Riža s mljevenim mesom i mahunama
Recept iz: Hazer Amani

Nakon srednje škole, Hazer Amani završio je sociologiju na sveučilištu METU u Ankari, nakon čega se školovao na slavnoj Cordon Blue akademiji u Južnoafričkoj Republici te 4 godine proveo na Cape Wine akademiji. Proputovao je svijet, radio u raznim uglednim restoranima te imao prilike učiti od najboljih chefova. 2009. odlučio se vratiti u rodnu Tursku te tamo nastaviti razvijati svoje vještine i znanja. Iste godine osvojio je i nagradu Most Creative Chef. Amani u kuhinji teži jednostavnosti i autentičnosti, a njegova su jela fuzija različitih svjetskih kuhinja.
Sastojci
- čaša vode
- 2 čaše temeljca
- 2 čaše basmati riže
- ½ desertne žlice kurkume u prahu
- svježi list razvučenog tijesta
- 15 komada mahuna
- luk
- 2 češnja češnjaka
- 200 g junećeg mljevenog mesa s malo masti
- jušna žlica koncentrata rajčice
- sol
- papar
Priprema
- 1.Tavu stavite na štednjak, u nju ulijte čašu vode i dvije čaše temeljca te pustite da zakuha.
- 2. Očišćene mahune tanko narežite po dijagonali.
- 3. Luk ogulite, razrežite na dva dijela i narežite u obliku polumjeseca.
- 4. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte.
- 5. Odvojenu tavu stavite na štednjak, u nju ulijte malo maslinova ulja, dodajte mljeveno meso i uz miješanje pržite dok ne promijeni boju.
- 6. Kad meso dobije boju, dodajte češnjak i zajedno još malo pirjajte, a potom dodajte koncentrat rajčice, luk i mahune i na laganoj vatri ostavite da se svi sastojci kuhaju.
- 7. Povremeno promiješajte.
- 8. Dodajte malo soli i papra.
- 9. U vrelu vodu u tavi ubacite basmati rižu, neko je vrijeme pustite da vrije kao da kuhate tjesteninu i pričekajte da upije vodu.
- 10. Nemojte poklopiti.
- 11. U odvojeni lonac za rižu ulijte maslinovo ulje.
- 12. List razvučenog tijesta razrežite na duge trokutaste komade, ne preširoke.
- 13. Rasporedite ih tako da prekriju dno lonca za rižu.
- 14. Rižu koja je počela upijati vodu pospite kurkumom i promiješajte.
- 15. Ako želite da se riža ne lijepi, umjesto metalne žlice rabite drvenu.
- 16. Ako je riža tvrda kad upije svu vodu, možete dodati još vode.
- 17. Od kuhane mješavine mljevenog mesa i mahuna uzmite 1-2 jušne žlice i rasporedite je po listu razvučenog tijesta u posudi za rižu.
- 18. Na nju rasporedite polovicu dopola skuhane riže, a na rižu rasporedite ostatak mješavine mljevenog mesa i mahuna.
- 19. Nakon što po vrhu rasporedite ostatak riže, poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta na laganoj vatri.
- 20. Nakon toga ugasite vatru i ostavite da se pari još pet minuta.
- 21. Kako bi kuhana riža koja se parila lakše izašla iz lonca, rubove žlicom ili špatulom lagano odvojite od lonca.
- 22. Na lonac stavite veliki ravni tanjur i oprezno okrenite lonac.
- 23. Nekoliko puta lagano ga udarite po dnu i potom ga odvojite od tanjura.
- 24. Rižu narežite na kriške kao tortu i poslužite.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Luke Nguyen
Ražnjići od hmonške crne svinje na žaru sa sezamovom soli
Recepti Luke Nguyen
Brzo pečeni svinjski vrat s ananasom i povrćem (muc xao kohm)
Recepti Mark Moriarty
Skandinavske mesne okruglice
Recepti Luke Nguyen
Sporo kuhani buncek sa zvjezdastim anisom i kasijom
Recepti Luke Nguyen
Chiang mai carsko meso na žaru
Recepti Rezanci „preko mosta“
Recepti Ainsley Harriott
Zapečena svinjetina s jerk umakom na salati od lubenice i kokosa
Recepti Curtis Stone
Svinjetina tonino (odrezak na žaru sa salatom od rajčica)
Recepti Nico Reynolds
Hamburger od svinjetine s ananasom, čili-majonezom i coleslawom
Recepti Nico Reynolds
Ražnjići od svinjetine i šparoga s ljetnim začinima