1. Koristeći najveće rupe na vašem ribežu, izribajte cvjetaču. Kao alternativa, možete je usitniti u blenderu. Sitno nasjeckajte šalot luk i češnjak. Kratko popržite na polovici količine maslaca, ali pazite da se ne karamelizira. Dodajte cvjetaču, promiješajte i pirjajte dok ne omekša. Začinite sa soli.
  2. Dodajte sitno sjeckani timijan. Ulijte temeljac i vino. Kuhajte 2-3 minute. Začinite sa soli.
  3. Ulijte vrhnje i kada zakuha, maknite s vatre. Dodajte ribani parmezan, preostali maslac i ribani zest limuna.
  4. Škampe očistite, ali ostavite glave i dijelove repova sa strane, za predivan ukras.
  5. Škampe pržite na zagrijanom ulju, začinite sa soli i maknite s vatre. U istu tavu dodajte maslinovo ulje i pustite da se arom škampa prožme.
  6. Rižoto poslužite sa sitno sjeckanim vlascem, škampima i malo maslinovog ulja iz tave.

Sastojci

  • 1 srednje velika glavica cvjetače
  • 200 g škampi
  • 1 šalot luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 170 ml vrhnja za kuhanje (35%)
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 100 g bijelog vina
  • 50 g parmezana
  • 1 limun
  • 60 g maslaca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 2 grančice timijana
  • 1/2 vezice vlasca
  • soli prema ukusu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve