Rižoto od crne riže
Recept iz: Hazer Amani
Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- voda
- sol
- 15 čaša crne riže
- 2 poriluka
- 4 stabljike celera
- čili-papričica
- čaša boba
- 8 krišaka poriluka
- prstohvat kumina
- prstohvat pimenta
- prstohvat cimeta
- 8 komada mladog luka
- šaka svježe metvice
- 2 suhe smokve
- Za dekoraciju
- limun
- mladi luk
Priprema
- 1. Crnu rižu stavite u posudu, prelijte s toliko mlake vode da je prekrije, dodajte dva prstohvata soli i postavite da tako odstoji oko dva sata.
- 2. U lonac stavite vodu i zakuhajte. Ubacite vrlo malo soli.
- 3. Dva poriluka sitno nasjeckajte po dijagonali.
- 4. Stabljike celera sitno nasjeckajte. Listove nemojte baciti, sačuvajte ih za kasniju upotrebu.
- 5. Čili-papričicu sitno nasjeckajte.
- 6. Poriluk stavite u teflonsku tavu bez ulja. Pržite dok ne promijeni boju, postane lagano hrskav i zakovrča se. Prženi poriluk stavite na tanjur.
- 7. U tavu u kojoj se pržio poriluk ulijte malo maslinova ulja i, prolazeći drvenom žlicom po dnu tave, pobrinite se da okusi iz tave prožnju ulje. Poriluk, čili-papričicu i stabljike celera ubacite u tavu i pržite uz miješanje dok povrće ne omekša. Dodajte prstohvat kumina, pimenta i cimeta.
- 8. U lonac s vrelom vodom stavite bob i kuhajte dok ne omekša.
- 9. Mladi luk kao poriluk sitno nasjeckajte po dijagonali, a zeleni dio sačuvajte za kasniju upotrebu. Preostali bijeli dio dodajte poriluku i nastavite zajedno pržiti.
- 10. Vodu od crne riže iscijedite kroz cijedilo, isperite rižu pod mlazom vode, presipajte je u lonac s bobom i kuhajte dok ne omekša.
- 11. Uzmite četiri poriluka, sitno ih nasjeckajte, dodajte povrću u tavi i promiješajte.
- 12. Kuhanu rižu i bob procijedite i ubacite u tavu s povrćem. Dodajte sol i papar. Dodajte i zeleni dio mladog luka koji ste stavili na stranu.
- 13. Svježi list metvice sitno nasjeckajte, dodajte u tavu i dobro promiješajte. Ugasite vatru.
- 14.Dvije suhe smokve nakratko stavite u vodu da nabubre pa ih narežite i dodajte u rižu.
- 15. Listove celera koje ste spremili narežite, dodajte riži, dobro promiješajte i rižu izvadite na tanjur za posluživanje.
- 16. Mladi luk sitno narežite, pospite po riži, po vrhu rasporedite preostali poriluk, naribajte limunovu koru i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Lora i Stoyan
Paella s piletinom i kozicama
Recepti Lora i Stoyan
Kabulski pilav
Recepti Lora i Stoyan
Sholezard
Recepti Lora i Stoyan
Orzo sa špinatom i sirom
Recepti Luca Ciano
Čips od riže i sipinog crnila s tučenom ricottom
Recepti Donal Skehan
Tjestenina sa slaninom i kupusom
Recepti Laura Cassai
Kaneloni s pirjanim mesom
Recepti Laura Cassai
Smeđe rižine spirale s raguom od patlidžana
Recepti Donal Skehan
Raštika sa sirom i paprom
Recepti Michela Chiappa
Povrtne lazanje s gljivama