Ražnjići od cipla s kremom od češnjaka kuhanog na pari i slanih inćuna sa salatom od matovilca
Recept iz: David Skoko
David Skoko rođen je 10. siječnja 1976. u Puli kao srednje dijete i jedini sin u obitelji Skoko, obitelji koja se ribarstvom bavi već 4 generacije. Osnovnu školu završio je u Puli, a srednju poljoprivrednu školu u Poreču. Nakon vojske bavio se ribarstvom sa svojim ocem. Priča o „Batelini“ počela je 2000. kada su otvorili skromnu obiteljsku tavernu u kojoj su majka Alda, otac Danilo i David namjeravali prodavati ribu koju su sami ulovili i pripremili na način na koji je sami pripremaju kod kuće. David Skoko se od 2010. redovito pojavljuje na televiziji kao stručni kuhar, sudjeluje u brojnim projektima kao stručni savjetnik i kao novinar u gastro magazinima. Kao gost/chef pojavio se u emisiji „Masterchef“ na Novoj TV, 2014. je bio chef/voditelj u RTL-ovoj emisiji "Jezikova juha", a od 2015. do 2016. sudjelovao je u HRT-ovoj emisiji „Kruške i jabuke“.
Sastojci
- 5 glavica češnjaka
- 100 g slanih inćuna
- maslinovo ulje
- sol i papar
- 1 kg svježeg cipla
- 0.5 kg matovilca
- štapići za ražnjiće
- 1 limun
- 1 žlica majoneze
Priprema
- 1. Glavicama češnjaka odrezati donji dio i staviti kuhati na pari ili u konvekcijskoj pećnici cca.30 min. dok ne omekšaju.
- 2. Ciple očistiti i isfiletirati te precizno odstaniti kožu.
- 3. Precizno odvojenu kožu razvučemo na silikonsku podlogu za pečenje, posolimo i prekrijemo drugom podlogom.
- 4. Zapečemo u pećnici 15 min. Na 180.
- 5. Odrezati filete cipla na pravilne dijelove te nataknuti na ražnjiće.
- 6. Posoliti, popapriti te blago nauljiti.
- 7. Cipla kratko ispeći na grill tavi.
- 8. Omekšane glavice češnjaka istisnuti u visoku posudu za blendanje.
- 9. Dodati inćune, popapriti i dodati maslinovog ulja i majonezu.
- 10. Sve dobro izraditi štapnim mikserom dok ne dobijemo finu kremu.
- 11. Matovilac oprati i očistiti te začiniti kao običnu salatu s malo soli, papra, limuna i maslinovog ulja.
- 12. Ispečene ražnjiće od cipla posložitit na tanjur.
- 13. Dekorirati sa salatom od matovilca.
- 14. Uz salatu servirati zdjelicu kreme od češnjaka i slanih inćuna.
- 15. Po kremi zabiti komadiće chips od kože cipla.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Michel Albert Roux
Pirjana sipa
Recepti Michel Albert Roux
Škarpina s divljim biljem
Recepti Michel Albert Roux
Morski plodovi s pastisom i crème fraicheom
Recepti Ainsley Harriott
Kozice s čilijem i češnjakom
Recepti Ainsley Harriott
Riblje okruglice iz kaffivagninna
Recepti Ainsley Harriott
Riba s bajan začinskim biljem
Recepti Curtis Stone
Curry od kozica i kapica
Recepti Curtis Stone
Losos na žaru s komoračem i zelenom salsom
Recepti Luca Ciano
Kozice u panceti s umakom od sambuce i maslaca
Recepti Curtis Stone
Brzo pržene kozice s limunskom travom