Ružice od jabuke i smoothie od lubenice
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- Za tijesto za ružice
- čaša brašna
- ½ čaše maslaca
- jušna žlica šećera u prahu
- ½ limuna
- Za punjenje ružice
- 2 crvene jabuke
- jušna žlica meda
- čajna žličica cimeta
- naranča
- Za pire od banane
- 2 banane
- jušna žlica meda
- šaka oraha
- desertna žlica cimeta
- Za premaz
- žumanjak
- Za prilog pri posluživanju
- sladoled od vanilije
- Za smoothie od lubenice
- četvrtina lubenice
- 2 čaše leda
Priprema
- 1. Za tijesto za ružicu u dublju posudu kroz cjedilo prosipajte čašu brašna, dodajte ½ čaše maslaca u čvrstom stanju i vrhovima prstiju, kao da mijesite, pomiješajte brašno i maslac.
- 2. Kad se brašno i maslac prožmu, dodajte i jušnu žlicu šećera u prahu i još jedanput dobro promiješajte rukom.
- 3. U smjesu iscijedite sok ½ limuna. Tako će vaše tijesto biti puno prhkije.
- 4. Kad dobro zamijesite tijesto, omotajte ga u foliju, stavite u hladnjak i pustite da odstoji otprilike 20 minuta.
- 5. Za pire od banane dvije banane narežite na nekoliko komada, stavite ih u duboku posudu, dodajte jušnu žlicu meda, šaku oraha i desertnu žličicu cimeta te ručnim blenderom miksajte dok svi sastojci ne poprime oblik pirea.
- 6. U drugu posudu iscijedite sok jedne naranče.
- 7. Crvene jabuke prepolovite po sredini, izvadite koštice i narežite jabuke na vrlo tanke kriške.
- 8. Jabuke narezane na kriške stavite u posudu sa sokom od naranče. Tako jabuke neće pocrnjeti i imat će aromatičniji okus. Dodajte im jušnu žlicu meda i čajnu žličicu cimeta te promiješajte.
- 9. U lonac stavite vode (ne previše) i zakuhajte je, a potom posudu s jabukama stavite na lonac i pustite da jabuke lagano omekšaju na pari. Pazite da voda u loncu ne dodiruje dno posude.
- 10. Tijesto koje je odležalo izvadite iz hladnjaka i skinite foliju.
- 11. Na ravnu podlogu stavite masni papir, na njega stavite tijesto, na vrh stavite masni papir i debljim valjkom razvaljajte tijesto tako da bude tanko.
- 12. Skinite masni papir s razvaljanoga tijesta, onaj donji ostavite i, kako biste oblikovali tijesto, odrežite neravne rubove i od tijesta napravite dvije linije jednake duljine i širine.
- 13. Na oba komada tijesta po sredini namažite pire od banane koji ste pripremili, u obliku debele linije.
- 14. Na tijesto za ružicu koje ste po sredini namazali pireom od banane s oba ruba koji su ostali prazni po duljini poredajte omekšale kriške jabuke, i to tako da im gornji dio vrlo malo strši van.
- 15. S pomoću masnog papira s donje strane preklopite tijesto tako da se jabuke s obiju strana sljube.
- 16. Presavijenu ružicu, opet s pomoću masnog papira, bez lomljenja i ne kvareći oblik sastojaka u punjenju, smotajte u obliku rolade.
- 17. Isti postupak primijenite i na drugom komadu tijesta koje ste namazali pireom od banane.
- 18. U posudu za pečenje stavite masni papir i na njega stavite ružice. Žumanjak kistom namažite po bočnim stranama ružica, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 15 minuta.
- 19. Kao prilog ružicama, uklonite koru i dio s košticama s lubenice, narežite je na nekoliko komada i stavite u blender. Dodajte dvije čaše leda i miksajte dok se ne pretvore u pire. Zahvaljujući ledu, lubenica neće biti sasvim vodena, nego će zadržati laganu gustoću.
- 20. Pečene ružice izvadite iz pećnice i stavite na tanjur za posluživanje, a uz njih stavite i kuglicu sladoleda. Poslužite sa smoothiejem od lubenice koji ste pripremili.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Mille feuille pogačice s čokoladom
Recepti Michel Albert Roux
Oreilettes
Recepti Michel Albert Roux
Poširane breskve s mačjim jezicima
Recepti Michel Albert Roux
Sufle od jagoda s pistacijama
Recepti Michel Albert Roux
Glazirana dinja sa šećerom i borovnicama
Recepti Ainsley Harriott
Staklenke s jagodama, keksima i cheesecakeom
Recepti Ainsley Harriott
Betsyne palačinkice s džemom od rabarbare i maline i šlagom
Recepti Ainsley Harriott
Pire od jagoda s kremom od bazge
Recepti Curtis Stone
Slatki složenac od kroasana i lješnjaka
Recepti Luca Ciano
Sgroppino od limuna sa želeom od prosecca