Ružice od jabuke i smoothie od lubenice

Ružice od jabuke i smoothie od lubenice

Opis

Priprema:

 

Za tijesto za ružicu u dublju posudu kroz cjedilo prosipajte čašu brašna, dodajte ½ čaše maslaca u čvrstom stanju i vrhovima prstiju, kao da mijesite, pomiješajte brašno i maslac.

Kad se brašno i maslac prožmu, dodajte i jušnu žlicu šećera u prahu i još jedanput dobro promiješajte rukom.

U smjesu iscijedite sok ½ limuna. Tako će vaše tijesto biti puno prhkije.

Kad dobro zamijesite tijesto, omotajte ga u foliju, stavite u hladnjak i pustite da odstoji otprilike 20 minuta.

Za pire od banane dvije banane narežite na nekoliko komada, stavite ih u duboku posudu, dodajte jušnu žlicu meda, šaku oraha i desertnu žličicu cimeta te ručnim blenderom miksajte dok svi sastojci ne poprime oblik pirea.

U drugu posudu iscijedite sok jedne naranče.

Crvene jabuke prepolovite po sredini, izvadite koštice i narežite jabuke na vrlo tanke kriške.

Jabuke narezane na kriške stavite u posudu sa sokom od naranče. Tako jabuke neće pocrnjeti i imat će aromatičniji okus. Dodajte im jušnu žlicu meda i čajnu žličicu cimeta te promiješajte.

U lonac stavite vode (ne previše) i zakuhajte je, a potom posudu s jabukama stavite na lonac i pustite da jabuke lagano omekšaju na pari. Pazite da voda u loncu ne dodiruje dno posude.

Tijesto koje je odležalo izvadite iz hladnjaka i skinite foliju.

Na ravnu podlogu stavite masni papir, na njega stavite tijesto, na vrh stavite masni papir i debljim valjkom razvaljajte tijesto tako da bude tanko.

Skinite masni papir s razvaljanoga tijesta, onaj donji ostavite i, kako biste oblikovali tijesto, odrežite neravne rubove i od tijesta napravite dvije linije jednake duljine i širine.

Na oba komada tijesta po sredini namažite pire od banane koji ste pripremili, u obliku debele linije.

Na tijesto za ružicu koje ste po sredini namazali pireom od banane s oba ruba koji su ostali prazni po duljini poredajte omekšale kriške jabuke, i to tako da im gornji dio vrlo malo strši van.

S pomoću masnog papira s donje strane preklopite tijesto tako da se jabuke s obiju strana sljube.

Presavijenu ružicu, opet s pomoću masnog papira, bez lomljenja i ne kvareći oblik sastojaka u punjenju, smotajte u obliku rolade.

Isti postupak primijenite i na drugom komadu tijesta koje ste namazali pireom od banane.

U posudu za pečenje stavite masni papir i na njega stavite ružice. Žumanjak kistom namažite po bočnim stranama ružica, stavite ih u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite oko 15 minuta.

Kao prilog ružicama, uklonite koru i dio s košticama s lubenice, narežite je na nekoliko komada i stavite u blender. Dodajte dvije čaše leda i miksajte dok se ne pretvore u pire. Zahvaljujući ledu, lubenica neće biti sasvim vodena, nego će zadržati laganu gustoću.

Pečene ružice izvadite iz pećnice i stavite na tanjur za posluživanje, a uz njih stavite i kuglicu sladoleda. Poslužite sa smoothiejem od lubenice koji ste pripremili.

Sastojci

Za tijesto za ružice

  • čaša brašna
  • ½ čaše maslaca
  • jušna žlica šećera u prahu
  • ½ limuna

Za punjenje ružice

  • 2 crvene jabuke
  • jušna žlica meda
  • čajna žličica cimeta
  • naranča

Za pire od banane

  • 2 banane
  • jušna žlica meda
  • šaka oraha
  • desertna žlica cimeta

Za premaz

  • žumanjak

Za prilog pri posluživanju

  • sladoled od vanilije

Za smoothie od lubenice

  • četvrtina lubenice
  • 2 čaše leda

Povezani recepti