Puretina Wellington
Recept iz: Jamie Oliver
Način pripreme:
1. Uklonite kožu i kost s purećih prsa. Donji dio okrenite prema sebi i nožem napravite mali „džep“ u mesu.
2. Prsa pospite solju, paprom, listovima svježe majčine dušice i dobro ih utrljajte u meso. Rasporedite slatko od borovnica po mesu, a malo stavite i u „džep“.
3. Preklopite meso, spojite krajeve tako da dobijete nešto poput lopte i zabodite krajeve čačkalicama da se ne otvore. Tako pripremljeno meso stavite u tavu, pospite solju, paprom, majčinom dušicom i maslinovim uljem, lagano utrljajte sve rukama. Puretinu pecite u prethodno ugrijanoj pećnici 70 minuta na 180 stupnjeva. Nakon pečenja uklonite čačkalice i ostavite meso nekoliko sati da se ohladi.
4. Za paštetu od gljiva (duxelle) namočite suhe lisičarke (ili drugu vrstu gljiva) u vruću vodu 15 minuta. Narežite slaninu na male kockice i ispržite na tavi na malo maslinova ulja. Čim se slanina zarumeni, dodajte nakidane grančice ružmarina. Pržite još 30 sekundi. Slaninu izvadite na tanjur i u istoj masnoći pirjajte narezane gljive. Začinite solju i paprom i dodajte ocijeđene suhe gljive. Možete dodati i malo vode u kojoj su stajale. Gljive pirjajte još 15 minuta. Na kraju dodajte kockicu maslaca.
5. Sameljite u blenderu pirjane gljive i ostavite smjesu da stoji nekoliko sati.
6. Razvaljajte lisnato tijesto posipajući ga brašnom u dva pravokutna komada veličine poput kutije za cipele.
7. U lim stavite papir za pečenje i pospite s malo brašna. Stavite jedan komad tijesta i premažite ga s pola paštete, a gore stavite puretinu. Drugu polovicu paštete premažite po mesu i pospite prženom slaninom. Krajeve tijesta premažite jajetom.
8. Drugi komad tijesta stavite na puretinu, dobro zagladite rukama kako bi izašao zrak. Dobro pritisnite krajeve, a zatim oblikujte rub prstima. Cijelo tijesto premažite jajetom i ostavite puretinu Wellington u hladnjaku a da je ne pokrijete. Puretinu izvadite sljedeći dan prije pečenja.
9. Za umak Gravy odrežite 1 batak od puretine. Odvojite gornji i donji dio bataka i stavite u lonac. Dodajte krupno narezano povrće. Dodajte brašno i promiješajte. Začinite obilno prstohvatom soli i paprom i dodajte 2 litre vruće vode. Dodajte punu žlicu slatkog od borovnica, balzamični ocat i preostale listove ružmarina. Nakon što smjesa proključa, ostavite da krčka na slaboj vatri oko 2 sata dok se ne zgusne. Procijedite umak i ugrijte prije posluživanja.
10. Pecite Wellington 50-60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što ste ga izvadili iz pećnice, ostavite da odstoji 10 minuta. Poslužite pureći Wellington, narezan na kriške i preliven umakom Gravy.
Sastojci
- Sastojci1.6 kg purećih prsa sol i papar 1 vezica svježe majčine dušice maslinovo ulje 340 g slatkog od borovnice 1 kg lisnatog tijesta 1 jajeZa umak Gravy1 pureći batak 1 mrkva 1 vezica poriluka 1 glavica luka 2 žlice brašna 1 žlica balzamičnog octa 1 kockica maslacaZa paštetu od gljiva25 g suhih gljiva 6 komada dimljene slanine 3 vezice svježeg ružmarina 600 g mješavine gljiva sol i papar 30 g maslaca
Priprema
Povezani recepti
Vidi sveRecepti Annabel Langbein
Pita sa slaninom i jajima
Recepti Mary Berry
Gratinirani komorač i krumpir
Recepti Ainsley Harriott
Tjestenina s morskim plodovima, čilijem i cherry rajčicama
Recepti Mary Berry
Terina s lososom i šparogama
Recepti Mary Berry
Losos en croute sa crvenim pestom i pečenim povrćem
Recepti Mary Berry
Pečeni goveđi file u umaku od pečenog češnjaka i senfa
Recepti Mary Berry
Ljetna dimljena šunka glazirana javorom sa svježim marelicama i začinom od đumbira
Recepti Mary Berry
Fileti lososa s umakom od začinskog bilja, prepeličjim jajima i šparogama
Recepti Jolanta Delibozova
Riba s pastom od maslina i mozzarellom
Recepti Jolanta Delibozova
Pile s limunom