Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica.

Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina.

Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.

Sastojci

  • 300 g miješane riže (bijele i divlje)
  • 6 komada mladog luka, tanko narezanog
  • Velika vezica kopra, nasjeckanog
  • Velika vezica peršina ravnih listova, nasjeckanog
  • 3 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 200 g šparoga, odrezanih krajeva, narezanih na komade od 5 cm duljine
  • 200 g ploški vruće dimljenog lososa, iskidanih u komade
  • Sol i svježe mljeveni crni papar
  • Sok od 2 limuna, naribana korica jednog limuna
  • 180 ml maslinova ulja
  • 4 žlice bijelog vinskog octa
  • 4 žlice tekućeg meda
  • 2 žlice senfa

Priprema

  • 1. Skuhajte rižu u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite je, osvježite u hladnoj vodi pa ponovno ocijedite.
  • 2. Sipajte rižu u zdjelu i dodajte mladi luk, kopar i peršin. Začinite solju i paprom pa sve dobro promiješajte.
  • 3. Izmjerite sve sastojke za dresing pa ih sipajte u vrč i dobro promiješajte. Ostavite 2 žlice dresinga sa strane a ostatak prelijte po riži. Promiješajte, pokrijte folijom i stavite u hladnjak oko sat vremena.
  • 4. Jaja kuhajte 8 minuta da ostanu meko kuhana. Ocijedite ih i ostavite u hladnoj vodi a zatim oljuštite i narežite na četvrtine.
  • 5. Šparoge kuhajte 3 minute. Ocijedite ih, osvježite u hladnoj vodi pa ocijedite ponovno.
  • 6. Umiješajte šparoge u rižu pa stavite nekoliko žlica toga na pladanj. Rasporedite komadiće lososa i četvrtine jaja odozgo. Začinite s malo soli i svježe mljevenog papra pa prije posluživanja prelijte ostatkom dresinga.

Povezani recepti

Vidi sve