Quiche od poriluka i stilton sira
Recept iz: Mary Berry
Mary Berry je poznata britanska kuharica, spisateljica i televizijska voditeljica. Njena prva televizijska serija „Afternoon Plus s Judith Chalmers“ izašla je početkom 70-ih. Nakon što je rodila troje djece, nastavila je pisati knjige i snimati televizijske serije za BBC iz svog doma u Buckinghamshireu. 90-tih je čak pokrenula svoj „Aga Workshop“, kulinarsku školu kod kuće, s preko dvanaest tisuća posjetitelja tijekom šesnaest godina. Napisala preko 80 kulinarskih knjiga te nastavlja pisati svake godine prateći svoju BBC-jevu televizijsku seriju. Za svoj doprinos kulinarstvu 2012. Mary Berry odlikovana je Ordenom Britanskog carstva, a 2014. godine osvojila je nacionalnu nagradu kao kulinarska autorica.
Sastojci
- Za prhko tijesto
- 225g običnog brašna
- 125g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- Za nadjev
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 poriluka, tanko narezana
- 2 štapića celera, tanko narezana
- 4 jaja
- 450ml vrhnja za kuhanje
- 150g Stilton sira, naribanog
- 2 žlice sjeckanog peršina
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- 1. Pećnicu zagrijte na 200C. Trebat će vam dublji kalup za pečenje, promjera 28cm s dnom koji se odvaja – idealno s valovitim rubom.
- 2. Kako biste napravili tijesto, izmjerite brašno i maslac, stavite ih u procesor za hranu i miksajte sve dok smjesa ne počne nalikovati krušni mrvicama. Dodajte jaje i vodu, ponovo miksajte dok se ne formira glatka kugla tijesta. Na malo pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto i njime obložite kalup za quiche veličine 28cm s dnom koje se odvaja. Formirajte malo zadebljanje oko ruba i dno izbodite vilicom. Stavite u hladnjak na 15 minuta.
- 3. Na tijesto stavite papir i grah za pečenje i pecite 15 minuta. Uklonite grah i papir, vratite u pećnicu na još dodatnih 5–10 minuta ili dok se u potpunosti ne ispeče i poprimi zlatno smeđu boju. Temperaturu pećnice smanjite na 180C.
- 4. Kako biste napravili nadjev, u širokoj tavi zagrijte ulje, dodajte poriluk i celer, pržite na jakoj vatri nekoliko minuta.
- 5. Smanjite vatru, poklopite i neka se krčka otprilike 25 minuta ili dok povrće potpuno ne omekša. Maknite poklopac, pojačajte vatru i pržite još barem minutu kako bi višak vode ispario.
- 6. Jaja tucite zajedno s vrhnjem za kuhanje u vrču i začinite sa soli i paprom.
- 7. Žlicom vadite mekani poriluk i celer, te stavite na tijesto, na to rasporedite sir i peršin, začinite sa soli i paprom. Preko toga prelijte vrhnje.
- 8. Pecite otprilike 35–40 minuta ili dok se površina ne stisne i poprimi zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da stoji otprilike 5–10 minuta prije vađenja.
- Savjeti za recept
- Ovo možete napraviti i do 8 sati unaprijed, možete podgrijati ili zamrznuti – tijesto može biti pečeno i zamrznuto.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Curtis Stone
Čašice Banoffee pite
Recepti Mary Berry
Desert s čokoladnim tartufima
Recepti Mary Berry
Glazirani francuski tart od bresaka
Recepti Mary Berry
Čokoladne brownie kocke
Recepti Kirsten Tibballs
Parfe s bijelom čokoladom i kikirikijem
Recepti Mary Berry
Galette od krušaka i borovnica
Recepti Kirsten Tibballs
Semifredo s jagodama i vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Tart s malinama i slatkim vrhnjem
Recepti Kirsten Tibballs
Čokoladni kolač rocky road
Recepti Kirsten Tibballs
Pikantni čokoladni napitak s ledom