Quiche s porilukom i pancetom

Quiche s porilukom i pancetom

Opis

1. Prvo napravite tijesto. U zdjelu prosijte brašno i sol. Koristeći vrhove prstiju, maslac utrljajte u brašno, podižući smjesu i spuštajući je natrag u zdjelu – smjesa treba ostati lagana i prozračna. Kada počne nalikovati na fine krušne mrvice, umiješajte 2 do 3 velike žlice hladne vode. Sjedinite tijesto, zatim ga lagano mijesite na pobrašnjenoj radnoj površini kako biste dobili glatku, čvrstu loptu. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite da se hladi 20 minuta.

2. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Namastite promjer za tart s odvojivim dnom promjera 25 cm.

3. Pobrašnite radnu površinu i izvaljajte tijesto na debljinu od 3 mm. Njime obložite pripremljeni kalup, gurajući ga u rubove i strane malom kuglicom preostalog tijesta. Ostavite da malo tijesta prelazi preko ruba kalupa, a dno izbodite vilicom. Stavite u hladnjak na 10 minuta.

4. Obložite ohlađeni kalup papirom za pečenje te ga napunite grahom za pečenje ili nekuhanom rižom. Pecite bez nadjeva u pećnici 10 do 15 minuta. Uklonite papir i grah te pecite još 5 do 8 minuta dok ne porumeni. Odrežite višak tijesta oštrim nožem te kalup odložite sa strane.

5. U međuvremenu, u velikoj nauljenoj tavi na srednjoj temperaturi pržite pancetu 3 do 4 minute dok ne porumeni i postane gotovo hrskava. Dodajte poriluk i pirjajte 3 do 4 minute dok ne omekša i potpuno se skuha. Ocijedite ne biste li uklonili višak ulja ako je potrebno.

6. U zdjeli pomiješajte jaja i vrhnje. Začinite prstohvatom soli i paprom. Dodajte tri četvrtine ribanog sira Gruyère te umiješajte smjesu s porilukom. Dobro promiješajte i dodajte peršin. Kušajte i prilagodite začine ako je potrebno. Ulijte mješavinu u kalup s pečenim tijestom, pospite po vrhu preostalim sirom te pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta dok ne porumeni.

7. Izvadite quiche i pustite da se prije serviranja malo ohladi. 

Sastojci

Sastojci

  • 200 g pancete na trakice
  • maslinovo ulje
  • za prženje
  • 2 poriluka
  • 4 jaja
  • 4 žlice vrhnja s većim udjelom masnoće
  • 100 g sira Gruyère
  • fino naribanog
  • 2 žlice sjeckanog peršina ravnog lista
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar

Za prhko tijesto

  • 200 g običnog brašna
  • plus dodatno brašno za posipanje
  • prstohvat soli
  • 100 g maslaca
  • na sobnoj temperaturi
  • na kockice