Rebarca sa roštilja na britanski način

Jamie Oliver odrastao je u obiteljskom restoranu u Essexu. Sada ima nekoliko restorana, četvero djece, jedanaest objavljenih knjiga, nekoliko televizijskih emisija i najpoznatiji je britanski kuhar.

Sastojci

  • 75 g morska sol
  • 2 žlice zna bijelog papra
  • 6 svježih listova lovora
  • 4 svinjska komada rebaraca (3kg ukupno)
  • 150 g rotkvica
  • Roštilj umak
  • 225 g HP umak
  • 300 g kečapa
  • 170 g senfa
  • 150 ml Worcestershire umaka
  • 100 ml viskija
  • 750 ml svježeg soka od jabuke
  • 250 ml tekućeg meda
  • Krumpir salata
  • 500 g mladog sitnog krumpira
  • ½ svežnja svježeg kopra (15g)
  • 1 svežanj svježeg vlasca (30g)
  • 50 g ukiseljenog luka
  • 1 jabuka
  • 1 zrela kruška
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 žličica senfa

Priprema

  • 1. Prethodno zagrijte pećnicu na 140ºC/275ºF/ plinska na 1.
  • 2. Stavite morsku sol, zrna bijelog papra i lišće lovora u tučak i istucite u finu smjesu (ili ubacite u blender), a zatim zatvorite u teglu.
  • 3. Za umak, ogulite i sitno nasjeckajte luk. Rastopite maslac u tavi na vatri srednje jačine, dodajte luk i kuhajte 15 minuta ili dok ne postane mekan uz stalno miješanje.
  • 4. Utrljajte 2 žlice začinjene soli po rebricama (preostalu sol sačuvajte za idući dan), a zatim ih prebacite u dva lima za pečenje te ih prekrijte aluminijskom folijom. U limu visokih stjenka veličine 25cm x 30cm, pomiješajte sve sastojke za roštilj umak.
  • 5. Stavite sve limove u pećnicu na 3 sata tako da lim s umakom stavite na dno bez pokrivanja i malo ga razvodnite vodom ako je potrebno.
  • 6. Kad istekne vrijeme, izvadite limove iz pećnice, dodajte malo vode u svaki lim s rebricama za deglaziranje.
  • 7. Podijelite četvrtinu umaka (oko 300g) za svaki lim s rebricama (ostalo zamrznite za drugi dan), preokrećite rebrica hvataljkom kako bi se obložila te ih položite izravno na rešetku u pećnici tako da je prazan lim s umakom odmah ispod njih.
  • 8. Stavite šačicu u viskiju namočenih daščica u sito i zapalite ih. Kad se počne dimiti, stavite sito u metalnu zdjelu i postavite je na samo dno pećnice te dimite rebrica 30 minuta ili dok ne postanu ljepljiva i karamelizirana.
  • 9. U međuvremenu, napravite krumpir salatu. Ogulite krumpire, a onda ih skuhajte u zdjeli kipuće slane vode 15 minuta ili dok ne postanu mekani, a zatim ih ocijedite i ostavite da se malo ohlade.
  • 10. Uberite kopar, sitno ga nasjeckajte s vlascem te stavite u veliku zdjelu. Nasjeckajte ukiseljeni luk, a zatim uklonite jezgru i tanko na štapiće narežite jabuku i krušku te ih stavite u zdjelu.
  • 11. Dodajte jogurt, senf i tople krumpire, a onda ih izmiješajte da se oblože. Kušajte i začinite po želji.
  • 12. Prenosite rebrica na dasku i narežite na pojedinačna rebra, pokapajte sokovima iz lima. Tanko nasjeckajte rotkvice i posipajte odozgo, a zatim poslužite uz krumpir salatu.

Povezani recepti

Vidi sve