Riža s plodovima mora

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. 

Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova.
2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef.
 
Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • 2 čaše riže jasmin
  • 3 čaše vode
  • kurkuma
  • 2 prstohvata šafranike
  • filet europskog brancina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 8 škampa
  • 2 limuna
  • 20 dagnji
  • crveni luk
  • čaša mesa dagnji
  • ½ čajne žličice mljevene ljute paprike
  • ½ stručka kopra
  • ½ stručka peršina
  • češanj češnjaka
  • 2 čili-papričice
  • limeta

Priprema

  • 1. U lonac stavite tri čaše vode i u nju ubacite dva prstohvata šafranike. Naribajte kurkumu u otprilike istom omjeru i pustite da voda uzavri.
  • 2. Filet brancina stavite na dasku za rezanje i narežite da bude debljine dva prsta. Polijte maslinovim uljem i posolite.
  • 3. Škampima očistite oklop i unutarnje organe, osim repa, i razrežite ih po dužini napola.
  • 4. Rižu jasmin stavite u cjedilo i ispirite pod mlazom vode dok ne isperete škrob.
  • 5. Ispranu rižu stavite u duboki lonac s površinom koja se ne lijepi i u njega ulijte vodu sa šafranikom koju ste pripremili. Poklopite lonac i pustite da se riža kuha na slaboj vatri, dok ne upije svu vodu i izgubi tvrdoću.
  • 6. U drugu duboku tavu dna koje se ne lijepi stavite filete brancina, tako da koža bude okrenuta prema dnu tave, finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna i pržite ih uz okretanje tako da se ne raspadnu. Gotove filete brancina izvadite na tanjur.
  • 7. U tavu u kojoj su se pekli fileti brancina stavite dagnje, prelijte ih s otprilike jednom čašom vode, poklopite tavu i nastavite ih kuhati na pari. Ako se neka dagnja ne otvori za vrijeme tog postupka, nemojte je jesti, znači da je pokvarena.
  • 8. Crveni luk ogulite i razrežite po sredini, narežite ga na deblje kriške i dodajte dagnje. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru jednog limuna, ubacite prstohvat soli, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok luk ne omekša.
  • 9. Ocijedite meso dagnji, dodajte ga u rižu koja se kuha i promiješajte. Dodajte i pola čajne čašice mljevene ljute paprike, ponovno poklopite i nastavite kuhati dok riža ne upije vodu.
  • 10. Uklonite stabljike kopra i nasjeckajte ga.
  • 11. Češanj češnjaka ogulite i sitno nasjeckajte.
  • 12. I peršinu uklonite stabljike, grubo nasjeckajte listove, pomiješajte s koprom i češnjakom i sve zajedno još malo sjeckajte.
  • 13. Uzmite oko dva prstohvata sjeckanog začinskog bilja i pospite ga po luku i dagnjama. Po njima iscijedite i sok jednog limuna. Kuhajte još kratko vrijeme.
  • 14. Otklopite rižu s mesom dagnji koja je upila vodu, na nju dodajte dagnje s lukom i polovicu mješavine začina. Kako bi riža na toplini upila sok dagnji, nastavite je još malo kuhati na slaboj vatri ovako poklopljenu.
  • 15. U tavu u kojoj ste kuhali dagnje iscijedite sok jednog limuna. Prolazeći po dnu tavedrvenom žlicom, pobrinite se da se sve arome tave prožnju s limunovim sokom. Dodajte i malo maslinova ulja, ubacite škampe i pržite ih dok ne dobiju boju. Po njima pospite ostatak mješavine začina.
  • 16. Dvije čili-papričice sitno nasjeckajte i dodajte škampima. Po njima finom stranom ribeža naribajte koru limete.
  • 17. Rižu s dagnjama vadeći žlicu po žlicu prebacite u tavu sa škampima. Dodajte i komade brancina, ostavivši 3-4 kriške za dekoraciju, sve sastojke protresite u tavi kako bi se posljednji put sljubili i prebacite ih na tanjur za posluživanje.
  • 18. Na rižu stavite komade brancina koje ste odvojili, odrežite mali komad limete, iscijedite njezin sok i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve