Rižoto od cikle s feta sirom i lješnjacima
Justine Schofield australska je kuharica, autorica i TV voditeljica.

Sastojci

  • 3 jušne žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 4 češnja crnog češnjaka (ili 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog)
  • 250g arborio riže
  • 150ml suhog bijelog vina
  • 2 lovorova lista
  • 5 grančica majčine dušice
  • 750ml povrtnog temeljca
  • 500g cikle
  • Zlatna cikla, prepečena i ukiseljena
  • Lješnjaci
  • Feta sir

Priprema

  • Ugrijte pećnicu na 190°C.
  • Ogulite i narežite ciklu na komade. Prebacite u pliticu za pečenje i pomiješajte s jušnom žlicom maslinovog ulja, prstohvatom soli i papra. Pecite 50 minuta do sat vremena, ili dok se sasvim ne smekša. Izmiksajte u blenderu dok ne postane skroz glatko.
  • Ugrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Ubacite luk i pržite 3-5 minuta, ili dok se sasvim ne smekša. Dodajte češnjak i prstohvat soli. Pržite još koju minutu dok se ne smekša. Umiješajte arborio rižu i dobro promiješajte da se sva zrna prekriju rižom.
  • Dodajte vino i pržite dok se ne upije. Dodajte lovorove listove, majčinu dušicu i kutlaču povrtnog temeljca. Miješajte dok se tekućina ne upije, pa dodajte još jednu kutlaču. Ponavljajte i miješajte dok ne umiješate sav temeljac. Riža bi trebala biti kremasta, ali još malo al dente. Umiješajte pire od cikle i začinite.
  • Za posluživanje, podijelite rižoto po zdjelama, pa na vrh pospite feta sir, lješnjake i zlatnu ciklu.

Povezani recepti

Vidi sve