Salata od pečene muškatne tikve s pogačama
Recept iz: Rachel Allen
Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta.
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje.
Sastojci
- 1 velika muškatna tikva (oko 1 kg) oguljena očišćena i izrezana na komadiće od 3 cm
- 3 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeven crni papar
- 3 crvena luka oguljena i izrezana na osam kriški
- 1 žlica balzamičnog octa ili octa od sherryja
- 200 g mozzarelle istrgane na komadiće veličine jednog zalogaja
- 50 g rikule
- 25 g ribanog parmezana
- 225 ml tople vode
- 1 žličica šećera
- 1 i ½ žličica suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca ili 7 g instant-kvasca
- 375 g polubijelog brašna za kruh
- dodatno za posipanje: 1 žličica soli, 1 žlica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih, 1 žlica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih, 50 g očišćenih nasjeckanih pistacija
- dodatno za mašćenje: 1 žlica maslinova ulja
- 2 konzerve od 400 g mornarskog (bijeloga) graha ocijeđenog i ispranog ili 250 g suhoga graha natapanog preko noći i skuhanog
- 1 žličica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih
- 1žličica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih
- 3 češnja češnjaka oguljena i zgnječena ili naribana
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 50 ml maslinova ulja
- sol i svježe mljeven crni papar
Priprema
- 1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
- 2. Stavite sirovu tikvu i luk na lim za pečenje i prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Začinite solju i paprom i pecite u pećnici 30-40 minuta, ili dok ne budu mekani i lagano karamelizirani na rubovima.
- 3. Prelijte ocat preko toplog povrća i ostavite sa strane da se hladi dok ne bude sobne temperature.
- 4. Kad se povrće ohladi, dodajte mozzarellu i rikulu te nježno promiješajte. Pospite ribanim parmezanom pa probajte i po potrebi dodatno posolite i popaprite. Poslužite.
- 5. Za pogače – u vrču za mjerenje pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac pa ostavite na toplom mjestu pet minuta ili dok smjesa ne postane kremasta. Ako upotrebljavate instant-kvasac, ne morate ostaviti smjesu da odstoji.
- 6. Prosijte brašno, sol i začine u veliku zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera te dodajte nasjeckane pistacije. U smjesu s kvascem dodajte maslinovo ulje i sve zajedno ulijte u suhe sastojke pa miješajte dok ne dobijete tijesto.
- 7. Ako to radite ručno, prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično. Ako se koristite mikserom, mijesite srednjom brzinom 6-8 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično.
- 8. Namastite zdjelu maslinovim uljem i vratite tijesto unutra, zatim ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1-2 sata ili dok ne bude dvostruko veće. (Vrijeme dizanja ovisi o kvascu, temperaturi vode i temperaturi prostorije.)
- 9. U međuvremenu, napravite pikantni namaz od mornarskoga graha. Stavite grah u kuhinjski robot i meljite ga sa začinima, češnjakom, peršinom i maslinovim uljem, dok ne bude gotovo svilenkast. Umiješajte dovoljno vode da ga malo razrijedite (oko 100 ml) – ja volim kada je tekući poput majoneze. Po ukusu začinite solju i paprom, prebacite u zdjelu za posluživanje i ostavite sa strane.
- 10. Kad se tijesto digne, uklonite prozirnu foliju i lupajte tijesto kako biste uklonili sav zrak. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu.
- 11. Podijelite tijesto na osam dijelova. Uzmite jedan komad, pobrašnite i njega i radnu površinu i valjajte ga dok ne dobijete krug promjera 22 cm. Ponovite isto s preostalim tijestom. Komade koje još niste razvaljali prekrijte čistom krpom, kako se ne bi osušili. Obično ih počnem peći čim razvaljam prvu. Tako dok jednu valjam, druga se peče u tavi.
- 12. Stavite tavu na srednje jak plamen (ne trebate dodati ni ulje ni maslac) i ostavite da se jako ugrije. Stavite pogaču u tavu i sa svake strane pecite 1-2 minute ili dok se ne pojavi nekoliko smeđih pjega. Ponovite isto to i s preostalim pogačama. Čim se pogača ispeče, stavite je na dasku ili tanjur. Kako se peku, tako ih slažite jednu na drugu i prekrijte krpom kako biste zadržali paru i time osigurali da će pogače ostati mekane.
- 13. Kad budu gotove, poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi uz namaz od graha.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara