Opis

Postupak

1. Stavite 1000 ml ključale vode u vrč, a potom izvadite nešto te vode (oko 200 ml) i njome prelijte sušene vrganje u zasebnoj šalici.

2. Zatim rastopite kocku za juhu u šalici ključale vode. Promiješajte da se rastopi i ostavite sa strane. Zagrijte malo maslinova ulja u velikoj tavi pa dodajte luk. Pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša. Zatim dodajte gljive i nastavite pirjati dok lijepo ne omekšaju.

3. Zatim dodajte rižu i miješajte neprestano da se ne slijepi. Nakon 1 minute (kada riža počne postajati staklasta, ali da ne izgori) dodajte vino i pustite da ispari stalno miješajući. Počnite zaimačom dodavati temeljac i nastavite miješati dok riža ne upije tekućinu i tako sve dok ne potrošite polovinu temeljca.

4. Izvadite vrganje iz vode i istisnite višak tekućine, ali je sačuvajte. Grubo nasjeckajte vrganje i umiješajte ih u rižu, zajedno s tekućinom u kojoj su se namakali. Dodajte parmezan, čili i dodajite ostatak temeljca dok se ne upije sva tekućina, a riža bude kuhana al dente. Zatim dodajte maslac i vrhnje, promiješajte i poklopite jednu minutu.

5. Začinite po ukusu i poslužite uz još naribanog parmezana te lagano poškropite uljem s tartufima.

Savjet:

Kada rižoto bude spreman za posluživanje (i al dente), odmah ga jedite, inače će se riža raskuhati.

Sastojci

Sastojci

  • 1 luk
  • oguljen i sitno nasjeckan
  • 500 g miješanih šumskih gljiva
  • očišćenih i grubo natrganih (ako nemate šumske gljive
  • možete staviti i narezane smeđe šampinjone)
  • 350 g riže arborio
  • bijelog vina za obilno zalijevanje
  • 1 litra temeljca
  • 1 kocka za juhu od gljiva
  • 20 g sušenih vrganja
  • rehidriranih
  • 80 g ribanog parmezana (i još malo za posluživanje)
  • 1/4 žličice čilija u prahu (ili kajenskog papra)
  • malo maslaca
  • 1 žlica punomasnog vrhnja
  • morska sol i svježe mljeveni papar
  • papar
  • ulje s tartufima

Povezani recepti