Salata od raka na skagenski način
Recept iz: Sara La Fountain
Sara se bavi stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući votku Fazer Finlandia. Godine 2005. vodila je vlastitu emisiju o stilu Sa Sarom na kanalu MTV3 u Finskoj.
Sastojci
- 150 g dimljene bijele ribe
- 150 g lososa s peršinom
- 3 žlice ikre
- Skagen
- 200 g repova jastoga
- 3-5 žlica majoneze
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica crvenog luka
- 1 žlica začinskog bilja sitno sjeckanog
- ½ čajne žličice češnjaka
- Malo hrena
- Malo limuna
- Malo crnog papra
- Malo šećera
- malo soli
- Marinada od krumpira
- 3 krumpira oguljena skuhana i narezana
- ½ krastavca oguljenog bez sjemenki i narezanog na polumjesece
- 1 žlica dijon senfa (sa sjemenkama)
- 1 žlica kapara nasjeckanih
- 1 žlica soka od limuna
- 1 čajna žličica bijelog vinskog octa
- ¼ dl ulja
- 1 žlica začinskog bilja sitno sjeckanog
- 1 žlica crvenog luka sitno sjeckanog
- med
- sol
- papar
- Ukrašavanje
- 1 komad salate
- 2 kriške tamnog kruha narezanog na duge trake
- 1 jaje kuhano 4-5 minuta malo meko
- puna šaka slatkog graška
Priprema
- 1. Nasjeckati skuhani krumpir na polumjesece.
- 2. Pripremiti marinadu za krumpir. Staviti sjemenke senfa, sok od limuna, bijeli vinski ocat, kapare i crveni luk u posudu i dobro izmiješati. Dodati ulje, začinsko bilje i začiniti a malo meda, soli i papra.
- 3. Ubaciti krastavac narezan na polumjesece i skuhani krumpir u marinadu. Promiješati da svi sastojci budu dobro prekriveni u marinadi.
- 4. Pripremiti skagen. Staviti sve sastojke osim jastoga u posudu za miješanje. Dobro izmiješati i dodati repove jastoga. Ostaviti da se marinira u hladnjaku, oko pola sata.
- 5. Na kraju, izvaditi salatu na tanjur. Napraviti podlogu od salate i staviti smjesu s krumpirom u nju. Odozgo poredati kriške jastoga, smjesu skagen, ikru lososa, losos i dimljenu bijelu ribu. Ukrasiti kriškama kuhanog jajeta, kriškama tamnog kruha i graškom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Špageti s vongolama i butargom
Recepti Adam Liaw
Kraljevski rak s crvenim maslacem i usoljenim žumanjcima
Recepti Rick Stein
Gusta juha od školjaka u zdjelicama od kiselog tijesta
Recepti James Martin
Kamenice na roštilju s krvavicom, jabukom i maslacem od lješnjaka
Recepti Pink Panther sushi s lišćem cikle u tempuri
Recepti Rudolph van Veen
Avokado sa škampima
Recepti Annabel Langbein
Aromatične pirjane školjke
Recepti Primož Dolničar
Salata sa jabukom i škampima
Recepti Rachel Allen
Škampi na meksički način uz guacamole i salsu od rajčice
Recepti Juha od školjaka “coquinhas”