Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.

Sastojci

  • 676 g očišćenih lignji
  • Košer ili morske soli prema ukusu
  • Svježe smljevenog crnog papra po ukusu
  • 118 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja te još malo za mašćenje roštilja i za kapanje po salatama
  • 2 arbol čilija, grubo nasjeckana
  • 3 nasjeckana češnja češnjaka
  • 32 g grubo nasjeckanih pistacija
  • 1 limun, prepolovljen
  • 1 mala glavica radiča, raščetvorena
  • 2 prepolovljene glavice endivije
  • 2 žlice crvenog vinskog octa
  • 1 limenka od 500 g graha cannellini, ispranog i ocijeđenog
  • 32 g sjeckanog korijandera

Priprema

  • 1. Očiste tijela lignji, začinite solju i paprom i stavite na papirnati ubrus podstavljen papirom za pečenje.
  • 2. Temeljito ih osušite tapkanjem.
  • 3. U maloj tavi zagrijte ulje na slaboj vatri.
  • 4. Dodajte arbol čili, češnjak, pistacije i limun te pržite oko 5 minuta ili dok se sve ne tostira, a ulje ne upije arome.
  • 5. Maknite s vatre. Žlicom s prorezima izvadite limun, pistaciju, češnjak i čilije te ih sačuvajte.
  • 6. Preostalo ulje ulijte u veliku zdjelu.
  • 7. Zapalite roštilj ili stavite roštilj-tavu na jaku vatru.
  • 8. Dobro podmažite. Dodajte lignje na roštilj u turama.
  • 9. Pecite ih dok lagano ne pocrne i na rubovima postanu hrskave.
  • 10. Prebacite na dasku za rezanje i ponovite s preostalim lignjama.
  • 11. Narežite lignje na prstene širine 1,2 cm.
  • 12. Nakapajte radič i endiviju maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
  • 13. Stavite ih na vrući roštilj 1-2 minute sa svake strane ili dok lagano ne pougljene te ih stavite na pladanj.
  • 14. U velikoj zdjeli sa začinjenim uljem istucite u crvenom vinskom octu i iscijedite sok iz pečenog limuna.
  • 15. Dodajte sačuvanu smjesu pistacija te cannellini grah u zdjelu te nabacajte da se obavije.
  • 16. Raširite salatu sa žara po tanjuru, povrh stavite lignje i posipajte korijanderom.

Povezani recepti

Vidi sve