Opis
Način pripreme:
1. Suhe vrganje namočite u malo vrućeg temeljca 10-15 minuta.
2. Sitno narežite luk i komorač i ispržite na maslinovu ulju na laganoj vatri oko 10 minuta. Dodajte rižu i pojačajte vatru. Neprestano miješajte rižu dok se ne isprži. Dodajte vino i miješajte dok se ne upije. Procijedite namočene gljive, ali sačuvajte tekućinu. Procijedite ih i dodajte riži. Gljive narežite na sitno i dodajte i njih. Posolite.
3. Smanjite vatru i počnite malo po malo dodavati topli temeljac i miješajte dok ga riža potpuno ne upije. Za to će vam trebati oko 30 minuta. Kušajte rižu, zrna moraju biti skuhana, ali da se osjeti njihova tvrda struktura u sredini.
4. Čim se riža skuha, uklonite lonac s vatre i dodajte kocku maslaca i šaku naribanog parmezana. Promiješajte i poklopite bar 3 minute.
5. Ispecite različite vrste šumskih gljiva, bez šampinjona, u roštilj-tavi s obje strane. Prebacite ih u posudicu. Sitno narežite začine i dodajte gljivama. Začinite soli i paprom, sokom polovice limuna i maslinovim uljem. Promiješajte.
6. Poslužite topli rižoto, a po njemu rasporedite pečene šumske gljive. Pospite parmezanom i prelijte maslinovim uljem.
Sastojci
Sastojci
- 400 g riže Araborio
- 1 glavica luka
- 2 stabljike komorača
- 1 šaka suhih vrganja
- 1.5 litre vrućeg pilećeg temeljca
- 150 ml bijelog vina
- 25 g maslaca
- 2 šake naribanog parmezana
- svježe začinsko bilje - estragon
- majčina dušica i dr.
- sol i papar
- 1 limun
- sok
- 4 pune šake šumskih gljiva - lisičarke
- bukovače i dr.