Opis

Priprema

Očistite vongole i dagnje. Češnjak ogulite i istisnite. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i popržite češnjak. Dodajte dagnje i vongole i kratko ih popržite na češnjaku. Ulijte vino, poklopite lonac i kuhajte školjke oko 5 minuta dok se ne otvore. Ugasite vatru i začinite školjke paprom. Ostavite da se ohlade.

Kuhajte temeljac dok ne zavre. Češnjak ogulite i istisnite. U velikom loncu zagrijte malo maslinova ulja i maslac te popržite češnjak. Dodajte rižu za rižoto i pržite je dok zrna ne postanu staklasta. Zalijte vinom i miješajte rižu dok vino ne ispari. Dolijte onoliko toplog temeljca koliko je potrebno da prekrije rižu. Kad riža upije temeljac, ponavljajte postupak dok god se riža ne skuha i dok ne potrošite sav temeljac.

 

U međuvremenu ribu narežite na kockice, a polovicu vongola i dagnji izvadite iz oklopa. Nasjeckajte peršinov list. Čim se riža skuha, u rižoto umiješajte kockice ribe, dagnje i vongole bez oklopa i pola peršinova lista. Kratko zagrijte, začinite svježe mljevenim paprom i pospite s malo ekstradjevičanskoga maslinova ulja.

 

Posluživanje

Rižoto stavite nasred tanjura i uz rub tanjura naizmjence postavite dagnje i vongole u oklopu. Pospite peršinovim listom. 

Sastojci

Vongole i dagnje

  • 1 kg vongola
  • 1 kg dagnji
  • 2 češnja češnjaka
  • maslinovo ulje za prženje
  • 150 ml suhog bijelog vina

Rižoto

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 4 češnja češnjaka
  • 300 g riže za rižoto
  • maslinovo ulje za prženje
  • 25 g maslaca
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • 200 g fileta sabljarke
  • 200 g fileta lososa bez kože
  • 200 g fileta tune
  • 1 stručak peršina ravnog lista
  • ekstradjevičansko maslinovo ulje

Povezani recepti