Rebarca sa roštilja na britanski način
Recept iz: Jamie Oliver

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.
Sastojci
- 75 g morska sol
- 2 žlice zna bijelog papra
- 6 svježih listova lovora
- 4 svinjska komada rebaraca (3kg ukupno)
- 150 g rotkvica
- Roštilj umak
- 225 g HP umak
- 300 g kečapa
- 170 g senfa
- 150 ml Worcestershire umaka
- 100 ml viskija
- 750 ml svježeg soka od jabuke
- 250 ml tekućeg meda
- Krumpir salata
- 500 g mladog sitnog krumpira
- ½ svežnja svježeg kopra (15g)
- 1 svežanj svježeg vlasca (30g)
- 50 g ukiseljenog luka
- 1 jabuka
- 1 zrela kruška
- 200 g grčkog jogurta
- 1 žličica senfa
Priprema
- 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 140ºC/275ºF/ plinska na 1.
- 2. Stavite morsku sol, zrna bijelog papra i lišće lovora u tučak i istucite u finu smjesu (ili ubacite u blender), a zatim zatvorite u teglu.
- 3. Za umak, ogulite i sitno nasjeckajte luk. Rastopite maslac u tavi na vatri srednje jačine, dodajte luk i kuhajte 15 minuta ili dok ne postane mekan uz stalno miješanje.
- 4. Utrljajte 2 žlice začinjene soli po rebricama (preostalu sol sačuvajte za idući dan), a zatim ih prebacite u dva lima za pečenje te ih prekrijte aluminijskom folijom. U limu visokih stjenka veličine 25cm x 30cm, pomiješajte sve sastojke za roštilj umak.
- 5. Stavite sve limove u pećnicu na 3 sata tako da lim s umakom stavite na dno bez pokrivanja i malo ga razvodnite vodom ako je potrebno.
- 6. Kad istekne vrijeme, izvadite limove iz pećnice, dodajte malo vode u svaki lim s rebricama za deglaziranje.
- 7. Podijelite četvrtinu umaka (oko 300g) za svaki lim s rebricama (ostalo zamrznite za drugi dan), preokrećite rebrica hvataljkom kako bi se obložila te ih položite izravno na rešetku u pećnici tako da je prazan lim s umakom odmah ispod njih.
- 8. Stavite šačicu u viskiju namočenih daščica u sito i zapalite ih. Kad se počne dimiti, stavite sito u metalnu zdjelu i postavite je na samo dno pećnice te dimite rebrica 30 minuta ili dok ne postanu ljepljiva i karamelizirana.
- 9. U međuvremenu, napravite krumpir salatu. Ogulite krumpire, a onda ih skuhajte u zdjeli kipuće slane vode 15 minuta ili dok ne postanu mekani, a zatim ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
- 10. Uberite kopar, sitno ga nasjeckajte s vlascem te stavite u veliku zdjelu. Nasjeckajte ukiseljeni luk, a zatim uklonite jezgru i tanko na štapiće narežite jabuku i krušku te ih stavite u zdjelu.
- 11. Dodajte jogurt, senf i tople krumpire, a onda ih izmiješajte da se oblože. Kušajte i začinite po želji.
- 12. Prenosite rebrica na dasku i narežite na pojedinačna rebra, pokapajte sokovima iz lima. Tanko nasjeckajte rotkvice i posipajte odozgo, a zatim poslužite uz krumpir salatu.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Warren Mendes
Kobasica Boerewors u tijestu
Recepti Luke Nguyen
Svinjska rebarca u soku mladog kokosa (suon ram man)
Recepti Justine Schofield
Bistecca Fiorentina
Recepti Luke Nguyen
Salata sa zelenom papajom i sušenim bizonovim mesom
Recepti Adam Liaw
Janjeća lopatica s hrskavim krumpirom iz pećnice
Recepti Hera Te Kurapa
Sporo pečena plećka, pire od bundeve i mlade brokule
Recepti Mark Moriarty
Burritosi sa steakom
Recepti Mark Moriarty
Porchetta
Recepti Mark Moriarty
Giros s janjetinom
Recepti Mark Moriarty
Janjeći boulangère