Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recept iz: Ainsley Harriott
Iz jamajčke baštine rođen je Ainsley Harriottu Paddingtonu u Westminsterskom gradu u središnjem Londonu 28. veljače 28. veljače 1957. Njegov otac, Chester Leroy Harriott, bio je pijanista i pjevač, a majka Peppy Harriott (rođ. Strudwick). Ima dvije braće i sestre - sestru, Jacqueline i brata po imenu Chester.
Sastojci
- 3 velike naranče
- Šaka rukole
- 1 zeleni radič, listove odvojiti i oprati
- Za začinjene bademe:
- 2 žličice maslinovog ulja
- 60 g cijelih blanširanih badema
- ½ žličice mljevenog kumina
- ½ žličice mljevenog korijandera
- ¼ žličice čilija u prahu
- Prstohvat morske soli
- 2 žličice tekućeg meda
- Za preljev:
- sok od ½ limuna
- 4 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
- 1 žličica svježeg lišća timijana
- morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Za pripremu začinjenih badema u maloj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte bademe, protresite tavu da se bademi prekriju uljem i pržite 1 minutu. Dodajte začine i sol te promiješajte, a zatim prelijte medom i dobro promiješajte. Pržite još 3-4 minute dok bademi ne postanu zlatni i obloženi mješavinom začina. Maknite s vatre, pretresite na lim za pečenje i ostavite da se ohladi.
- 2. Uklonite krajeve narančama te uklonite koru i srž tako što ćete nožem prijeći odozgo prema dolje, uklanjajući dijelove kore dok ne dobijete oguljenu naranču. Svaku naranču narežite vodoravno na četiri diska, ostavljajući sav sok u zdjeli, a zatim osušite kriške kuhinjskim papirom. Nad zdjelom iscijedite kore kako biste iz njih iscijedili sav sok i ostavite ga sa strane.
- 3. Zagrijte neprianjajuću tavu na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte kriške naranče i brzo pržite s obje strane dok ne pougljene. Izvadite iz posude i ostavite sa strane.
- 4. Napravite preljev u zdjeli sa sokom od naranče u koji ćete dodati limunov sok, ekstradjevičansko maslinovo ulje, majčinu dušicu i začine. Umutiti dok se ne sjedini.
- 5. Prelijte listove salate s malo preljeva i lagano ih promiješajte. Posložite listove radiča oko pladnja, na vrh stavite rukolu, a zatim posložite pougljenjene kriške naranče. Grubo nasjeckajte začinjene bademe i pospite po salati, prelijte s još malo preljeva i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom