Salata s kremom od graha

Primož je rođen 1973. godine u Ljubljani. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije, a tijekom studija pridružio se plesnom kazalištu. Pred sam kraj studija putovao je po Južnoj Americi, a po povratku u Ljubljanu nastavio je plesati u kazalištu, ali i baviti se fotografijom. Vodio je i TV emisije, a danas ima kulinarski studio i stolarsku radionicu. Kuha, piše kulinarski blog te izrađuje drveni namještaj.

Sastojci

  • 200 g sivoga graha
  • siljen radič (uzgojen zimi na zatvorenom)
  • radič iz vrta
  • matovilac
  • svih salata zajedno otprilike 250 g
  • lovorov list
  • sol
  • pola poriluka
  • glavica luka kozjaka
  • češanj češnjaka
  • mrkva
  • 4 jaja
  • maslinovo ulje
  • svježi timijan
  • 50 ml octa (ili više po potrebi)
  • jušna žlica svinjske masti

Priprema

  • 1. Grah namačite 4 sata.
  • 2. Grah kuhajte 30 minuta.
  • 3. Grahu dodajte lovorov list.
  • 4. Posolite.
  • 5. Zagrijte tavu.
  • 6. U nju ulijte malo maslinova ulja.
  • 7. Nasjeckajte luk kozjak i ubacite ga u tavu.
  • 8. Dodajte tanko narezanu mrkvu.
  • 9. Poriluk narežite na kolute, operite ga i dodajte u tavu.
  • 12. Promiješajte.
  • 13. Dodajte češnjak.
  • 14. Popržite povrće.
  • 15. Dodajte malo timijana.
  • 16. Dodajte grah zajedno s vodom u kojoj se kuhao.
  • 17. Nešto graha ocijedite i sačuvajte za poslije. 
  • 18. Povrće kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri.
  • 19. Pasirajte povrće štapnim mikserom.
  • Priprema 2:
  • 1. Operite salatu.
  • 2. Jaja kuhajte u slanoj vodi 5 minuta.
  • 3. Ohladite ih pod mlazom hladne vode.
  • 3. Ogulite jaja.
  • 4. Prerežite ih napola.
  • 5. U tavi zagrijte svinjsku mast.
  • 6. Dodajte ocat.
  • 7. Posolite.
  • Priprema 3:
  • 1. Salatu složite u posudu i prelijte octom i masti.
  • Posluživanje: na tanjur stavite žlicu pirea od graha i na njega položite salatu. Na salatu stavite jaja i pospite s nekoliko cijelih zrna kuhanoga graha.

Povezani recepti

Vidi sve