Sastojci

  • Tijesto:
  • 170 g vrlo hladnog neslanog maslaca narezanog na kockice
  • 250 g običnog brašna
  • pola čajne žličica finog šećera
  • jedna i pol čajna žličica jabučnog octa
  • 1 jaje
  • Nadjev:
  • 6 velikih stapki rabarbare zeleni dio uklonite i bacite te narežite na komade srednje veličine
  • 75 g finog šećera
  • 3 velike žlice običnog brašna
  • 1 žumanjak za glazuru

Priprema

  • 1. Za tijesto: u posudu stavite maslac, brašno, šećer i 1 čajnu žličicu soli te sve pomiješajte dok ne dobijete mrvice veličine graška. Prebacite mrvice od brašna i maslaca u veliku posudu te u sredinu napravite rupu.
  • 2. U zasebnoj manjoj posudi lagano umutite jaje, jabučni ocat i 80 ml ledene vode kako bi se sve povezalo. Hladnu smjesu s jajetom ulijte u sredinu smjese s brašnom i maslacem.
  • 3. S pomoću dvije velike vilice nježno pomiješajte te dvije smjese. Tretirajte ih kao da miješate delikatnu zelenu salatu i pazite da previše ne izradite tijesto. Dodajte još malo vode, po nekoliko kapi, dok se smjesa ne sjedini.
  • 4. Prebacite tijesto na papir za pečenje, zamotajte i stavite da se hladi dobrih 30 minuta prije valjanja. Od ove količine tijesta dobit ćete jedan veliki tart, dva srednja ili puno malih.
  • 5. Za nadjev: dok se tijesto hladi, u posudu srednje veličine pomiješajte rabarbaru, fini šećer i brašno. Zatim odložite sa strane.
  • 6. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini izvaljajte pojedinačne dijelove tijesta u krugove debljine oko 5 mm te ih prebacite u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  • 7. U sredinu svakog tijesta dodajte pripremljenu rabarbaru tako da na svakom tijestu bude jednaka količina. Presavijte rubove prema unutra, preko rabarbare, ali pazite da sredina rabarbare ostane vidljiva. Na ovaj ćete način stvoriti zapreku pa sok neće iscuriti dok se tart bude pekao.
  • 8. Vanjske dijelove tijesta premažite žumanjkom. Pecite tart u vrućoj pećnici na temperaturi od 210 °C 25-35 minuta ili dok šećer i sokovi u sredini tarta ne počnu ključati. Izvadite tartove iz pećnice te ih prije posluživanja pustite da se malo ohlade.

Povezani recepti

Vidi sve