Riža s mljevenim mesom i mahunama

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja. 

Sastojci

  • čaša vode
  • 2 čaše temeljca
  • 2 čaše basmati riže
  • ½ desertne žlice kurkume u prahu
  • svježi list razvučenog tijesta
  • 15 komada mahuna
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g junećeg mljevenog mesa s malo masti
  • jušna žlica koncentrata rajčice
  • sol
  • papar

Priprema

  • 1.Tavu stavite na štednjak, u nju ulijte čašu vode i dvije čaše temeljca te pustite da zakuha.
  • 2. Očišćene mahune tanko narežite po dijagonali.
  • 3. Luk ogulite, razrežite na dva dijela i narežite u obliku polumjeseca.
  • 4. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
  • 5. Odvojenu tavu stavite na štednjak, u nju ulijte malo maslinova ulja, dodajte mljeveno meso i uz miješanje pržite dok ne promijeni boju.
  • 6. Kad meso dobije boju, dodajte češnjak i zajedno još malo pirjajte, a potom dodajte koncentrat rajčice, luk i mahune i na laganoj vatri ostavite da se svi sastojci kuhaju.
  • 7. Povremeno promiješajte.
  • 8. Dodajte malo soli i papra.
  • 9. U vrelu vodu u tavi ubacite basmati rižu, neko je vrijeme pustite da vrije kao da kuhate tjesteninu i pričekajte da upije vodu.
  • 10. Nemojte poklopiti.
  • 11. U odvojeni lonac za rižu ulijte maslinovo ulje.
  • 12. List razvučenog tijesta razrežite na duge trokutaste komade, ne preširoke.
  • 13. Rasporedite ih tako da prekriju dno lonca za rižu.
  • 14. Rižu koja je počela upijati vodu pospite kurkumom i promiješajte.
  • 15. Ako želite da se riža ne lijepi, umjesto metalne žlice rabite drvenu.
  • 16. Ako je riža tvrda kad upije svu vodu, možete dodati još vode.
  • 17. Od kuhane mješavine mljevenog mesa i mahuna uzmite 1-2 jušne žlice i rasporedite je po listu razvučenog tijesta u posudi za rižu.
  • 18. Na nju rasporedite polovicu dopola skuhane riže, a na rižu rasporedite ostatak mješavine mljevenog mesa i mahuna.
  • 19. Nakon što po vrhu rasporedite ostatak riže, poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta na laganoj vatri.
  • 20. Nakon toga ugasite vatru i ostavite da se pari još pet minuta.
  • 21. Kako bi kuhana riža koja se parila lakše izašla iz lonca, rubove žlicom ili špatulom lagano odvojite od lonca.
  • 22. Na lonac stavite veliki ravni tanjur i oprezno okrenite lonac.
  • 23. Nekoliko puta lagano ga udarite po dnu i potom ga odvojite od tanjura.
  • 24. Rižu narežite na kriške kao tortu i poslužite.

Povezani recepti

Vidi sve