Nigella Lawson rođena je 6. siječnja 1960. godine u Londonu. Nakon fakulteta radila je kao književni kritičar te kritičar restorana da bi kasnije postala zamjenica urednika The Sunday Timesa. Radila je i kao novinar freelancer, pišući za brojne novine i časopise. 1998. izdala je svoju prvu kuharicu - "Kako jesti", koja je ubrzo postala best seller, a godinu nakon krenula i njezina prva televizijska serija - "Nigella Bites". 

Sastojci

  • Za ružičasti ukiseljeni luk
  • ½ crvenog luka, tanko narezanog
  • crveni vinski ocat ili sok limete, za prekrivanje
  • Za bhortu
  • 12 ribljih štapića
  • 45 ml hladno prešanog ulja repice ili biljnog ulja
  • 2 luka (otprilike 300 g), tanko narezanih
  • 2 crvena čilija, sjemenke uklonjene, kako volite, tanko narezana
  • 15 g sitno ribanog svježeg đumbira
  • 2 velika češnja češnjaka, drobljeni ili ribani
  • 30 g engleskog senfa
  • 10 g krupne morske soli (ili 5 g sitne morske soli)
  • 125 g mladog špinata
  • 1 limeta, samo sok
  • 45 g grubo narezanog svježeg korijandera, plus dodatno za ukrašavanje (opcionalno)

Priprema

  • 1. Napravite ružičasti kiseli luk što prije možete: barem 2 sata do 24 sata prije. Stavite crveni luk u teglicu s poklopcem, ili jednostavno u zdjelu koju možete poklopiti. Prelijte crvenim vinskim octom (ili sokom limete), stisnite luke prema dolje dok se sav ne natopi. Poklopite teglicu ili zdjelu, te ostavite da se luk natapa.
  • Kada ste spremni za napraviti bhortu, zagrijte pećnicu na 220 C.
  • 2. Stavite riblje štapiće na lim za pečenje i pecite otprilike 20-25 minuta, što može biti malo duže od preporučenog vremena na pakiranju, ali će osigurati da su krušne mrvice jako hrskave.
  • 3. U međuvremenu, zagrijte ulje u velikoj tavi (ja koristim tavu u obliku woka). Dinstajte luk na srednje jakoj vatri 20 minuta, redovito miješajte, dok ne postane zlatan i mekan. Dodajte čili i dinstajte još 3 minute, uz neprestano miješanje. Umiješajte đumbir i češnjak te uz miješanje dinstajte dodatne 2 minute. Stavite senf i sol, miješajte da se sjedini. Dodajte špinat i dozvolite da uvene 2-3 minute u tavi, uz miješanje, zatim istisnite sok limete.
  • 4. Tavu maknite s vatre dok pripremate riblje štapiće. Razlomite ih sa žlicom i dodajte u tavu. Sve zajedno promiješajte, te ih još malo usitnite u tavi i pospite korijanderom.
  • 5. Poslužite s ružičastim kiselim lukom i dodatnim korijanderom, ako želite.

Povezani recepti

Vidi sve