razvaljajte tijesto. Debljina mora biti 1,5 centimetar. Kalupom za kekse ili čašom od tijesta oblikujte lokme. Prekrijte ih tankom krpom i 10-15 minuta pričekajte da nabubre. Zagrijte ulje na oko 190 stupnjeva. Lokme nježno stavite na ulje i pržite nekoliko minuta, dok obje strane ne poprime žućkasto smeđu boju. Na kraju trebaju biti lagane i pufaste.
  • 9.  Pričekajte nekoliko minuta da se vaše lokme ohlade. Na svakoj nožem napravite rupicu po sredini. Napunite ih džemom i kremom od naranče koju ste upravo napravili. Uronite ih u šerbet i ukrasite jestivim cvijećem, sušenim voćem i orašastim plodovima. Uslast!

Povezani recepti

Vidi sve