Rođendanska torta Marthina oca

Martha Stewart pokazat će ti kako napraviti savršenu rođendansku tortu koja će sve oboriti s nogu. 

Sastojci

  • 220 g neslanog maslaca sobne temperature i dodatno za premazivanje kalupa
  • 1 ½ šalice mekog brašna i dodatno za kalupe
  • 1 ½ šalice brašna za kolače
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 ¾ šalice šećera
  • 4 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 ¼ šalice mlijeka
  • krema od naranče i jaja
  • čokoladna krema gospođe Milman
  • Krema od naranče i jaja
  • 12 velikih žumanjaka
  • izribana korica dviju naranči
  • ¼ šalice + dvije žlice svježe iscijeđenog narančina soka
  • ½ šalice + 1 žlica svježe iscijeđenog limunova soka
  • 1 ½ šalice šećera
  • ¼ žličice krupne soli
  • 21 žlica (220 g + 5 žlica) neslanog maslaca hladnog isjeckanog na sitne komadiće
  • 450 g tamne čokolade isjeckane na sitno
  • 2 i 2/3 šalice slatkog vrhnja
  • 1 žličica svijetlog kukuruznog sirupa

Priprema

  • 1.     Ugrijte pećnicu na 180 °C.
  • 2. Premažite maslacem dva kalupa za tortu promjera 20 cm i visine 5 cm. Na dno stavite papir za pečenje. Premažite papir maslacem i pospite brašnom te istresite višak. Ostavite sa strane. U srednje veliku zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te ostavite sa strane.
  • 3. U samostojećem mikseru izmutite maslac i šećer dok ne postane lagan i pahuljast, oko 3-4 minute. Po potrebi ostružite stijenke zdjele. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim umiješajte i vaniliju. Dok mikser polagano radi, dodajte brašno u tri dijela. Naizmjence dodavajte i mlijeko (počnite i završiti s brašnom). Svaki put kad dodate, miješajte dok se dobro ne sjedini.
  • 4. Rasporedite smjesu po pripremljenim kalupima i poravnajte ih lopaticom. Pecite dok tortice ne budu zlatnosmeđe i štapić izađe čist iz sredine, 30-35 minuta. Zamijenite mjesta kalupa nakon što prođe pola vremena pečenja. Prebacite kalupe na rešetku kako bi se ohladili. Istresite biskvite na rešetku, okrenite ih u izvorni položaj (tako da je gornja strana okrenuta prema gore) i ostavite da se potpuno ohlade.
  • 5. Nazubljenim nožem određite vrh biskvita tako da budu ravni. Prepolovite svaki biskvit tako da dobijete ukupno četiri kore. Stavite donju koru na kalup za tortu na okretanje i lopaticom oprezno premažite s pola šalice kreme od naranče. Uz rub ostavite 2,5 cm prazno. Stavite drugu koru i premažite s ¾ šalice kreme od naranče. Ponovite isto s trećom korom te je poklopite posljednjom, četvrtom korom. Na vrh torte zabijte tri drvena štapića kako biste osigurali tortu.
  • 6. Za zaštitni sloj premažite lopaticom cijelu tortu tankim slojem čokoladne kreme. Hladite barem 30 minuta.
  • 7. Prekrijte cijelu tortu preostalom čokoladnom kremom te pritom vrtite tortu kako biste je ukrasili. Odmah poslužite ili je stavite u hladnjak prekrivenu zvonom za tortu. Ostavite je na sobnoj temperaturi 20 minuta prije posluživanja.
  • 8. Krema od naranče i jaja- Pomiješajte žumanjke, izribanu koricu naranče, sok od naranče, sok od limuna i šećer u loncu debljeg dna. Kuhajte na umjerenog temperaturi neprestano miješajući drvenom ili silikonskom kuhačom otpornom na toplinu (pazite da ostružete stijenke lonca), sve dok se smjesa ne zgusne, oko 8-10 minuta. Pustite smjesu da jače zakuha dvije minute, neprestano stružući stijenke lonca.
  • 9. Maknite lonac s izvora topline. Dodajte sol i komadić po komadić maslaca te miješajte dok ne bude glatko. Ako želite, možete procijediti kroz gusto cjedilo u zdjelu srednje veličine. Prekrijte plastičnom folijom koju trebate staviti na samu površinu kreme kako se ne bi stvorila kožica. Ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi i ne zgusne, barem 2 sata, a najviše 10 dana.
  • 10. Čokoladna krema gospođe Millman (Za četiri šalice kreme) - Stavite čokoladu u srednje veliku zdjelu otpornu na toplinu. U teškom loncu na srednje jakoj temperaturi kuhajte vrhnje dok ne zavrije, a onda ga odmah maknite s plamena. Prelijte ga preko čokolade i ostavite tri minute. Zatim sve miješajte dok se ne sjedini i postane glatko. Umiješajte i kukuruzni sirup.
  • 11. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda čokoladu kremu (ganache) stavite u hladnjak. Povremeno promiješajte i silikonskom kuhačom ostružite stijenke zdjele. Neka bude u hladnjaku oko sat vremena, sve dok se lagano ne zgusne i ohladi. Ako postane previše tvrda, stavite je nakratko iznad lonca kipuće vode i miješajte dok ne postignete željenu gustoću. Krema bi trebala biti glatka i lako razmaziva, ali ne smije biti tekuća.

Povezani recepti

Vidi sve