Salata od pečene muškatne tikve s pogačama
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 1 velika muškatna tikva (oko 1 kg) oguljena očišćena i izrezana na komadiće od 3 cm
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeven crni papar
- 3 crvena luka oguljena i izrezana na osam kriški
- 1 žlica balzamičnog octa ili octa od sherryja
- 200 g mozzarelle istrgane na komadiće veličine jednog zalogaja
- 50 g rikule
- 25 g ribanog parmezana
- 225 ml tople vode
- 1 žličica šećera
- 1 i ½ žličica suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca ili 7 g instant-kvasca
- 375 g polubijelog brašna za kruh
- dodatno za posipanje: 1 žličica soli, 1 žlica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih, 1 žlica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih, 50 g očišćenih nasjeckanih pistacija
- dodatno za mašćenje: 1 žlica maslinova ulja
- 2 konzerve od 400 g mornarskog (bijeloga) graha ocijeđenog i ispranog ili 250 g suhoga graha natapanog preko noći i skuhanog
- 1 žličica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih
- 1žličica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih
- 3 češnja češnjaka oguljena i zgnječena ili naribana
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 50 ml maslinova ulja
- sol i svježe mljeven crni papar
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Stavite sirovu tikvu i luk na lim za pečenje i prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Začinite solju i paprom i pecite u pećnici 30-40 minuta, ili dok ne budu mekani i lagano karamelizirani na rubovima.
- 3. Prelijte ocat preko toplog povrća i ostavite sa strane da se hladi dok ne bude sobne temperature.
- 4. Kad se povrće ohladi, dodajte mozzarellu i rikulu te nježno promiješajte. Pospite ribanim parmezanom pa probajte i po potrebi dodatno posolite i popaprite. Poslužite.
- 5. Za pogače – u vrču za mjerenje pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac pa ostavite na toplom mjestu pet minuta ili dok smjesa ne postane kremasta. Ako upotrebljavate instant-kvasac, ne morate ostaviti smjesu da odstoji.
- 6. Prosijte brašno, sol i začine u veliku zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera te dodajte nasjeckane pistacije. U smjesu s kvascem dodajte maslinovo ulje i sve zajedno ulijte u suhe sastojke pa miješajte dok ne dobijete tijesto.
- 7. Ako to radite ručno, prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično. Ako se koristite mikserom, mijesite srednjom brzinom 6-8 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično.
- 8. Namastite zdjelu maslinovim uljem i vratite tijesto unutra, zatim ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1-2 sata ili dok ne bude dvostruko veće. (Vrijeme dizanja ovisi o kvascu, temperaturi vode i temperaturi prostorije.)
- 9. U međuvremenu, napravite pikantni namaz od mornarskoga graha. Stavite grah u kuhinjski robot i meljite ga sa začinima, češnjakom, peršinom i maslinovim uljem, dok ne bude gotovo svilenkast. Umiješajte dovoljno vode da ga malo razrijedite (oko 100 ml) – ja volim kada je tekući poput majoneze. Po ukusu začinite solju i paprom, prebacite u zdjelu za posluživanje i ostavite sa strane.
- 10. Kad se tijesto digne, uklonite prozirnu foliju i lupajte tijesto kako biste uklonili sav zrak. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu.
- 11. Podijelite tijesto na osam dijelova. Uzmite jedan komad, pobrašnite i njega i radnu površinu i valjajte ga dok ne dobijete krug promjera 22 cm. Ponovite isto s preostalim tijestom. Komade koje još niste razvaljali prekrijte čistom krpom, kako se ne bi osušili. Obično ih počnem peći čim razvaljam prvu. Tako dok jednu valjam, druga se peče u tavi.
- 12. Stavite tavu na srednje jak plamen (ne trebate dodati ni ulje ni maslac) i ostavite da se jako ugrije. Stavite pogaču u tavu i sa svake strane pecite 1-2 minute ili dok se ne pojavi nekoliko smeđih pjega. Ponovite isto to i s preostalim pogačama. Čim se pogača ispeče, stavite je na dasku ili tanjur. Kako se peku, tako ih slažite jednu na drugu i prekrijte krpom kako biste zadržali paru i time osigurali da će pogače ostati mekane.
- 13. Kad budu gotove, poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi uz namaz od graha.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica