Salata od lignji sa žara, radiča i endivije
Recept iz: Pati Jinich
Pati Jinich rođena je i odrasla u Meksiku. Dolazi iz obitelji kuhara pa se može reći da joj je strast prema kuhinji usađena od rođenja.
Sastojci
- 676 g očišćenih lignji
- Košer ili morske soli prema ukusu
- Svježe smljevenog crnog papra po ukusu
- 118 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja te još malo za mašćenje roštilja i za kapanje po salatama
- 2 arbol čilija, grubo nasjeckana
- 3 nasjeckana češnja češnjaka
- 32 g grubo nasjeckanih pistacija
- 1 limun, prepolovljen
- 1 mala glavica radiča, raščetvorena
- 2 prepolovljene glavice endivije
- 2 žlice crvenog vinskog octa
- 1 limenka od 500 g graha cannellini, ispranog i ocijeđenog
- 32 g sjeckanog korijandera
Priprema
- 1. Očiste tijela lignji, začinite solju i paprom i stavite na papirnati ubrus podstavljen papirom za pečenje.
- 2. Temeljito ih osušite tapkanjem.
- 3. U maloj tavi zagrijte ulje na slaboj vatri.
- 4. Dodajte arbol čili, češnjak, pistacije i limun te pržite oko 5 minuta ili dok se sve ne tostira, a ulje ne upije arome.
- 5. Maknite s vatre. Žlicom s prorezima izvadite limun, pistaciju, češnjak i čilije te ih sačuvajte.
- 6. Preostalo ulje ulijte u veliku zdjelu.
- 7. Zapalite roštilj ili stavite roštilj-tavu na jaku vatru.
- 8. Dobro podmažite. Dodajte lignje na roštilj u turama.
- 9. Pecite ih dok lagano ne pocrne i na rubovima postanu hrskave.
- 10. Prebacite na dasku za rezanje i ponovite s preostalim lignjama.
- 11. Narežite lignje na prstene širine 1,2 cm.
- 12. Nakapajte radič i endiviju maslinovim uljem te začinite solju i paprom.
- 13. Stavite ih na vrući roštilj 1-2 minute sa svake strane ili dok lagano ne pougljene te ih stavite na pladanj.
- 14. U velikoj zdjeli sa začinjenim uljem istucite u crvenom vinskom octu i iscijedite sok iz pečenog limuna.
- 15. Dodajte sačuvanu smjesu pistacija te cannellini grah u zdjelu te nabacajte da se obavije.
- 16. Raširite salatu sa žara po tanjuru, povrh stavite lignje i posipajte korijanderom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica
Recepti Silvia Colloca
Dvije salate s tjesteninom
Recepti Nadiya Hussain
Tabbouleh od nara i peršina
Recepti Nico Reynolds
Salata od bijelog graha s mladim lukom sa žara