David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.

Sastojci

  • 300 g riže carnaroli
  • 300 g svježeg graška ili graška iz konzerve
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 80 g maslaca
  • 100 g pancete
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • majčina dušica
  • origano

Priprema

  • 1. Nakosamo luk te ga izdinstamo na nauljenoj tavi. Malo posolimo luk. Isperemo malo rižu. Nakon što se luk zacakli, dodajemo rižu te je "tostiramo". Nakon nekoliko minuta podlijemo temeljcem te nastavimo miješati.
  • 2. Ocijedimo grašak i  isperemo ga.
  • 3. U drugoj tavi paralelno dinstamo ostatak luka, malo posolimo i dodamo režanj češnjaka, 200 grama biža, grančicu ružmarina i par listića origana.
  • 4. Narežemo i kratko popržimo pancetu.
  • 5. U zadnjih 5 minuta u rižu dodajemo 100 grama biža.
  • 6. Dinstanim bižima dodajemo maslac, malo papra i temeljca te izradimo malim stolnim mikserom u finu kremu.
  • 7. Pri kraju kuhanja riže dodajemo kremu od biža i maslaca te "mantekiramo" miješajući.
  • 8. Kod serviranja, riži biži pospemo s malo pržene pancete, par listića origana i majčine dušice.

Povezani recepti

Vidi sve