Richardov desert s panna cottom

Richardov desert s panna cottom

Opis

Dodatno je potrebno: 4 cilindrična kalupa promjera 7,5 cm i zapremnine 200 ml, kornet, plastična folija.

Priprema: 

Panna cotta

Natopite želatinu u hladnoj vodi. Presijecite vanilijin štapić na pola po dužini i izvadite sjemenke. Zakuhajte vrhnje za šlag, vanilijine sjemenke, vanilijin štapić i šećer. Izvadite vanilijin štapić, iscijedite vodu iz želatine i rastopite je u vrhnju. Zatim izlijte vanilijin šlag u cilindrične kalupe i ostavite oko 4 sata da se ohlade u hladnjaku.

Preljev od karamela

Karamelizirajte šećer. U njega pomno umiješajte vrhnje. Pustite ovu smjesu da uzavri, miješajući dok se šećer ne rastopi. Skinite lonac sa štednjaka i u smjesu umiješajte maslac. Ostavite preljev od karamela da se ohladi.

Ukrasi od bijele čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Prepržite listiće badema oko 12 minuta, neka poprime zlatnosmeđu boju. Ostavite listiće badema da se ohlade. Rastopite čokoladu na pari i izlijte dvije trećine na mramornu ploču. Čokoladu razmazujte paletnim nožem dok se temperatura čokolade ne spusti na oko 26 ºC. Nagrabite ohlađenu čokoladu i dobro pomiješajte s ostatkom čokolade, miješajući hitrim pokretima. Ovdje pogledajte videoklip o tabliranju čokolade.

Čokoladu razmažite u tanki sloj oblikujući krugove na papiru za pečenje ili plastičnoj foliji. Prstima iscrtajte prugice unutar krugova. Pospite listićima badema i kakaovim zrncima. Ostavite ukrasne krugove da se stvrdnu oko sat vremena.

Ukrašavanje

Ogulite naranče i izrežite pulpu između membrana. Na kratko ostavite kalupe u toploj vodi kako bi se panna cotta odvojila. Izvadite panna cottu iz kalupa i položite je na sredinu tanjura. Žlicom rasporedite preljev od karamela oko panna cotte. Nasjeckajte i rastopite tamnu čokoladu, pa je nagrabite u kornet. Istisnite točkice čokolade po preljevu od karamela. Čačkalicom povucite prugicu kroz točkice. Naslonite krugove od bijele čokolade uz panna cottu i ukrasite s jagodama i nekoliko komada naranče.

Sastojci

Panna cotta

  • 6 listića želatine
  • 2 vanilijina štapića
  • 600 ml vrhnja za šlag
  • 60 g šećera

Ukrasi od bijele čokolade

  • 25 g badema u listićima
  • 200 g bijele čokolade
  • 1 velika žlica kakaovih zrnaca

Preljev od karamela

  • 75 g šećera
  • 125 ml vrhnja za šlag
  • 50 g maslaca

Ukrašavanje

  • 50 g bijele čokolade
  • 1 naranča
  • 4 jagode

Povezani recepti