Riža s plodovima mora
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji.
Sastojci
- 2 čaše riže jasmin
- 3 čaše vode
- kurkuma
- 2 prstohvata šafranike
- filet europskog brancina
- maslinovo ulje
- sol
- 8 škampa
- 2 limuna
- 20 dagnji
- crveni luk
- čaša mesa dagnji
- ½ čajne žličice mljevene ljute paprike
- ½ stručka kopra
- ½ stručka peršina
- češanj češnjaka
- 2 čili-papričice
- limeta
Priprema
- 1. U lonac stavite tri čaše vode i u nju ubacite dva prstohvata šafranike. Naribajte kurkumu u otprilike istom omjeru i pustite da voda uzavri.
- 2. Filet brancina stavite na dasku za rezanje i narežite da bude debljine dva prsta. Polijte maslinovim uljem i posolite.
- 3. Škampima očistite oklop i unutarnje organe, osim repa, i razrežite ih po dužini napola.
- 4. Rižu jasmin stavite u cjedilo i ispirite pod mlazom vode dok ne isperete škrob.
- 5. Ispranu rižu stavite u duboki lonac s površinom koja se ne lijepi i u njega ulijte vodu sa šafranikom koju ste pripremili. Poklopite lonac i pustite da se riža kuha na slaboj vatri, dok ne upije svu vodu i izgubi tvrdoću.
- 6. U drugu duboku tavu dna koje se ne lijepi stavite filete brancina, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna i pržite ih uz okretanje tako da se ne raspadnu. Gotove filete brancina izvadite na tanjur.
- 7. U tavu u kojoj su se pekli fileti brancina stavite dagnje, prelijte ih s otprilike jednom čašom vode, poklopite tavu i nastavite ih kuhati na pari. Ako se neka dagnja ne otvori za vrijeme tog postupka, nemojte je jesti, znači da je pokvarena.
- 8. Crveni luk ogulite i razrežite po sredini, narežite ga na deblje kriške i dodajte dagnje. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna, ubacite prstohvat soli, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok luk ne omekša.
- 9. Ocijedite meso dagnji, dodajte ga u rižu koja se kuha i promiješajte. Dodajte i pola čajne čašice mljevene ljute paprike, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok riža ne upije vodu.
- 10. Uklonite stabljike kopra i nasjeckajte ga.
- 11. Češanj češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte.
- 12. I peršinu uklonite stabljike, grubo nasjeckajte listove, pomiješajte s koprom i češnjakom i sve zajedno još malo sjeckajte.
- 13. Uzmite oko dva prstohvata sjeckanog začinskog bilja i pospite ga po luku i dagnjama. Po njima iscijedite i sok jednog limuna. Kuhajte još kratko vrijeme.
- 14. Otklopite rižu s mesom dagnji koja je upila vodu, na nju dodajte dagnje s lukom i polovicu mješavine začina. Kako bi riža na toplini upila sok dagnji, nastavite je još malo kuhati na slaboj vatri ovako poklopljenu.
- 15. U tavu u kojoj ste kuhali dagnje iscijedite sok jednog limuna. Prolazeći po dnu tavedrvenom žlicom, pobrinite se da se sve arome tave prožnju s limunovim sokom. Dodajte i malo maslinova ulja, ubacite škampe i pržite ih dok ne dobiju boju. Po njima pospite ostatak mješavine začina.
- 16. Dvije čili-papričice sitno nasjeckajte i dodajte škampima. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru limete.
- 17. Rižu s dagnjama vadeći žlicu po žlicu prebacite u tavu sa škampima. Dodajte i komade brancina, ostavivši 3-4 kriške za dekoraciju, sve sastojke protresite u tavi kako bi se posljednji put sljubili i prebacite ih na tanjur za posluživanje.
- 18. Na rižu stavite komade brancina koje ste odvojili, odrežite mali komad limete, iscijedite njezin sok i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Juha od plodova mora, ukiseljenog bambusa i tamarinda (canh sai san mang chua)
Recepti Luke Nguyen
Pipi školjke u woku s čilijem i azijskim bosiljkom (nhieu xao rau que)
Recepti Luke Nguyen
Halong dagnje kuhane u kokosovom mlijeku s aromom limunske trave (con con nau xa cot dua)
Recepti Luke Nguyen
Ninbinški puževi u limunskoj travi i čiliju (oc luoc xa)
Recepti Luke Nguyen
Vrući lonac od lososa naroda crveni dao (lao ca hoi dzao do)
Recepti Luke Nguyen
Pljeskavice od svinjetine na žaru s vijetnamskim začinskim biljem (bun cha)
Recepti Luke Nguyen
Jegulja na žaru u limunskoj travi i kurkumi (luon nuong xa)
Recepti Luke Nguyen
Riba iz tave s kurumom i koprom (cha ca hanoi)
Recepti Luke Nguyen
Crveni rak sa soli i paprom (cua rang muoi)
Recepti Luke Nguyen
Šaran kuhan u bambusu (ca nuong tre)