Opis
Priprema:
U lonac stavite tri čaše vode i u nju ubacite dva prstohvata šafranike. Naribajte kurkumu u otprilike istom omjeru i pustite da voda uzavri.
Filet brancina stavite na dasku za rezanje i narežite da bude debljine dva prsta. Polijte maslinovim uljem i posolite.
Škampima očistite oklop i unutarnje organe, osim repa, i razrežite ih po dužini napola.
Rižu jasmin stavite u cjedilo i ispirite pod mlazom vode dok ne isperete škrob.
Ispranu rižu stavite u duboki lonac s površinom koja se ne lijepi i u njega ulijte vodu sa šafranikom koju ste pripremili. Poklopite lonac i pustite da se riža kuha na slaboj vatri, dok ne upije svu vodu i izgubi tvrdoću.
U drugu duboku tavu dna koje se ne lijepi stavite filete brancina, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna i pržite ih uz okretanje tako da se ne raspadnu. Gotove filete brancina izvadite na tanjur.
U tavu u kojoj su se pekli fileti brancina stavite dagnje, prelijte ih s otprilike jednom čašom vode, poklopite tavu i nastavite ih kuhati na pari. Ako se neka dagnja ne otvori za vrijeme tog postupka, nemojte je jesti, znači da je pokvarena.
Crveni luk ogulite i razrežite po sredini, narežite ga na deblje kriške i dodajte dagnje. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna, ubacite prstohvat soli, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok luk ne omekša.
Ocijedite meso dagnji, dodajte ga u rižu koja se kuha i promiješajte. Dodajte i pola čajne čašice mljevene ljute paprike, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok riža ne upije vodu.
Uklonite stabljike kopra i nasjeckajte ga.
Češanj češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte.
I peršinu uklonite stabljike, grubo nasjeckajte listove, pomiješajte s koprom i češnjakom i sve zajedno još malo sjeckajte.
Uzmite oko dva prstohvata sjeckanog začinskog bilja i pospite ga po luku i dagnjama. Po njima iscijedite i sok jednog limuna. Kuhajte još kratko vrijeme.
Otklopite rižu s mesom dagnji koja je upila vodu, na nju dodajte dagnje s lukom i polovicu mješavine začina. Kako bi riža na toplini upila sok dagnji, nastavite je još malo kuhati na slaboj vatri ovako poklopljenu.
U tavu u kojoj ste kuhali dagnje iscijedite sok jednog limuna. Prolazeći po dnu tavedrvenom žlicom, pobrinite se da se sve arome tave prožnju s limunovim sokom. Dodajte i malo maslinova ulja, ubacite škampe i pržite ih dok ne dobiju boju. Po njima pospite ostatak mješavine začina.
Dvije čili-papričice sitno nasjeckajte i dodajte škampima. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru limete.
Rižu s dagnjama vadeći žlicu po žlicu prebacite u tavu sa škampima. Dodajte i komade brancina, ostavivši 3-4 kriške za dekoraciju, sve sastojke protresite u tavi kako bi se posljednji put sljubili i prebacite ih na tanjur za posluživanje.
Na rižu stavite komade brancina koje ste odvojili, odrežite mali komad limete, iscijedite njezin sok i poslužite.Sastojci
Sastojci
- 2 čaše riže jasmin
- 3 čaše vode
- kurkuma
- 2 prstohvata šafranike
- filet europskog brancina
- maslinovo ulje
- sol
- 8 škampa
- 2 limuna
- 20 dagnji
- crveni luk
- čaša mesa dagnji
- ½ čajne žličice mljevene ljute paprike
- ½ stručka kopra
- ½ stručka peršina
- češanj češnjaka
- 2 čili-papričice
- limeta