Riža sa zelenim povrćem i sirom
Recept iz: Sara La Fountain

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. Također je organizirala kulinarske tečajeve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući votku Fazer Finlandia. Godine 2005. vodila je vlastitu emisiju o stilu Sa Sarom na kanalu MTV3 u Finskoj. Otada je snimila nekoliko emisija namijenjenih kulinarstvu i životnom stilu.
Sastojci
- Zeleni Juice
- 500 g krastavaca
- 200 g špinata
- 150 g celera
- 100 g prokulica
- 100 g tikvica
- Salata
- 200 g prokulica
- 150 g tikvica
- limun nasjeckane kore
- Sok limuna:
- 1 komad
- prstohvat soli
- Prstohvat papra
- 30 ml maslinova ulja
- 50 g sira kašara ili parmezana
- 50 g badema narezanih na kriške
- 5 ml ulja tartufa
- Riža
- 30 ml maslinova ulja
- luk
- češanj češnjaka
- 300 g višenamjenske riže ili riže za rižoto
- 300 ml zelenog juicea
- 300 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
- 5 g soli
- 100 g sira kašara ili parmezana
- limun ili limeta: sok
- Dodatak
- 100 g mladoga kozjeg sira (lor)
- 4 prepeličja jaja
- Začinsko bilje po želji
Priprema
- Zeleni juice
- 1. Sve povrće dobro operite. Narežite krastavce i celer tako da stanu u sokovnik. Sve povrće obradite u sokovniku.
- Salata
- 1. Prokulice i tikvice oštrim nožem sitno narežite.
- 2. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar te dodajte narezano povrće i bademe.
- 3. Dodajte ulje tartufa i sir kašar ili parmezan te ostavite da se marinira dok pripremate rižu.
- Riža
- 1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
- 2. Pet minuta pirjajte na srednjoj vatri na tavi u koju ste ulili maslinovo ulje. Pripazite da se kuhaju a da ne promijene boju.
- 3. Dodajte rižu i nastavite pirjati nekoliko minuta, dok riža ne postane poluprozirna. Počnite dodavati povrtni ili pileći temeljac.
- 4. U prvom koraku ulijte pola (150 ml) i nastavite kuhati dok ne upije svu tekućinu.
- 5. Kad upije tekućinu, ulijte ostatak i nastavite kuhati.
- 6. Za kraj dodajte i zeleni juice i nastavite kuhati dok jelo ne bude gotovo. Taj postupak mijenja se ovisno o vrsti riže koju rabite, no trajat će oko 20 minuta.
- 7. Kad dodate sol i limunov sok, dodajte i sir kašar ili parmezan i dobro promiješajte.
- 8. Prepeličja jaja kuhajte oko tri minute u kipućoj vodi. Rižu poslužite sa salatom.
- 9. Tanjur možete ukrasiti i mladim kozjim sirom (lor), prepeličjim jajima i sitnim začinskim biljem.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Justine Schofield
Rižoto od cikle s feta sirom i lješnjacima
Recepti Luca Ciano
Rižoto ‘ala puttanesca’ s burrata sirom
Recepti Lora i Stoyan
Složenac od riže i patlidžana
Recepti Adam Liaw
Nasi lemak
Recepti Silvia Colloca
Arancini
Recepti Luca Ciano
Rižoto od prepelica s parmezanom
Recepti Adam Liaw
Pržena riža Yangzhou
Recepti Adam Liaw
Thunder tea riža sa sardinama i utrnutim okusom
Recepti Luca Ciano
Carnaroli rižoto s rakovim mesom i stracciatellom
Recepti Adam Liaw
Tangyuan u pekinškom stilu s crnim sezamom