Rolada od zeca bez kosti punjenog začinskim biljem
Recept iz: Silvia Colloca
Ljubiteljica hrane, Silvia Colloca, je žena sa mnogo strasti: profesionalna glumica, trenirana operna pjevačica, bloggerica i autorica kulinarske knjige. Nakon što je djetinjstvo provela u kuhinji zajedno sa svojom majkom i bakom, Silvia je upila veliki dio talijanske kulinarske baštine te je njegovala ljubav prema talijanskoj kuhinji. Život ju je odveo u Australiju, gdje je godinama bila uspješna kazališna i TV glumica, te postala majka Raphaela i Miroa. Rođenje njezine dvojice sinova motiviralo je Silviju da prouči dublje svoje talijansko naslijeđe kako bi bila sigurna da će prenijeti svojoj djeci pravi osjećaj talijanske ostavštine. Silvija posjećuje tri regije Italije koje su joj bliske srcu - Abruzzo, Le Marche i Molise, kako bi ponovo otkrila autentičnu „cucina povera“, spravljanje zdravih i srcu toplih obroka pristupačnih svima. U svakoj epizodi Silvija susreće lokalne stanovnike, kuha u njihovim kuhinjama i omogućuje gledateljima da zavire u pravu talijansku tajnu slatkog života. Silvia susreće kuhare , koji s njom dijele svoje gastronomske užitke, i vodi nas svojoj obitelji kojoj potom spravlja hranu svakodnevne Italije. Sa pozadinskim slikama rimskih ruševina, sela smještenih na proplancima planina do drevne tradicije ribara, „Silvia Colloca i talijanska kuhinja, nije samo kulinarska emisija to je gozba za oči svih putnika u fotelji.
Sastojci
- 1 kg zeca bez kosti
- pahuljice soli i svježe mljeveni crni papar
- 3 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 200 ml bijelog vina
- 3 stolne žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
- 1 grubo isjeckan smeđi luk
- 1 grubo isjeckana mrkva
- 1 grubo isjeckana stabljika celera
- 2–3 grančice majčine dušice
- 30 g dimljene pancete ili slanine narezane na kocke
- 2 čajne žličice sjemenki koromača
- zečja jetra (zamolite mesara da vam ih sačuva)
- 250 g mesa svinjećih kobasica izvađenog iz omota
- pahuljice soli
- 150 ml bijelog vina
Priprema
- 1. Za punjenje zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri, dodajte luk, mrkvu, celer i majčinu dušicu te kuhajte 2-3 minute ili dok ne omekšaju. Dodajte pancetu ili slaninu i kuhajte sve zajedno dok se većina masti nije istopila i meso postane hrskavo. Dodajte sjemenke koromača, jetra i meso kobasice i dobro posmeđite 3-4 minute, razdvajajući pritom meso kobasice kuhačom. Začinite daškom soli. Ulijte vino i kuhajte na srednjoj ili jakoj vatri 2-3 minute ili dok alkohol nije ispario. Smanjite vatru i kuhajte još 15-20 minuta ili dok se meso nije skuhalo. Skinite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Izvadite grančice majčine dušice. Punjenje možete napraviti i dan prije i ostaviti ga u hladnjaku omotanog plastičnom folijom.
- 2. Za slaganje jela stavite zeca bez kostiju na veliku drvenu dasku i začinite solju i paprom. Žlicom ispunite sredinu punjenjem i čvrsto zavežite zeca koncem za kuhanje kako biste zatvorili punjenje.
- 3. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj vatrostalnoj posudi na srednjoj do jakoj vatri i posmeđite punjenog zeca sa svih strana. Ulijte vino i kuhajte 2-3 minute ili dok alkohol ne ispari. Smanjite vatru i kuhajte ga prekrivenog 45-50 minuta. Povremeno ga prelijte sokom u kojem se peče i jedanput ga preokrenite.
- 4. Maknite složenac s vatre i ostavite da se zec natapa u sokovima u kojima se kuhao 20 minuta prije nego što ga narežete. Ovo se jelo može poslužiti s bilo kojim jednostavnim jelom od povrća, no posebno je ukusno s punjenim artičokama ili brokulinima.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère
Recepti Curtis Stone
Janjetina s koricom od bilja i pečenim Cherry rajčicama
Recepti Lora i Stoyan
Domaći ćevapi od janjetine
Recepti Lora i Stoyan
Brzo varivo sa svinjskim kotletima