Riba na žaru s hrskavom metvicom

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa. 

Sastojci

  • 1 cijeli šaran, očišćen (može i grgeč ili lubin)
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat bijelog papra
  • Prstohvat kineskih ljuskica čilija
  • 2 žlice ulja od kikirikija
  • 1 žličica sečuanskog papra
  • 10 cijelih sušenih čilija
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 izdanaka češnjaka, sitno nasjeckanih
  • 2 mlada luka, narezana
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice zdrobljenih prženih kikirikija
  • 1 šalica biljnog ulja, za prženje
  • 20 listova metvice

Priprema

  • 1. Zarežite ribu na nekoliko mjesta pa je začinite solju, bijelim paprom i ljuskicama čilija. Utrljajte i pola količine ulja od kikirikija i ostavite da se marinira 10 minuta.
  • 2. U međuvremenu stavite da se na tavi bez ulja prže sečuanski papar i morska sol dok ne otpuste mirise a zatim ih uklonite s vatre i pustite da se ohlade. U istoj tavi zagrijte preostalo ulje od kikirikija. Dodajte sušene čilije i pržite ih dok ne potamne. Dodajte češnjak i izdanke češnjaka pa pirjajte dok ne poprime zlatnu boju. Stavite mladi luk i prženi sečuanski papar pa začinite solju i zdrobljenim kikirikijem.
  • 3. Pecite ribu na žaru na srednje jakoj vatri po 6 minuta sa svake strane. the fish over medium-high heat for 6 minutes each side.
  • 4. Zagrijte biljno ulje u maloj tavici na 170°C. Listiće mente pržite samo nekoliko sekundi dok ne postanu hrskavi ali ne smiju potamnjeti pa ih iscijedite na kuhinjskom ubrusu.
  • 5. Kad je riba pečena, prebacite je na pladanj za posluživanje pa na nju žlicom nanesite mješavinu kikirikija. Ukrasite listovima metvice i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve