Roštiljani trevally (gof) sa sambal bajakom

Kako biste napravili Sambal Bajak, stavite tamarind pastu u vatrostalnu zdjelu i ulijte 150ml
kipuće vode. Ostavite da se ohladi, nakon toga sve dobro pomiješajte. Procijedite mješavinu
kroz fino cjedilo i izvucite što više tekućine. Odbacite krute stvari.

Stavite čilije, mladi luk, galangal, đumbir, listove limete, češnjak, sok od limete u mužar i
meljite, dok ne nastane gusta pasta. Dodajte šećer i terasi pastu i meljite, dok se sve ne
spoji.

Zagrijte palmino ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ugrije dodajte pastu i pržite 2-3 minute ili
dok se zamiriši. Umiješajte tekućinu tamarinda i kuhajte na laganoj vatri, dok se ne reducira
na pola. Maknite s vatre i ohladite.

Oštrim nožem razrežite ribu s obje strane, pazeći da rezovi ne idu sasvim do kosti.

Zagrijte roštilj na drva, provjerite da je ugljen izgorio i da nema plamena prije pečenja ribe.
Ribu s obje strane premažite kokosovim i čili uljem, nakon toga stavite na roštilj i kuhajte
otprilike 6 minuta sa svake strane, premažite pri svakom okretanju. Vrijeme kuhanja ovisi o
debljini ribe. Provjerite je li riba kuhana, stisnite je lagano ispod glave i ako je mekano, riba je
gotova. Ribu servirajte na velikom pladnju s tanko narezanom ljutikom, nasjeckanim čilijem,
klicama graha i kriškama limete, sambal servirate odvojeno.

Sastojci

  • 2 cijela gofa - trevally (svaki oko 2kg), očišćen od ljuski
  • 100ml čistog hladnog prešanog kokosovog ulja, lagano zagrijanog s 2 sitno nasjeckana duga crvena čilija, ostaviti 30 minuta da odstoji sa strane
  • Tanko narezani mladi luk, sitno nasjeckan
  • Čili, klice i kriške limete, za garniranje
  •      Sambal Bajak
  • 50g tamarind pasta
  • 4-6 crveni ili zeleni čili, grubo nasjeckan
  • 4 zelena mlada luka, samo bijeli dio, grubo nasjeckan
  • 25g oguljenog galangala, grubo nasjeckan
  • 25g oguljeni đumbir, grubo nasjeckan
  • 2 lista kafir limete
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 žličice soka od limete
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica plamnog šećera
  • 2 žličice terasi paste od kozica
  • 1 žličica palminog ulja

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve