Opis

Stavite sardine u plastičnu, staklenu ili keramičku posudu i napravite marinadu. Dodajte ulje, češnjak, kapare, chilli prah i sjemenke koromača. Začinite solju. Dodajte sok limuna. Pokidajte koru limuna i komadiće dodajte marinadi. Pažljivo preokrećite sardine u marinadi, pokrijte ih i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Za to vrijeme napravite salatu. Stavite rajčice u zdjelu srednje veličine. Dodajte češnjak i pokidano lišće bosiljka. Začinite solju i pospite uljem. Lagano promiješajte da sve rajčice prekrijete uljem. Odložite na stranu.

Sardine izvadite iz hladnjaka nekih 10 minuta prije kuhanja. Zagrijte tavu s rebrima na srednje jakoj vatri 5–10 minuta.

Kada je tava jako vruća, pažljivo izvadite sardine iz marinade i položite ih u tavu. Dodajte i koru limuna iz marinade, a ostalo bacite. Kuhajte ih 3 minute, okrenite i kuhajte još 2 minute.

Servirajte na tanjure po dvije sardine, pospite ih peršinom. Uz sardine stavite salatu od rajčica i ukrasite kriškom limuna i komadom limunove kore.

 

Sastojci

  • 8 očišćenih cijelih sardina (svaka oko 60 g)
  • 4 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka, oguljena i narezana na listiće
  • 1 žlica kapara, ocijeđenih
  • 1⁄2 žličice chilli praha
  • 1 žličica sjemenki koromača
  • 1 veliki limun bez voska, i još 4 kriške za serviranje
  • 2 žlice nasjeckanog lišća svježega peršina
  • sol

 

Za salatu

  • 20 mladih crvenih šljiva-rajčica, prepolovljenih
  • 20 mladih žutih šljiva-rajčica, prepolovljenih
  • 3 češnja češnjaka, oguljena i narezana
  • 20 listova svježega bosiljka
  • 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja

Povezani recepti