Rižoto od crne riže

Rižoto od crne riže

Opis

Priprema:

Crnu rižu stavite u posudu, prelijte s toliko mlake vode da je prekrije, dodajte dva prstohvata soli i postavite da tako odstoji oko dva sata.

U lonac stavite vodu i zakuhajte. Ubacite vrlo malo soli.

Dva poriluka sitno nasjeckajte po dijagonali.

Stabljike celera sitno nasjeckajte. Listove nemojte baciti, sačuvajte ih za kasniju upotrebu.

Čili-papričicu sitno nasjeckajte.

Poriluk stavite u teflonsku tavu bez ulja. Pržite dok ne promijeni boju, postane lagano hrskav i zakovrča se. Prženi poriluk stavite na tanjur.

U tavu u kojoj se pržio poriluk ulijte malo maslinova ulja i, prolazeći drvenom žlicom po dnu tave, pobrinite se da okusi iz tave prožnju ulje. Poriluk, čili-papričicu i stabljike celera ubacite u tavu i pržite uz miješanje dok povrće ne omekša. Dodajte prstohvat kumina, pimenta i cimeta.

U lonac s vrelom vodom stavite bob i kuhajte dok ne omekša.

Mladi luk kao poriluk sitno nasjeckajte po dijagonali, a zeleni dio sačuvajte za kasniju upotrebu. Preostali bijeli dio dodajte poriluku i nastavite zajedno pržiti.

Vodu od crne riže iscijedite kroz cijedilo, isperite rižu pod mlazom vode, presipajte je u lonac s bobom i kuhajte dok ne omekša.

Uzmite četiri poriluka, sitno ih nasjeckajte, dodajte povrću u tavi i promiješajte.

Kuhanu rižu i bob procijedite i ubacite u tavu s povrćem. Dodajte sol i papar. Dodajte i zeleni dio mladog luka koji ste stavili na stranu.

Svježi list metvice sitno nasjeckajte, dodajte u tavu i dobro promiješajte. Ugasite vatru.

Dvije suhe smokve nakratko stavite u vodu da nabubre pa ih narežite i dodajte u rižu.

Listove celera koje ste spremili narežite, dodajte riži, dobro promiješajte i rižu izvadite na tanjur za posluživanje.

Mladi luk sitno narežite, pospite po riži, po vrhu rasporedite preostali poriluk, naribajte limunovu koru i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • voda
  • sol
  • 1
  • 5 čaša crne riže
  • 2 poriluka
  • 4 stabljike celera
  • čili-papričica
  • čaša boba
  • 8 krišaka poriluka
  • prstohvat kumina
  • prstohvat pimenta
  • prstohvat cimeta
  • 8 komada mladog luka
  • šaka svježe metvice
  • 2 suhe smokve

Za dekoraciju

  • limun
  • mladi luk

Povezani recepti