Salata od rakova i crvenih naranči
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Sastojci
- 3 crvene naranče (koristite obične ako ovima nije sezona)
- 400 g (14o z.) kuhanog mesa rakova
- 1 mali crveni luk oguljen i tanko narezan
- 2 zrela avokada prepolovljena izvađene koštice oguljena i narezana na kockice od 1-cm (½-in)
- 50 ml (2 fl oz.) ekstra djevičanskog maslinovog ulja plus još malo za posluživanje
- 1 žličica octa od višanja
- 2 žličica sjeckanog kopra (sjeckanog korijandera ili lišća peršina to isto dobro ide zajedno ako nemate kopar)
- sol i svježe mljeveni crni papar prema ukusu
- nekoliko šačica zelenja za salatu za posluživanje
Priprema
- Rakovi
- 1. Prvo izvažite raka. Zatim stavite raka u zamrzivač na dva sata. Kad vrijeme smrzavanja istekne, izvadite rakove iz zamrzivača i stavite ga u veliki lonac, prelijte ga toplom vodom i dodajte žlicu soli na svakih 1.2 litara (2 pinte) vode. (rak se može skuhati u morskoj vodi, ali onda ga ne solite.) Stavite da zakipi, a onda smanjite vatru i kuhajte na vatri srednje jačine 20 minuta za svakih 450 g (1 lb).
- 2. Odlijte trećinu vode, prekrijte poklopcem te nastavite kuhati još šest minuta. Da biste provjerili je li rak kuhan, upotrijebite rukavicu za pećnicu ili kuhinjsku krpu da biste ga podigli iz lonca. Zatim ga nježno protresite blizu uha – ne biste trebali čuti kako tekućina prska. Izvadite raka i ostavite da se ohladi.
- 3. Kad se rak ohladi, uklonite velika kliješta i krcnite ih (koristeći uteg ili krckalicu za orahe), a zatim, koristeći dršku žlice, izvadite svaki komadić mesa. Sačuvajte oklop ako u njemu želite poslužiti meso, inače ga bacite. Preokrenite tijelo raka naglavačke i izvadite srednji dio. Bacite škrge, koje još zovemo i mrtvački prsti, koje su duge oko 4cm (1½ inča). Sastružite krasno smeđe meso i dodajte ga bijelom mesu iz kliješta. Meso se može koristiti odmah ili ga se može smrznuti za buduću upotrebu.
- Salata
- 1. Prvo naranče podijelite na dijelove: odrežite voće na dnu i vrhu. Zatim postavite naranču na dasku za rezanje te koristeći oštri nožić i prateći oblinu naranče, zarežite koru odozgo prema dolje do dna. Nastavite tako oko cijele naranče dok kore ne ostane. Držite naranču nad zdjelom, a zatim odrežite dijelove tako da gurnete nož među kriške i membrane koje ih povezuju.
- 2. Režite dok ne dođete do sredine naranče, ali nemojte prerezati membranu. Zarežite s druge strane kriške uz drugu membranu i ostat će vam savršena kriška bez membrane. Ponovite to s ostalim narančama, a zatim iscijedite sok iz komada kore i unutarnje membrane po kriškama u zdjeli.
- 3. Dodajte meso rakova, luk i avokado u zdjelu te lagano isprevrćite. Pokapajte maslinovim uljem i octom, a zatim dodajte nasjeckane biljke i začinite solju i paprom. Opet razbacajte, ali nježno tako da kriške naranče ne puknu.
- 4. Stavite šačicu salate na svaki tanjur ili sve zajedno na veći tanjur, pokapajte s malo maslinova ulja, a zatim žlicom raspodijelite raka i naranče po salati i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica