Purica
Recept iz: Donal Skehan
Donal Skehan je irski pisac, fotograf i televizijski voditelj koji živi u Dublinu. Njegova strast prema hrani dolazi iz obitelji koja je radila u prehrambenoj industriji više od 60 godina, inspirirajući ga da se bavi kuhanjem obilne domaće hrane. Donalovi nadahnjujući i ohrabrujući recepti dostupni su za svakodnevnu kućnu prehranu. Danas je jedan od najpopularnijih irskih chefova.
Sastojci
- 4 češnja češnjaka, mljevena
- 2 žlice crnog papra, mljevenog
- 3 žlice morske soli
- 2 žlice šećera
- Korica 2 naranče
- purica od 5,5-6,5 kg, bez vrata i iznutrica
- 1 glavica češnjaka, prerezana vodoravno
- mala šaka svježih grančica timijana
- 2 luka, debelo narezana
- 2 mrkve, debelo narezane po dijagonali
- 2 stapke celera, debelo narezane po dijagonali
- šaka režnjeva češnjaka, oguljenih
- 600 ml purećeg ili pilećeg temeljca (po mogućnosti domaćeg)
- 100 g omekšanog maslaca
- 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
- 1 žlica nasjeckanog svježeg talijanskog peršina
- 1 žlica nasjeckanih svježih listova kadulje
- 2 žličice sitno naribane korice naranče
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
- 500 g mrkve, narezane na šnite dijagonale 2 cm
- 100 ml vode
- 50 g maslaca
- 2 žličice šećera
- 200 g smrznutog graška
- Mala šaka peršina ravnog lista, nasjeckanog
- Morska sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
- Do dva dana prije velike gozbe u posudi pomiješajte sastojke za suhu salamuru. Utrljajte je u cijelu puricu u velikom pladnju za pečenje, pri čemu posebnu pozornost posvetite unutarnjoj šupljini. Pokrijte i ostavite u hladnjaku dok ne krenete kuhati. Izvadite iz hladnjaka i ostavite da se zagrije na sobnoj temperaturi uklanjajući višak suhe salamure.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C/plin 4. Pomiješajte maslac, timijan, kadulju, peršin i koricu naranče u srednje velikoj posudi. Smjesu od maslaca po ukusu začinite solju i paprom. Počevši od vrata, prstima pažljivo napravite džep između mesa i kože na purećim prsima. Nježno gurnite smjesu maslaca u džep ispod kože i razmažite je tako da prekrije pureća prsa, no jednu žlicu smjese ostavite za kasnije.
- Pureću šupljinu napunite polovicama češnjaka, grančicama timijana i četvrtinom količine luka, mrkve i celera. Povežite puricu, a zatim onu jednu preostalu žlicu smjese maslaca razmažite po purici. Pospite solju i paprom.
- Stavite preostali luk, mrkvu i celer na dno teškog, velikog pladnja za pečenje. Na povrće stavite pripremljenu puricu i zalijte s otprilike trećinom temeljca. Pokrijte prsa folijom. Pecite 2 sata.
- Skinite foliju koja pokriva pureća prsa i dodajte još jednu trećinu temeljca u pladanj. Nastavite s pečenjem sve dok termometar za meso upiknut u but ne zabilježi 80 °C, otprilike 3,5 do 4 sata. Izvadite puricu iz pećnice i premjestite je na topli pladanj i labavo prekrijte folijom, a zatim ostavite 30 minuta.
- Kad je purica pečena, pladanj s povrćem i sokovima od pečenja stavite direktno na ploču za kuhanje i dodajte preostali temeljac. Zakuhajte, stružući dno pladnja kuhačom da uklonite talog. Začinite po ukusu, a zatim procijedite sokove od pečenja u malu tavu a povrće bacite. Ostavite sa strane dok ne bude potrebno.
- Dok se purica peče, dodajte mrkvu, 25 g maslaca, 100 ml vode i šećer u tešku tavu zajedno sa začinima.
- Poklopite i pirjajte 10-12 minuta dok mrkva ne omekša. Treba biti prekrivena lijepim umakom od maslaca. Dodajte grašak i peršin, miješajte dok se grašak ne zagrije, a zatim začinite.
- Za posluživanje narežite puricu na ploške, rasporedite na zagrijane tanjure i dodajte nadjev. Skinite višak masnoće s umaka i lagano kuhajte da se zagrije, a zatim ulijte u zagrijanu posudu za umak tako da si svatko sam može doliti.
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Nigella Lawson
Nigellina pureća prsa s božićnim nadjevom
Recepti Lora i Stoyan
Turske mesne okruglice
Recepti Rachel Allen
Pita od puretine i šunke
Recepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira