Opis
Stavite sardine u plastičnu, staklenu ili keramičku posudu i napravite marinadu. Dodajte ulje, češnjak, kapare, chilli prah i sjemenke koromača. Začinite solju. Dodajte sok limuna. Pokidajte koru limuna i komadiće dodajte marinadi. Pažljivo preokrećite sardine u marinadi, pokrijte ih i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Za to vrijeme napravite salatu. Stavite rajčice u zdjelu srednje veličine. Dodajte češnjak i pokidano lišće bosiljka. Začinite solju i pospite uljem. Lagano promiješajte da sve rajčice prekrijete uljem. Odložite na stranu.
Sardine izvadite iz hladnjaka nekih 10 minuta prije kuhanja. Zagrijte tavu s rebrima na srednje jakoj vatri 5–10 minuta.
Kada je tava jako vruća, pažljivo izvadite sardine iz marinade i položite ih u tavu. Dodajte i koru limuna iz marinade, a ostalo bacite. Kuhajte ih 3 minute, okrenite i kuhajte još 2 minute.
Servirajte na tanjure po dvije sardine, pospite ih peršinom. Uz sardine stavite salatu od rajčica i ukrasite kriškom limuna i komadom limunove kore.
Sastojci
- 8 očišćenih cijelih sardina (svaka oko 60 g)
- 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka, oguljena i narezana na listiće
- 1 žlica kapara, ocijeđenih
- 1⁄2 žličice chilli praha
- 1 žličica sjemenki koromača
- 1 veliki limun bez voska, i još 4 kriške za serviranje
- 2 žlice nasjeckanog lišća svježega peršina
- sol
Za salatu
- 20 mladih crvenih šljiva-rajčica, prepolovljenih
- 20 mladih žutih šljiva-rajčica, prepolovljenih
- 3 češnja češnjaka, oguljena i narezana
- 20 listova svježega bosiljka
- 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja