1. Za prilog, zakipite 220 ml vode s malo soli. Maknite s vatre i ubacite couscous u kipuću vodu. Poklopite i ostavite da stoji 2 - 3 minute kako bi nabubrio.
  2. Zatim promiješajte pa dodajte maslac, sjeckani peršin, ribanu koricu limuna, ocijeđeni slanutak, sok limuna, soli i papra prema ukusu. Zagrijavajte dok se maslac ne rastopi pa promiješajte. Držite na toplom.
  3. Za umak, stavite maslac i nasjeckani luk kozjak u tavu za prženje. Ulijte vino i temeljac te pustite da se reducira oko 10 minuta na slaboj vatri.
  4. Dodajte vrhnje, šafran i sol prema ukusu. Kuhajte dok ne postignete željenu konzistenciju. Držite na toplom.
  5. Narežite ribu na komade jednake veličine. Posušite tapkajući kuhinjskim ubrusom. Začinite solju i paprom. Zagrijte maslac u tavi za prženje. Ubacite grančicu timijana i zdrobljeni češanj češnjaka kako bi maslac poprimio te okuse. Pecite ribu dok s obje strane ne posmeđi.
  6. Tostirajte bademe na suhoj tavi. Postavite couscous na dno tanjura za posluživanje, odozgo stavite ribu te na kraju prelijte umakom. Poslužite posipano bademima.

 

Sastojci

  • 800 g fileta bakalara
  • 1 grančica timijana
  • 1 češanj češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 50 g narezanih badema
  • Soli i papra prema ukusu
  • Za prilog:
  • 200 g bulgura (bez kuhanja)
  • 100 g slanutka (iz teglice)
  • 1 limun
  • 1/2 svežanj peršina
  • 30 g maslaca
  • Soli i papra prema ukusu
  •  Za umak:
  • 200 ml tučenog vrhnja (32%)
  • 250 ml ribljeg temeljca (ili povrtnog temeljca)
  • 100 g bijelog vina
  • 30 g maslaca
  • 2 luka kozjaka
  • 1 prstohvat šafrana
  • soli prema ukusu

Priprema

    Povezani recepti

    Vidi sve