Rođendanska torta Marthina oca

Rođendanska torta Marthina oca

Opis

1.     Ugrijte pećnicu na 180 °C.

2. Premažite maslacem dva kalupa za tortu promjera 20 cm i visine 5 cm. Na dno stavite papir za pečenje. Premažite papir maslacem i pospite brašnom te istresite višak. Ostavite sa strane. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite sa strane.

3. U samostojećem mikseru izmutite maslac i šećer dok ne postane lagan i pahuljast, oko 3-4 minute. Po potrebi ostružite stijenke zdjele. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte i vaniliju. Dok mikser polagano radi, dodajte brašno u tri dijela. Naizmjence dodavajte i mlijeko (počnite i završiti s brašnom). Svaki put kad dodate, miješajte dok se dobro ne sjedini.

4. Rasporedite smjesu po pripremljenim kalupima i poravnajte ih lopaticom. Pecite dok tortice ne budu zlatnosmeđe i štapić izađe čist iz sredine, 30-35 minuta. Zamijenite mjesta kalupa nakon što prođe pola vremena pečenja. Prebacite kalupe na rešetku kako bi se ohladili. Istresite biskvite na rešetku, okrenite ih u izvorni položaj (tako da je gornja strana okrenuta prema gore) i ostavite da se potpuno ohlade.

5. Nazubljenim nožem određite vrh biskvita tako da budu ravni. Prepolovite svaki biskvit tako da dobijete ukupno četiri kore. Stavite donju koru na kalup za tortu na okretanje i lopaticom oprezno premažite s pola šalice kreme od naranče. Uz rub ostavite 2,5 cm prazno. Stavite drugu koru i premažite s ¾ šalice kreme od naranče. Ponovite isto s trećom korom te je poklopite posljednjom, četvrtom korom. Na vrh torte zabijte tri drvena štapića kako biste osigurali tortu.

6. Za zaštitni sloj premažite lopaticom cijelu tortu tankim slojem čokoladne kreme. Hladite barem 30 minuta.

7. Prekrijte cijelu tortu preostalom čokoladnom kremom te pritom vrtite tortu kako biste je ukrasili. Odmah poslužite ili je stavite u hladnjak prekrivenu zvonom za tortu. Ostavite je na sobnoj temperaturi 20 minuta prije posluživanja.


Krema od naranče i jaja

Pomiješajte žumanjke, izribanu koricu naranče, sok od naranče, sok od limuna i šećer u loncu debljeg dna. Kuhajte na umjerenog temperaturi neprestano miješajući drvenom ili silikonskom kuhačom otpornom na toplinu (pazite da ostružete stijenke lonca), sve dok se smjesa ne zgusne, oko 8-10 minuta. Pustite smjesu da jače zakuha dvije minute, neprestano stružući stijenke lonca.

Maknite lonac s izvora topline. Dodajte sol i komadić po komadić maslaca te miješajte dok ne bude glatko. Ako želite, možete procijediti kroz gusto cjedilo u zdjelu srednje veličine. Prekrijte plastičnom folijom koju trebate staviti na samu površinu kreme kako se ne bi stvorila kožica. Ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi i ne zgusne, barem 2 sata, a najviše 10 dana.

Čokoladna krema gospođe Millman

Za četiri šalice kreme

Stavite čokoladu u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu. U teškom loncu na srednje jakoj temperaturi kuhajte vrhnje dok ne zavrije, a onda ga odmah maknite s plamena. Prelijte ga preko čokolade i ostavite tri minute. Zatim sve miješajte dok se ne sjedini i postane glatko. Umiješajte i kukuruzni sirup.

Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda čokoladu kremu (ganache) stavite u hladnjak. Povremeno promiješajte i silikonskom kuhačom ostružite stijenke zdjele. Neka bude u hladnjaku oko sat vremena, sve dok se lagano ne zgusne i ohladi. Ako postane previše tvrda, stavite je nakratko iznad lonca kipuće vode i miješajte dok ne postignete željenu gustoću. Krema bi trebala biti glatka i lako razmaziva, ali ne smije biti tekuća.

Sastojci

Sastojci

  • 220 g neslanog maslaca sobne temperature i dodatno za premazivanje kalupa
  • 1 ½ šalice mekog brašna i dodatno za kalupe
  • 1 ½ šalice brašna za kolače
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 ¾ šalice šećera
  • 4 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 ¼ šalice mlijeka
  • krema od naranče i jaja
  • čokoladna krema gospođe Milman

Krema od naranče i jaja

  • 12 velikih žumanjaka
  • izribana korica dviju naranči
  • ¼ šalice + dvije žlice svježe iscijeđenog narančina soka
  • ½ šalice + 1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 ½ šalice šećera
  • ¼ žličice krupne soli
  • 21 žlica (220 g + 5 žlica) neslanog maslaca
  • hladnog
  • isjeckanog na sitne komadiće

Čokoladna krema gospođe Millman

  • 450 g tamne čokolade
  • isjeckane na sitno
  • 2 i 2/3 šalice slatkog vrhnja
  • 1 žličica svijetlog kukuruznog sirupa

Povezani recepti