Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.

Sastojci

  • 3 velike naranče
  • Šaka rukole
  • 1 zeleni radič, listove odvojiti i oprati
  • Za začinjene bademe:
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 60 g cijelih blanširanih badema
  • ½ žličice mljevenog kumina
  • ½ žličice mljevenog korijandera
  • ¼ žličice čilija u prahu
  • Prstohvat morske soli
  • 2 žličice tekućeg meda
  • Za preljev:
  • sok od ½ limuna
  • 4 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica svježeg lišća timijana
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema

  • 1. Za pripremu začinjenih badema u maloj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte bademe, protresite tavu da se bademi prekriju uljem i pržite 1 minutu. Dodajte začine i sol te promiješajte, a zatim prelijte medom i dobro promiješajte. Pržite još 3-4 minute dok bademi ne postanu zlatni i obloženi mješavinom začina. Maknite s vatre, pretresite na lim za pečenje i ostavite da se ohladi.
  • 2. Uklonite krajeve narančama te uklonite koru i srž tako što ćete nožem prijeći odozgo prema dolje, uklanjajući dijelove kore dok ne dobijete oguljenu naranču. Svaku naranču narežite vodoravno na četiri diska, ostavljajući sav sok u zdjeli, a zatim osušite kriške kuhinjskim papirom. Nad zdjelom iscijedite kore kako biste iz njih iscijedili sav sok i ostavite ga sa strane.
  • 3. Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte kriške naranče i brzo pržite s obje strane dok ne pougljene. Izvadite iz posude i ostavite sa strane.
  • 4. Napravite preljev u zdjeli sa sokom od naranče u koji ćete dodati limunov sok, ekstradjevičansko maslinovo ulje, majčinu dušicu i začine. Umutiti dok se ne sjedini.
  • 5. Prelijte listove salate s malo preljeva i lagano ih promiješajte. Posložite listove radiča oko pladnja, na vrh stavite rukolu, a zatim posložite pougljenjene kriške naranče. Grubo nasjeckajte začinjene bademe i pospite po salati, prelijte s još malo preljeva i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve