Ružice od jabuke i smoothie od lubenice

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • Za tijesto za ružice
  • čaša brašna
  • ½ čaše maslaca
  • jušna žlica šećera u prahu
  • ½ limuna
  • Za punjenje ružice
  • 2 crvene jabuke
  • jušna žlica meda
  • čajna žličica cimeta
  • naranča
  • Za pire od banane
  • 2 banane
  • jušna žlica meda
  • šaka oraha
  • desertna žlica cimeta
  • Za premaz
  • žumanjak
  • Za prilog pri posluživanju
  • sladoled od vanilije
  • Za smoothie od lubenice
  • četvrtina lubenice
  • 2 čaše leda

Priprema

  • 1. Za tijesto za ružicu u dublju posudu kroz cjedilo prosipajte čašu brašna, dodajte ½ čaše maslaca u čvrstom stanju i vrhovima prstiju, kao da mijesite, pomiješajte brašno i maslac.
  • 2. Kad se brašno i maslac prožmu, dodajte i jušnu žlicu šećera u prahu i još jedanput dobro promiješajte rukom.
  • 3. U smjesu iscijedite sok ½ limuna. Tako će vaše tijesto biti puno prhkije.
  • 4. Kad dobro zamijesite tijesto, omotajte ga u foliju, stavite u hladnjak i pustite da odstoji otprilike 20 minuta.
  • 5. Za pire od banane dvije banane narežite na nekoliko komada, stavite ih u duboku posudu, dodajte jušnu žlicu meda, šaku oraha i desertnu žličicu cimeta te ručnim blenderom miksajte dok svi sastojci ne poprime oblik pirea.
  • 6. U drugu posudu iscijedite sok jedne naranče.
  • 7. Crvene jabuke prepolovite po sredini, izvadite koštice i narežite jabuke na vrlo tanke kriške.
  • 8. Jabuke narezane na kriške stavite u posudu sa sokom od naranče. Tako jabuke neće pocrnjeti i imat će aromatičniji okus. Dodajte im jušnu žlicu meda i čajnu žličicu cimeta te promiješajte.
  • 9. U lonac stavite vode (ne previše) i zakuhajte je, a potom posudu s jabukama stavite na lonac i pustite da jabuke lagano omekšaju na pari. Pazite da voda u loncu ne dodiruje dno posude.
  • 10. Tijesto koje je odležalo izvadite iz hladnjaka i skinite foliju.
  • 11. Na ravnu podlogu stavite masni papir, na njega stavite tijesto, na vrh stavite masni papir i debljim valjkom razvaljajte tijesto tako da bude tanko.
  • 12. Skinite masni papir s razvaljanoga tijesta, onaj donji ostavite i, kako biste oblikovali tijesto, odrežite neravne rubove i od tijesta napravite dvije linije jednake duljine i širine.
  • 13. Na oba komada tijesta po sredini namažite pire od banane koji ste pripremili, u obliku debele linije.
  • 14. Na tijesto za ružicu koje ste po sredini namazali pireom od banane s oba ruba koji su ostali prazni po duljini poredajte omekšale kriške jabuke, i to tako da im gornji dio vrlo malo strši van.
  • 15. S pomoću masnog papira s donje strane preklopite tijesto tako da se jabuke s obiju strana sljube.
  • 16. Presavijenu ružicu, opet s pomoću masnog papira, bez lomljenja i ne kvareći oblik sastojaka u punjenju, smotajte u obliku rolade.
  • 17. Isti postupak primijenite i na drugom komadu tijesta koje ste namazali pireom od banane.
  • 18. U posudu za pečenje stavite masni papir i na njega stavite ružice. Žumanjak kistom namažite po bočnim stranama ružica, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 15 minuta.
  • 19. Kao prilog ružicama, uklonite koru i dio s košticama s lubenice, narežite je na nekoliko komada i stavite u blender. Dodajte dvije čaše leda i miksajte dok se ne pretvore u pire. Zahvaljujući ledu, lubenica neće biti sasvim vodena, nego će zadržati laganu gustoću.
  • 20. Pečene ružice izvadite iz pećnice i stavite na tanjur za posluživanje, a uz njih stavite i kuglicu sladoleda. Poslužite sa smoothiejem od lubenice koji ste pripremili.

Povezani recepti

Vidi sve