Salata od gambera s muštardom, endivijom, mladim lukom i celerom
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- sok pola limuna
- 1 vezica peršina
- svježi origano
- 1 žlica samoborske muštarde (pikantni umak od tučene gorušice ukuhane u pekmezu od grožđa)
- maslinovo ulje
- 600 g gambera (velikih)
- 250 g salate endivije
- 1 vezica mladog luka
- 1 stabljika celera listaša
- sol i papar
- 50 g bijelog vina
Priprema
- 1. Gambere očistiti od oklopa i izvaditi crijevo iz repa. Glave od gambera kratko zagrilati na tavi i podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari dodati malo vode te kuhati 5 min. (٭tendencija max iskorištavanja namirnice). Zgotovljene glave procijediti pasirkom za krumpir u staklenu posudu u kojoj ćemo zamiješati dressing.
- 2. Repove gambera kratko blanširati u blago posoljenoj vodi. Nakon 3-4 min. izvaditi repove i staviti da se ohlade.
- 3. Oprati salatu endiviju pod mlazom hladne vode i ocijediti.
- 4. Nasjeckati mladi luk i celer na sitne komadiće.
- 5. U staklenoj posudi zamiješati s dobivenim ekstraktom (glava) gambera sok pola limuna, sjeckani peršin, par listića svježeg origana, 1 žlicu samoborske muštarde i maslinovo ulje.
- 6. U zdjelicu posložiti listove hrskave endivije. Na salatu posložiti repove gambera te posuti sjeckanim celerom i mladim lukom. Za kraj preliti dressingom.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata od zelenih smokava i tofua (goi va tron dau hu)
Recepti Luke Nguyen
Salata od mlade nangke s tofuom
Recepti Luke Nguyen
Salata od kozletine kuhane limunskom kiselinom
Recepti Luke Nguyen
Salata od zelenih rajčica
Recepti Michel Albert Roux
Salata iz Lyona s kobasicom
Recepti Ainsley Harriott
Salata od zapečene naranče i začinjenih badema
Recepti Ainsley Harriott
Salata od manga
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena zelena i crna salata s orasima i šalšom
Recepti Curtis Stone
Havajski poke s rižom
Recepti Adam Liaw
Umai od kozica