Salata od korjenastog povrća i lososa

Salata od korjenastog povrća i lososa

Opis

Priprema:

1. Oguliti korjenasto povrće i nasjeckati ga na jednake kriške. Začiniti timijanom, solju, paprom i malo meda i maslinovog ulja. Peći u pećnici na 200 °C 30 do 35 minuta. 

2. Smanjiti temperaturu na 170 °C. Narezati losos na komade, začiniti solju i crnim paprom. Ocijediti sok od limuna i posuti sjemenkama odozgo. Peći u pećnici na 175 °C iznad ribe oko 10 do 15 minuta, ovisno o debljini lososa.

3. Izvaditi salatu na tanjur. Staviti postelju od salate u tanjur, dodati isjeckane bebi rotkvice i pečeno korjenasto povrće preko zelenja. Staviti ribu odozgo. Poprskati salatu preljevom.

4. Za preljev od mrkve i đumbira, izblendati kuhanu mrkvu. Začiniti solju, agava sirupom, đumbirom i češnjakom. Promiješati ručnim mikserom i dodati vodu i ulje dok preljev ne postane gladak.

5. Servirati losos i salatu od korjenastog povrća s preljevom. 

Sastojci

Sastojci

  • 500 g lososa
  • ulje
  • sol
  • crni papar

Pečeno korjenasto povrće

  • 1 batat
  • 1/2 korabice
  • 2 pasternaka
  • 1 mala cvjetača
  • ¼ dl maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica timijana
  • 1 žlica meda
  • sol
  • papar
  • 1 pakiranje miješane salate
  • 1 glavica zelja
  • mlado zelje (po želji)
  • bebi rotkvica (po želji)
  • kelj (po želji)

Korica

  • korica limuna
  • sjemenke suncokreta
  • sjemenke konoplje
  • sjemenke buče
  • sjemenke sezama

Preljev od mrkve i đumbira

  • 1 velika mrkva
  • skuhana
  • ¾ dl maslinovog ulja
  • 1–2 ¾ dl vode
  • 2 žlice soka od naranče
  • sol
  • 1 žlica agava sirupa
  • 1 žlica + 1 čajna žlica đumbira
  • naribanog
  • ¼ čajne žličice češnjaka
  • naribanog

Povezani recepti