Riža s mljevenim mesom i mahunama

Riža s mljevenim mesom i mahunama

Opis

Priprema:

Tavu stavite na štednjak, u nju ulijte čašu vode i dvije čaše temeljca te pustite da zakuha.

Očišćene mahune tanko narežite po dijagonali.

Luk ogulite, razrežite na dva dijela i narežite u obliku polumjeseca.

Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.

Odvojenu tavu stavite na štednjak, u nju ulijte malo maslinova ulja, dodajte mljeveno meso i uz miješanje pržite dok ne promijeni boju.

Kad meso dobije boju, dodajte češnjak i zajedno još malo pirjajte, a potom dodajte koncentrat rajčice, luk i mahune i na laganoj vatri ostavite da se svi sastojci kuhaju. Povremeno promiješajte. Dodajte malo soli i papra.

U vrelu vodu u tavi ubacite basmati rižu, neko je vrijeme pustite da vrije kao da kuhate tjesteninu i pričekajte da upije vodu. Nemojte poklopiti.

U odvojeni lonac za rižu ulijte maslinovo ulje.

List razvučenog tijesta razrežite na duge trokutaste komade, ne preširoke. Rasporedite ih tako da prekriju dno lonca za rižu.

Rižu koja je počela upijati vodu pospite kurkumom i promiješajte.

Ako želite da se riža ne lijepi, umjesto metalne žlice rabite drvenu. Ako je riža tvrda kad upije svu vodu, možete dodati još vode.

Od kuhane mješavine mljevenog mesa i mahuna uzmite 1-2 jušne žlice i rasporedite je po listu razvučenog tijesta u posudi za rižu. Na nju rasporedite polovicu dopola skuhane riže, a na rižu rasporedite ostatak mješavine mljevenog mesa i mahuna. Nakon što po vrhu rasporedite ostatak riže, poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta na laganoj vatri. Nakon toga ugasite vatru i ostavite da se pari još pet minuta.

Kako bi kuhana riža koja se parila lakše izašla iz lonca, rubove žlicom ili špatulom lagano odvojite od lonca.

Na lonac stavite veliki ravni tanjur i oprezno okrenite lonac. Nekoliko puta lagano ga udarite po dnu i potom ga odvojite od tanjura.

Rižu narežite na kriške kao tortu i poslužite.

Sastojci

Sastojci

  • čaša vode
  • 2 čaše temeljca
  • 2 čaše basmati riže
  • ½ desertne žlice kurkume u prahu
  • svježi list razvučenog tijesta

Za mješavinu

  • 15 komada mahuna
  • luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g junećeg mljevenog mesa s malo masti
  • jušna žlica koncentrata rajčice
  • sol
  • papar

Povezani recepti