Rastavljena limunova tortica s čipsom od bijele čokolade
Recept iz: Pavel Pavlov
Pavlova inspiracija u kuhinji dolazi od novih kulinarskih tendencija i izazova s kojima se susreće na različitim tečajevima koje pohađa.
Prema njegovom mišljenju, uspjeh nekog jela praćen je pokušajima i pogreškama, koji su nužni ne bi li se došlo do savršene kombinacije.
Sastojci
- 120 g maslaca
- 65 g šećera u prahu
- 30 g bademovog brašna
- 50 g jaja
- 265 g brašna
- 200 g jaja
- 150 g šećera
- 150 g limunovog soka
- naribana kora 2 limuna
- 150 g maslaca
- 4 g lista bosiljka
- 4 g želatine (u listićima)
- 100 g bijele čokolade
Priprema
- 1. Za tijesto mikserom istucite brašno, maslac narezan na kockice, šećer i bademovo brašno. Čim maslac preuzme suhe sastojke, dodajte jaja i miješajte dok se ne napravi lopta. Raširite tijesto između dva lista papira za pečenje te ga ohladite. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva vrućim zrakom. Od tijesta specijalnim obručem izrežite osnove u obliku eklera. Postavite ih na perforirani silikonski podmetač. Pecite oko 10 minuta.
- 2. Za kremu namočite želatinu u ledeno hladnu vodu. U zdjeli izmiješajte jaja, nastruganu limunovu koru, limunov sok i šećer. Stavite posudu u vodenu kupelj. Kuhajte uz neprestano miješanje dok krema ne dosegne 65 stupnjeva. Umiješajte želatinu u kremu kako bi se otopila. Ostavite kremu da se ohladi do 40 stupnjeva, a zatim dodajte maslac, promiješajte i pasirajte. Na kraju stavite bosiljak i ponovno pasirajte.
- 3. Za čips od karamelizirane bijele čokolade zagrijte bijelu čokoladu u loncu uz neprestano miješanje. Čokolada će se prvo rastopiti, a zatim će se zgusnuti , a poslije će početi s prijelazom i tamnjenjem, a uslijed toga će se razdvojiti kakao maslac i njega izlijte u zdjelu, on nam nije potreban. Nastavite miješati čokoladu u loncu dok ne dobijete tamnosmeđu ujednačenu smjesu. Brzo je izlijte na silikonsku podlogu, tako ćete dobiti ravan sloj. Čip se steže vrlo brzo. Izlomite ga i koristite za ukrašavanje.
- 4. Na osnovu od lincer tijesta poprskajte kremu. Odozgo postavite izlomljen čips od bijele čokolade. Završite ukrašavanje naribanom korom limuna.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom