Rapini s prženim papalinama
Najprije pripremite rižu s mladim repinim lišćem. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i popirjajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Dodajte sitno nasjeckane stapke mladog repina lišća (rapina). Listove ćete dodati poslije tijekom kuhanja. Pirjajte dok povrće ne omekša i ne postane prozirno. Dodajte rižu i lagano je popržite. Mjera je obično šaka riže po osobi. Znači ako kuhate rižu za četiri osobe, trebate četiri šake riže. Dodajte sol i pirjajte rižu još minutu ili dvije neprekidno miješajući. Dolijte vodu koju ste zakuhali do vrenja. Riža Carolina ukusnija je kad joj se doda malo više tekućine, tako da je preporučeni omjer dva ili tri puta više vode nego riže. Na kraju dodajte i nasjeckano repino lišće, pokrijte lonac i ostavite sve da se kuha 12 minuta.
Dok se riža kuha, pripremite papaline za prženje. Uvaljajte ribice u mješavinu brašna i origana pazeći da pobrašnite obje strane. Kad je ulje dovoljno vruće, ubacite papaline u vrelo ulje i pržite ih dok ne porumene. Pržite ih u dubokom ulju da bi se sve papaline ravnomjerno ispekle. Kad su papaline lijepe zlatnosmeđe boje, izvadite ih iz ulja na papirnate ručnike i ostavite da se ulje ocijedi. Na kraju ih začinite krupnom solju i naribanom limunovom koricom.
Rižu i papaline poslužite čim su gotovi. Rižu možete posuti sjeckanim peršinom, a okus riže osvježiti dodatkom sitno nasjeckane rajčice.
Dok se riža kuha, pripremite papaline za prženje. Uvaljajte ribice u mješavinu brašna i origana pazeći da pobrašnite obje strane. Kad je ulje dovoljno vruće, ubacite papaline u vrelo ulje i pržite ih dok ne porumene. Pržite ih u dubokom ulju da bi se sve papaline ravnomjerno ispekle. Kad su papaline lijepe zlatnosmeđe boje, izvadite ih iz ulja na papirnate ručnike i ostavite da se ulje ocijedi. Na kraju ih začinite krupnom solju i naribanom limunovom koricom.
Rižu i papaline poslužite čim su gotovi. Rižu možete posuti sjeckanim peršinom, a okus riže osvježiti dodatkom sitno nasjeckane rajčice.
Sastojci
- Sastojci 16 papalina 300 g riže srednje dugog zrna 1 vezica mladog repinog lišća (rapini) 1 glavica luka 1 češanj češnjaka naribana korica jednog limuna 1 l ulja za prženje 1 vezica peršina 1 rajčica 1 brašno Origano maslinovo ulje sol prema ukusu