Salata od gambera s muštardom, endivijom, mladim lukom i celerom
Recept iz: David Skoko
Gambere očistiti od oklopa i izvaditi crijevo iz repa. Glave od gambera kratko zagrilati na tavi i podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari dodati malo vode te kuhati 5 min. (٭tendencija max iskorištavanja namirnice). Zgotovljene glave procijediti pasirkom za krumpir u staklenu posudu u kojoj ćemo zamiješati dressing.
Repove gambera kratko blanširati u blago posoljenoj vodi. Nakon 3-4 min. izvaditi repove i staviti da se ohlade.
Oprati salatu endiviju pod mlazom hladne vode i ocijediti.
Nasjeckati mladi luk i celer na sitne komadiće.
U staklenoj posudi zamiješati s dobivenim ekstraktom (glava) gambera sok pola limuna, sjeckani peršin, par listića svježeg origana, 1 žlicu samoborske muštarde i maslinovo ulje.
U zdjelicu posložiti listove hrskave endivije. Na salatu posložiti repove gambera te posuti sjeckanim celerom i mladim lukom. Za kraj preliti dressingom.
Sastojci
- Namirnice
- sok pola limuna
- 1 vezica peršina
- svježi origano
- 1 žlica samoborske muštarde (pikantni umak od tučene gorušice ukuhane u pekmezu od grožđa)
- maslinovo ulje
- 600 g gambera (velikih)
- 250 g salate endivije
- 1 vezica mladog luka
- 1 stabljika celera listaša
- sol i papar
- 50 g bijelog vina
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Mary Berry
Salata od vatreno crvene riže
Recepti Mary Berry
Miješana salata s grahom
Recepti Mary Berry
Kremasta krumpir salata s lososom i kozicama
Recepti Primož Dolničar
Kisela cikla
Recepti Primož Dolničar
Ukiseljeno povrće
Recepti Primož Dolničar
Kiseli kupus
Recepti Primož Dolničar
Kompot od marelica
Recepti Primož Dolničar
Kompot od krušaka
Recepti Primož Dolničar
Kiseli krastavci
Recepti Mark Moriarty
Salata od cikle zapečene u soli