Riža sa zelenim povrćem i sirom

Sarin je otac Amerikanac francuskog podrijetla i vlasnik obiteljskog restorana i hotela u New Yorku, a majka joj je Finkinja i umjetnica po zanimanju. Nakon što su joj se roditelji rastali, Sara se preselila s majkom u Finsku. Kulinarstvo je studirala na Američkom kulinarskom institutu, svjetski poznatoj kuharskoj školi u New Yorku, istodobno radeći u lokalnom restoranu. Nakon povratka u Finsku Sara je pokrenula vlastiti posao i uskoro su je primijetili finski mediji. Otada je napisala brojne kolumne u finskim i međunarodnim časopisima i novinama. Također je organizirala kulinarske tečajeve, bavi se stilizacijom hrane i ima svoju tvrtku za catering. Bavila se i razvojem proizvoda za različite brendove uključujući votku Fazer Finlandia. Godine 2005. vodila je vlastitu emisiju o stilu Sa Sarom na kanalu MTV3 u Finskoj. Otada je snimila nekoliko emisija namijenjenih kulinarstvu i životnom stilu.

Sastojci

  • Zeleni Juice
  • 500 g krastavaca
  • 200 g špinata
  • 150 g celera
  • 100 g prokulica
  • 100 g tikvica
  • Salata
  • 200 g prokulica
  • 150 g tikvica
  • limun nasjeckane kore
  • Sok limuna:
  • 1 komad
  • prstohvat soli
  • Prstohvat papra
  • 30 ml maslinova ulja
  • 50 g sira kašara ili parmezana
  • 50 g badema narezanih na kriške
  • 5 ml ulja tartufa
  • Riža
  • 30 ml maslinova ulja
  • luk
  • češanj češnjaka
  • 300 g višenamjenske riže ili riže za rižoto
  • 300 ml zelenog juicea
  • 300 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 5 g soli
  • 100 g sira kašara ili parmezana
  • limun ili limeta: sok
  • Dodatak
  • 100 g mladoga kozjeg sira (lor)
  • 4 prepeličja jaja
  • Začinsko bilje po želji

Priprema

  • Zeleni juice
  • 1. Sve povrće dobro operite. Narežite krastavce i celer tako da stanu u sokovnik. Sve povrće obradite u sokovniku.
  • Salata
  • 1. Prokulice i tikvice oštrim nožem sitno narežite.
  • 2. U posudi pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, sol i papar te dodajte narezano povrće i bademe.
  • 3. Dodajte ulje tartufa i sir kašar ili parmezan te ostavite da se marinira dok pripremate rižu.
  • Riža
  • 1. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
  • 2. Pet minuta pirjajte na srednjoj vatri na tavi u koju ste ulili maslinovo ulje. Pripazite da se kuhaju a da ne promijene boju.
  • 3. Dodajte rižu i nastavite pirjati nekoliko minuta, dok riža ne postane poluprozirna. Počnite dodavati povrtni ili pileći temeljac.
  • 4. U prvom koraku ulijte pola (150 ml) i nastavite kuhati dok ne upije svu tekućinu.
  • 5. Kad upije tekućinu, ulijte ostatak i nastavite kuhati.
  • 6. Za kraj dodajte i zeleni juice i nastavite kuhati dok jelo ne bude gotovo. Taj postupak mijenja se ovisno o vrsti riže koju rabite, no trajat će oko 20 minuta.
  • 7. Kad dodate sol i limunov sok, dodajte i sir kašar ili parmezan i dobro promiješajte.
  • 8. Prepeličja jaja kuhajte oko tri minute u kipućoj vodi. Rižu poslužite sa salatom.
  • 9. Tanjur možete ukrasiti i mladim kozjim sirom (lor), prepeličjim jajima i sitnim začinskim biljem.

Povezani recepti

Vidi sve