Salata od krastavaca na grilu
Recept iz: Tom Kerridge
Thomas Kerridge je engleski Michelin kuhar koji je uglavnom radio u Ujedinjenom Kraljevstvu. Najpoznatiji je po osnivanju gastro-paba pod nazivom The Hand & Flowers koji je nagrađen Michelinovom zvijezdom. Kerridge je također poznat po svojim pojavljivanjima u kulinarskim emisijama poput MasterChefa, Saturday Kitchena i Great British Menu-a.
Sastojci
- 3 krastavca
- 2 žličice sitne soli
- 3 žlice uljane repice
- sok od 1 limete
- 1 žličica čili pahuljica
- 1 paket halloumija, narezanog na 6 komada
- HRSKAVI SLANUTAK
- 1 konzerva slanutka, ocijeđenog
- 3 žlice maslinovog ulja
- ¼ žličice kumina
- ½ žličice kajenskog papra
- ½ žličice provansalskog začinskog bilja
- ZA KRAJ:
- ¼ vezice korijandera, grubo nasjeckanog
- ¼ vezice plosnatog lista peršina, grubo nasjeckanog
- 3 ukiseljena zelena čilija, narezana na ploške
- 2 limete narezane na kriške
Priprema
- Ovo je izvrstan način pripremanja krastavaca. Ogulite krastavce, zatim ih razrežite po dužini i položite na pladanj s ravnom stranom prema gore te pospite sa sitnom soli i ostavite da odstoji oko sat vremena. Ovo ima dvostruki učinak: izvlačit će vlagu i začiniti krastavce.
- Dok se krastavac soli, dodajte ocijeđeni slanutak i pomiješajte s uljem, začinskim biljem, začinima u zdjelu za miješanje i dobro promiješajte.
- Nakon što se izmiješa, slanutak ravnomjerno rasporedite na veliku tepsiju i stavite na nisku rešetku. Trebat će vam dobrih 30-40 minuta da se prepeče i postane hrskavo. Nakon što je prepečena i zlatne boje, maknite je s roštilja i ohladite.
- Prije termičke obrade, krastavce treba oprati i posušiti papirnatim ubrusima.
- Prebacite na suhi pladanj pokapajte s malo repičinog ulja i stavite licem prema dolje na vruću rešetku za roštilj zajedno s halloumijem. Pecite 3 do 4 minute, potom okrenite, pecite još 2 minute i maknite s vatre.
- Položite ih na pladanj, prelijte sokom od limete i čilijem, zatim nasjeckajte krastavac i halloumi na komade veličine zalogaja i stavite u zdjelu za miješanje.
- Dodajte još malo maslinovog ulja, začinsko bilje, ukiseljeni zeleni čili i promiješajte.
- Začinite i poslužite s kriškama limete za dodatnu notu citrusa.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Hrskavi cvjetići tikvice
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo s patlidžanima i krem sirom
Recepti Lora i Stoyan
Popečci s rajčicom
Recepti Lora i Stoyan
Predjelo od tikvica na gril tavi i sira
Recepti Michel Albert Roux
Punjeni cvjetovi tikvica
Recepti Michel Albert Roux
Tart tatin s povrćem
Recepti Michel Albert Roux
Ratatouille - Mediteransko povrtno varivo
Recepti Michel Albert Roux
Šparoge s rajčicom i artičokama
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Adam Liaw
Bijela rotkva na pari sa sušenim Jakobovim kapicama