Rižoto s gljivama pečenim na roštilju

Rižoto s gljivama pečenim na roštilju

Opis

Način pripreme:

1. Suhe vrganje namočite u malo vrućeg temeljca 10-15 minuta.

2. Sitno narežite luk i komorač i ispržite na maslinovu ulju na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte rižu i pojačajte vatru. Neprestano miješajte rižu dok se ne isprži. Dodajte vino i miješajte dok se ne upije. Procijedite namočene gljive, ali sačuvajte tekućinu. Procijedite ih i dodajte riži. Gljive narežite na sitno i dodajte i njih. Posolite.

3. Smanjite vatru i počnite malo po malo dodavati topli temeljac i miješajte dok ga riža potpuno ne upije. Za to će vam trebati oko 30 minuta. Kušajte rižu, zrna moraju biti skuhana, ali da se osjeti njihova tvrda struktura u sredini.

4. Čim se riža skuha, uklonite lonac s vatre i dodajte kocku maslaca i šaku naribanog parmezana. Promiješajte i poklopite bar 3 minute.

5. Ispecite različite vrste šumskih gljiva, bez šampinjona, u roštilj-tavi s obje strane. Prebacite ih u posudicu. Sitno narežite začine i dodajte gljivama. Začinite soli i paprom, sokom polovice limuna i maslinovim uljem. Promiješajte.

6. Poslužite topli rižoto, a po njemu rasporedite pečene šumske gljive. Pospite parmezanom i prelijte maslinovim uljem.

Sastojci

Sastojci

  • 400 g riže Araborio
  • 1 glavica luka
  • 2 stabljike komorača
  • 1 šaka suhih vrganja
  • 1.5 litre vrućeg pilećeg temeljca
  • 150 ml bijelog vina
  • 25 g maslaca
  • 2 šake naribanog parmezana
  • svježe začinsko bilje - estragon
  • majčina dušica i dr.
  • sol i papar
  • 1 limun
  • sok
  • 4 pune šake šumskih gljiva - lisičarke
  • bukovače i dr.

Povezani recepti