Salata od korjenastog povrća i lososa
Recept iz: Sara La Fountain

Sara se bavi stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući votku Fazer Finlandia. Godine 2005. vodila je vlastitu emisiju o stilu Sa Sarom na kanalu MTV3 u Finskoj.
Sastojci
- 500 g lososa
- ulje
- sol
- crni papar
- Pečeno korjenasto povrće:
- 1 batat
- 1/2 korabice
- 2 pasternaka
- 1 mala cvjetača
- ¼ dl maslinovog ulja
- 1 čajna žličica timijana
- 1 žlica meda
- sol
- papar
- 1 pakiranje miješane salate
- 1 glavica zelja
- mlado zelje (po želji)
- bebi rotkvica (po želji)
- kelj (po želji)
- Korica:
- korica limuna
- sjemenke suncokreta
- sjemenke konoplje
- sjemenke buče
- sjemenke sezama
- Preljev od mrkve i đumbira:
- 1 velika mrkva skuhana
- ¾ dl maslinovog ulja
- 1–2 ¾ dl vode
- 2 žlice soka od naranče
- sol
- 1 žlica agava sirupa
- 1 žlica + 1 čajna žlica đumbira naribanog
- ¼ čajne žličice češnjaka naribanog
Priprema
- 1. Oguliti korjenasto povrće i nasjeckati ga na jednake kriške. Začiniti timijanom, solju, paprom i malo meda i maslinovog ulja. Peći u pećnici na 200 °C 30 do 35 minuta.
- 2. Smanjiti temperaturu na 170 °C. Narezati losos na komade, začiniti solju i crnim paprom. Ocijediti sok od limuna i posuti sjemenkama odozgo. Peći u pećnici na 175 °C iznad ribe oko 10 do 15 minuta, ovisno o debljini lososa.
- 3. Izvaditi salatu na tanjur. Staviti postelju od salate u tanjur, dodati isjeckane bebi rotkvice i pečeno korjenasto povrće preko zelenja. Staviti ribu odozgo. Poprskati salatu preljevom.
- 4. Za preljev od mrkve i đumbira, izblendati kuhanu mrkvu. Začiniti solju, agava sirupom, đumbirom i češnjakom. Promiješati ručnim mikserom i dodati vodu i ulje dok preljev ne postane gladak.
- 5. Servirati losos i salatu od korjenastog povrća s preljevom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nadiya Hussain
Košarice s paštetom od dimljene skuše i zelenim chutneyjem od ananasa
Recepti Luca Ciano
Poširana tuna u ekstra djevičanskom maslinovom ulju s bosiljkom i pečena salata Caprese
Recepti Luca Ciano
Špageti s mariniranom sabljarkom i preljevom od sicilijanskog citrusa
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Adam Liaw
Sporo kuhana riba amadai s crnim tartufom
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Tom Kerridge
Pečeni taco od tune
Recepti Donal Skehan
Riba s kurkumom i koprom na vijetnamski način