David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • sok pola limuna
  • 1 vezica peršina
  • svježi origano
  • 1 žlica samoborske muštarde (pikantni umak od tučene gorušice ukuhane u pekmezu od grožđa)
  • maslinovo ulje
  • 600 g gambera (velikih)
  • 250 g salate endivije
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 stabljika celera listaša
  • sol i papar
  • 50 g bijelog vina

Priprema

  • 1. Gambere očistiti od oklopa i izvaditi crijevo iz repa. Glave od gambera kratko zagrilati na tavi i podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari dodati malo vode te kuhati 5 min.  (٭tendencija max iskorištavanja namirnice). Zgotovljene glave procijediti pasirkom za krumpir u staklenu posudu u kojoj ćemo zamiješati dressing.
  • 2. Repove gambera kratko blanširati u blago posoljenoj vodi. Nakon 3-4 min. izvaditi repove i staviti da se ohlade.
  • 3. Oprati salatu endiviju pod mlazom hladne vode i ocijediti.
  • 4. Nasjeckati mladi luk i celer na sitne komadiće.
  • 5. U staklenoj posudi zamiješati s dobivenim ekstraktom (glava) gambera sok pola limuna, sjeckani peršin, par listića svježeg origana, 1 žlicu samoborske muštarde i maslinovo ulje.
  • 6. U zdjelicu posložiti listove hrskave endivije. Na salatu posložiti repove gambera te posuti sjeckanim celerom i mladim lukom. Za kraj preliti dressingom.

Povezani recepti

Vidi sve