Rižoto od prepelica s parmezanom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- Sastojci:
- ¼ luka, sitno sjeckan
- 100 g maslaca
- 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 300 g dimljene Carnaroli riže za rižoto ili normalne riže
- 2 prepelice, prepolovljene (prsa i batak zajedno)
- ½ čaše bijelog vina
- 1,2 L pilećeg temeljca, vrućeg
- 80 g pršuta, kockice veličine 1 cm
- ½ vezice kadulje (pržene)
- 1 grančica ružmarina
- ½ glavice češnjaka
- 1 žličica papra u zrnu
- 500 ml dimljenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 100 g naribanog parmezana
- 50 g naribanog dimljenog sira scamorze
- Sol i papar, po želji
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 65° C. Prepelice uronite u dimljeno ekstra djevičansko maslinovo ulje, stavite u mali kalup za pečenje, dodajte pola vezice kadulje, ružmarin, papra u zrnu i češnjak. Prekrijte folijom i pecite u pećnici 20-25 minuta.
- 2. Zatim u loncu s teškim dnom nježno pržite luk na 25 g maslaca i 20 ml maslinovog ulja, dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte rižu i pecite nekoliko minuta.
- 3. Dodajte vino i dinstajte dok vino ne ispari. Zatim dodajte zaimaču vrućeg temeljca i kuhajte.
- 4. Kada se temeljac upije, dodajte drugu zaimaču temeljca. Nastavite dok rižoto ne postane al dente (otprilike 16-18 minuta). Kada je gotovo, maknite s vatre i dodajte pršut, preostali maslac i parmezan, uz kontinuirano miješanje. Ostavite sa stane jednu minutu.
- 5. Prepelice izvadite iz ulja i brzo ih zapecite na vrućoj tavi, kožicom prema dolje, dvije minute. Dodajte sol i papar.
- 6. Rižoto poslužite na plitkom tanjuru, na vrh stavite polovicu prepelice, ukrasite prženom kaduljom i dimljenim sirom scamorza.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Lora i Stoyan
Složenac od riže i patlidžana
Recepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Shane Delia
Tachin (perzijska dimljena riža)
Recepti Donal Skehan
Curry od patlidžana s rižom od cvjetače i kurkumom