Opis
Gambere očistiti od oklopa i izvaditi crijevo iz repa. Glave od gambera kratko zagrilati na tavi i podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari dodati malo vode te kuhati 5 min. (٭tendencija max iskorištavanja namirnice). Zgotovljene glave procijediti pasirkom za krumpir u staklenu posudu u kojoj ćemo zamiješati dressing.
Repove gambera kratko blanširati u blago posoljenoj vodi. Nakon 3-4 min. izvaditi repove i staviti da se ohlade.
Oprati salatu endiviju pod mlazom hladne vode i ocijediti.
Nasjeckati mladi luk i celer na sitne komadiće.
U staklenoj posudi zamiješati s dobivenim ekstraktom (glava) gambera sok pola limuna, sjeckani peršin, par listića svježeg origana, 1 žlicu samoborske muštarde i maslinovo ulje.
U zdjelicu posložiti listove hrskave endivije. Na salatu posložiti repove gambera te posuti sjeckanim celerom i mladim lukom. Za kraj preliti dressingom.
Sastojci
Namirnice
- sok pola limuna
- 1 vezica peršina
- svježi origano
- 1 žlica samoborske muštarde (pikantni umak od tučene gorušice ukuhane u pekmezu od grožđa)
- maslinovo ulje
- 600 g gambera (velikih)
- 250 g salate endivije
- 1 vezica mladog luka
- 1 stabljika celera listaša
- sol i papar
- 50 g bijelog vina