Riba na žaru s hrskavom metvicom
Recept iz: Luke Nguyen

Luke Nguyen je poznati vijetnamsko-australski chef rođen u tajlandsom kampu 1978. godine. Prvi restoran otvorio je u suradnji sa svojom sestrom Pauline Nguyen dok je imao samo 23 godine, a nakon toga počeli smo ga pratiti u raznim kulinarskim emisijama. 2013. godine postao je sudac i voditelj prve sezone MasterChefa Vietnam, a napisao je i nekoliko bestselera - Secrets of the Red Lantern i The Songs of Sapa.
Sastojci
- 1 cijeli šaran, očišćen (može i grgeč ili lubin)
- Prstohvat soli
- Prstohvat bijelog papra
- Prstohvat kineskih ljuskica čilija
- 2 žlice ulja od kikirikija
- 1 žličica sečuanskog papra
- 10 cijelih sušenih čilija
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 izdanaka češnjaka, sitno nasjeckanih
- 2 mlada luka, narezana
- 1 žličica soli
- 2 žlice zdrobljenih prženih kikirikija
- 1 šalica biljnog ulja, za prženje
- 20 listova metvice
Priprema
- 1. Zarežite ribu na nekoliko mjesta pa je začinite solju, bijelim paprom i ljuskicama čilija. Utrljajte i pola količine ulja od kikirikija i ostavite da se marinira 10 minuta.
- 2. U međuvremenu stavite da se na tavi bez ulja prže sečuanski papar i morska sol dok ne otpuste mirise a zatim ih uklonite s vatre i pustite da se ohlade. U istoj tavi zagrijte preostalo ulje od kikirikija. Dodajte sušene čilije i pržite ih dok ne potamne. Dodajte češnjak i izdanke češnjaka pa pirjajte dok ne poprime zlatnu boju. Stavite mladi luk i prženi sečuanski papar pa začinite solju i zdrobljenim kikirikijem.
- 3. Pecite ribu na žaru na srednje jakoj vatri po 6 minuta sa svake strane. the fish over medium-high heat for 6 minutes each side.
- 4. Zagrijte biljno ulje u maloj tavici na 170°C. Listiće mente pržite samo nekoliko sekundi dok ne postanu hrskavi ali ne smiju potamnjeti pa ih iscijedite na kuhinjskom ubrusu.
- 5. Kad je riba pečena, prebacite je na pladanj za posluživanje pa na nju žlicom nanesite mješavinu kikirikija. Ukrasite listovima metvice i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Tom Kerridge
Brancin s roštilja
Recepti Nigel Slater
Varivo od začinjenog bakalara
Recepti Silvia Colloca
Pečena bijela riba s kruhom, cherry rajčicama, maslinama i kaparima
Recepti Tartar od brancina i jogurt s đumbirom
Recepti Cijela riba sa žara i vinaigrette od rajčice
Recepti Bakalar à Gomes de Sá
Recepti Shawarma s ribom i tahinijem
Recepti Michela Chiappa
Lubin u vrećici
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)
Recepti Luke Nguyen
Brzo zapržene divlje gljive šitake s listovima čajota (nam xao la su su)