Opis

Vrijeme za hlađenje - 3-4 sata

Vrijeme za zamrzavanje – preko noći

Za ovaj recept s pripremom krenite dan ranije.

  1. Za pripremu tahini sladoleda, ja bih inače u restoranu pripremio bijelu kremu koristeći Thermomix multipraktik. Za to, stavite mlijeko, žutanjke i šećer u Thermomix namješten na 80°C stupnjeva, miksajte na brzini 4 oko 7 minuta. Kada to vrijeme prođe, miksajte na brzini 7 oko 5 sekundi, zatim sve propasirajte kroz sito i stavite u vrč. Ohladite, zatim stavite u hladnjak 2-3 sata ili dok se u potpunosti ne ohladi.
  2. Kako biste napravili bijelu kremu na starinski način, zakuhajte mlijeko i stavite ga sa strane. Miksajte žutanjke i šećer dok ne postane gusto i svijetlo, zatim polako ulijte u vruće mlijeko, miješajući bez prestanka. Smjesu vratite u lonac na srednje jakoj vatri. Kuhajte, miješajući bez prestanka dok smjesa ne dosegne 80°C. Kremu prebacite u blender i miksajte 10 sekundi. Procijedite kroz sito u vrč, ohladite, zatim stavite u hladnjak 2-3 sata ili dok se u potpunosti ne ohladi.
  3. Kremu prebacite u stroj za sladoled. Dodajte tahini pastu i neka radi prema uputama proizvođača. Smrznite preko noći ili dok se ne učvrsti.
  4. U međuvremenu, kako biste napravili rahatluk od bundeve, kalup za pečenje veličine 20 cm x 30 cm obložite papirom za pečenje. U zdjelu stavite šećer u prahu i škrobno brašno, zatim stavite u sito i tom mješavinom obilno pospite kalup. To će zaustaviti lijepljenje rahatluka kad ga režete. Stavite bundevu, sirup i vodu u lonac s teškim dnom, na lagano umjerenu vatru i povremeno promiješajte dok ne dosegnete temperaturu vrenja. Umutite griz i kuhajte uz često miješanje 5-8 minuta ili dok smjesa ne postane gusta i glatka. Prebacite u samostojeći mikser opremljen nastavkom za miješanje i miješajte 1 minutu ili dok ne postane glatko. Dok mikser radi, pomalo dodajte maslac i nastavite tući dok se smjesa ne ohladi. Na samom kraju dodajte orahe i promiješajte da se samo sjedini - ne želite ih previše zdrobiti. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup i ravnomjerno poravnajte. Vrh obilno pospite mješavinom šećera u prahu i stavite u hladnjak 3-4 sata ili dok se ne stegne.
  5. Za pripremu simit keksa, pećnicu zagrijte na 170°C. U lonac stavite mlijeko, šećer, glukozu i maslac, neka zavrije na srednje jakoj vatri. Neka smjesa krčka dok ne dosegne 106°C na termometru za slastice. Maknite s vatre, dodajte brašno i sjemenke sezama, dobro promiješajte. Smjesu ulijte u obloženi kalup i ostavite u hladnjaku barem 30-60 minuta ili dok ne postane čvrsto. Pecite 8-10 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju. Pustite da se ohladi i zatim razlomite na komade.
  6. Za snijeg od cvijeta naranče, stavite sve sastojke u zdjelu i rukom miješajte dok ne postignete teksturu praha.
  7. Za posluživanje, rahatluk narežite na kocke veličine 4 cm i stavite po jednu kocku na sredinu svakog tanjura. Dodajte simit keks malo pored, u sredinu stavite kuglicu sladoleda, zatim dovršite sa snijegom od cvijeta naranče. Poslužite odmah.

 

Bilješke

  • Snijeg od šećera je kombinacija šećera u prahu, škrobnog brašna, biljne masti i biljne glukoze koju su napravili slastičari i kuhari, jer se ne topi kada se pospe po pečenim jelima. Dostupno je u trgovinama za ukrašavanje kolača i odabranim trgovinama delikatesa.
  • Za šećerni sirup, u loncu pomiješajte 2:1 šećer i vodu, te miješajte na slabo vatri dok se šećer ne rastopi. Kada zavrije, maknite s vatre, ohladite i ostavite u hladnjaku dok vam ne zatreba.
  • Trimolina, poznata i kao invertni šećer, gusti je sirup koji je napravljen dodavanjem kiseline u šećerni sirup. Slađi je, ne gubi vlagu i manje je moguća kristalizacija što je čini idealnom za pravljenje sladoleda, sorbeta i slastica. Dostupno je u trgovinama koje prodaju namirnice slastičarima i u specijaliziranim trgovinama. Alternativa je napraviti svoj vlastiti, kombinacijom 3 kg šećera i jedne litre vode, te 3-4g limunske kiseline. Stavite sve u lonac, neka zakuha, zatim ohladite.
  • Maltosec, poznat i kao maltodekstrin, prah je napravljen od tapioke. Ima sposobnost upijanja masnoća i pretvara ih u pastu ili prah, te se koristi kao sredstvo za povećanje volumena i stabilizacije sastojaka s velikim udjelom masti. Dostupno u specijaliziranim trgovinama.

Sastojci

Tahini sladoled:

  • 450 ml mlijeko
  • 6 žutanjaka
  • 70 g šećera
  • 2 žlice tahini paste

Rahatluk od bundeve i oraha:

  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g škrobnog brašna
  • 750 g ušećerene bundeve, pasirane
  • 450 ml šećerni sirup
  • 300 g sitne pšenične krupice - griz
  • 300 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 60 g oraha, tostirani i grubo narezani

Simit keksi:

  • 40 g mlijeko
  • 60 g šećer
  • 25 trimolina – invertni šećer
  • 85 g maslaca
  • 20 g brašna
  • 50 g bijelih sjemenki sezama
  • 50 g crnih sjemenki sezama
  • Snijeg od cvijeta naranče:
  • 400 g Maltosec
  • 50 ml vode cvijeta naranče
  • 80 g šećer u prahu, prosijan

Povezani recepti