Rižoto s gljivama pečenim na roštilju

Način pripreme:

1. Suhe vrganje namočite u malo vrućeg temeljca 10-15 minuta.

2. Sitno narežite luk i komorač i ispržite na maslinovu ulju na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte rižu i pojačajte vatru. Neprestano miješajte rižu dok se ne isprži. Dodajte vino i miješajte dok se ne upije. Procijedite namočene gljive, ali sačuvajte tekućinu. Procijedite ih i dodajte riži. Gljive narežite na sitno i dodajte i njih. Posolite.

3. Smanjite vatru i počnite malo po malo dodavati topli temeljac i miješajte dok ga riža potpuno ne upije. Za to će vam trebati oko 30 minuta. Kušajte rižu, zrna moraju biti skuhana, ali da se osjeti njihova tvrda struktura u sredini.

4. Čim se riža skuha, uklonite lonac s vatre i dodajte kocku maslaca i šaku naribanog parmezana. Promiješajte i poklopite bar 3 minute.

5. Ispecite različite vrste šumskih gljiva, bez šampinjona, u roštilj-tavi s obje strane. Prebacite ih u posudicu. Sitno narežite začine i dodajte gljivama. Začinite soli i paprom, sokom polovice limuna i maslinovim uljem. Promiješajte.

6. Poslužite topli rižoto, a po njemu rasporedite pečene šumske gljive. Pospite parmezanom i prelijte maslinovim uljem.

Sastojci

  • Sastojci400 g riže Araborio 1 glavica luka 2 stabljike komorača 1 šaka suhih vrganja 1.5 litre vrućeg pilećeg temeljca 150 ml bijelog vina 25 g maslaca 2 šake naribanog parmezana svježe začinsko bilje - estragon majčina dušica i dr. sol i papar 1 limun sok 4 pune šake šumskih gljiva - lisičarke bukovače i dr.

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve