Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recept iz: Luca Ciano
Luca Ciano rođen je u Italiji, no prebcio je svoj život iz Milana u Australiju. Ljubav prema talijanskoj hrani nikako nije izgubio te često odaje počast svojim talijanskim korijenima kroz razne kulinarske pothvate. Sa već 15 godina, pokrenuo je svoji kulinarski put u Italiji, a do današnjeg dana postigao je razne uspjehe: nagrade, knjige, a sada dodaje i emisiju u svoja impresivna iskustsva.
Sastojci
- 300 g Carnaroli riže za rižoto
- ⅓ luka, fino nasjeckanog
- 80 g nesoljenog maslaca
- ½ čađe suhog bijelog vina
- ½ staklenke ‘Chef Luca Ciano’ šuga od svježeg bosiljka ili pasirane rajčice
- 60 g crnih maslina sjeckanih na četvrtine
- 5 fileta inčuna
- 3 čajne žlice kapara, prženih na ulju dok ne porumene
- 1,2 l temeljca od povrća
- 4 g Vannella Burrata sira
- 60 g Parmigiano Reggiano sira, naribanog
- 1 velika žlica peršina u prahu (sušiti na 80°C 1 vezicu peršinova lista 2-3 sata. Samljeti u blenderu dok se ne pretvori u prah – koristiti za ukrašavanje)
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- Sol & papar
Priprema
- 1. U loncu s debelim dnom lagano prodinstajte luk na 25 g maslaca i maslinovog ulja dok ne porumeni, zatim dodajte inćune i promiješajte. Dodajte rižu i "prepecite" - kuhajte nekoliko minuta. Zatim dodajte vino i ostavite da ispari.
- 2. Dodajte žlicu kipućeg temeljca. Kada se temeljac upije, dodajte još jednu žlicu temeljca. Nastavite dok rižoto ne bude kuhan “al dente” (cca 16-20 minuta). Na pola procesa kuhanja dodajte šug od svježeg bosiljka ili pasirane rajčice i masline.
- 3. Kad je gotov, rižoto maknite s vatre, dodajte maslac i parmezan, dobro promiješajte da se sjedini. Ostavite da odstoji 1-2 minute prije posluživanja. Poslužite na tanjuru s burratom povrh riže, hrskavih kapara i praha od peršina.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Rižoto od cikle s feta sirom i lješnjacima
Recepti Lora i Stoyan
Složenac od riže i patlidžana
Recepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom
Recepti Shane Delia
Tachin (perzijska dimljena riža)