Salata od pečene muškatne tikve s pogačama

Rachel Allen odrasla je u Dublinu, a dom je napustila s 18 godina kako bi se školovala u svjetski poznatoj školi Ballymaloe Cookery School. Danas je poznata TV kuharica, autorica, novinarka i majka i poučava na Ballymaloeu.
Rachel je autorica četiri najprodavanije kuharice, a njezine televizijske emisije emitirane su diljem svijeta. 
Rachelin stil kuhanja je, prije svega, praktičan - jednostavna, ali ukusna jela, idealna za obitelj i prijatelje. 

Sastojci

  • 1 velika muškatna tikva (oko 1 kg) oguljena očišćena i izrezana na komadiće od 3 cm
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeven crni papar
  • 3 crvena luka oguljena i izrezana na osam kriški
  • 1 žlica balzamičnog octa ili octa od sherryja
  • 200 g mozzarelle istrgane na komadiće veličine jednog zalogaja
  • 50 g rikule
  • 25 g ribanog parmezana
  • 225 ml tople vode
  • 1 žličica šećera
  • 1 i ½ žličica suhog kvasca ili 15 g svježeg kvasca ili 7 g instant-kvasca
  • 375 g polubijelog brašna za kruh
  • dodatno za posipanje: 1 žličica soli, 1 žlica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih, 1 žlica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih, 50 g očišćenih nasjeckanih pistacija
  • dodatno za mašćenje: 1 žlica maslinova ulja
  • 2 konzerve od 400 g mornarskog (bijeloga) graha ocijeđenog i ispranog ili 250 g suhoga graha natapanog preko noći i skuhanog
  • 1 žličica sjemenki korijandra tostiranih i mljevenih
  • 1žličica sjemenki kumina tostiranih i mljevenih
  • 3 češnja češnjaka oguljena i zgnječena ili naribana
  • 2 žlice nasjeckanog peršina
  • 50 ml maslinova ulja
  • sol i svježe mljeven crni papar

Priprema

  • 1. Ugrijte pećnicu na 200 °C.
  • 2. Stavite sirovu tikvu i luk na lim za pečenje i prelijte s dvije žlice maslinova ulja. Začinite solju i paprom i pecite u pećnici 30-40 minuta, ili dok ne budu mekani i lagano karamelizirani na rubovima.
  • 3. Prelijte ocat preko toplog povrća i ostavite sa strane da se hladi dok ne bude sobne temperature.
  • 4. Kad se povrće ohladi, dodajte mozzarellu i rikulu te nježno promiješajte. Pospite ribanim parmezanom pa probajte i po potrebi dodatno posolite i popaprite. Poslužite.
  • 5. Za pogače – u vrču za mjerenje pomiješajte toplu vodu, šećer i kvasac pa ostavite na toplom mjestu pet minuta ili dok smjesa ne postane kremasta. Ako upotrebljavate instant-kvasac, ne morate ostaviti smjesu da odstoji.
  • 6. Prosijte brašno, sol i začine u veliku zdjelu ili zdjelu samostojećeg miksera te dodajte nasjeckane pistacije.  U smjesu s kvascem dodajte maslinovo ulje i sve zajedno ulijte u suhe sastojke pa miješajte dok ne dobijete tijesto.
  • 7. Ako to radite ručno, prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 10 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično. Ako se koristite mikserom, mijesite srednjom brzinom 6-8 minuta, ili dok ne bude glatko i pomalo elastično.
  • 8. Namastite zdjelu maslinovim uljem i vratite tijesto unutra, zatim ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže 1-2 sata ili dok ne bude dvostruko veće. (Vrijeme dizanja ovisi o kvascu, temperaturi vode i temperaturi prostorije.)
  • 9. U međuvremenu, napravite pikantni namaz od mornarskoga graha. Stavite grah u kuhinjski robot i meljite ga sa začinima, češnjakom, peršinom i maslinovim uljem, dok ne bude gotovo svilenkast. Umiješajte dovoljno vode da ga malo razrijedite (oko 100 ml) – ja volim kada je tekući poput majoneze. Po ukusu začinite solju i paprom, prebacite u zdjelu za posluživanje i ostavite sa strane.
  • 10. Kad se tijesto digne, uklonite prozirnu foliju i lupajte tijesto kako biste uklonili sav zrak. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu.
  • 11. Podijelite tijesto na osam dijelova. Uzmite jedan komad, pobrašnite i njega i radnu površinu i valjajte ga dok ne dobijete krug promjera 22 cm. Ponovite isto s preostalim tijestom. Komade koje još niste razvaljali prekrijte čistom krpom, kako se ne bi osušili. Obično ih počnem peći čim razvaljam prvu. Tako dok jednu valjam, druga se peče u tavi.
  • 12. Stavite tavu na srednje jak plamen (ne trebate dodati ni ulje ni maslac) i ostavite da se jako ugrije. Stavite pogaču u tavu i sa svake strane pecite 1-2 minute ili dok se ne pojavi nekoliko smeđih pjega. Ponovite isto to i s preostalim pogačama. Čim se pogača ispeče, stavite je na dasku ili tanjur. Kako se peku, tako ih slažite jednu na drugu i prekrijte krpom kako biste zadržali paru i time osigurali da će pogače ostati mekane.
  • 13. Kad budu gotove, poslužite ih tople ili na sobnoj temperaturi uz namaz od graha.

Povezani recepti

Vidi sve