Punjeni kruh s pečenim povrćem i cvatući kruh

Punjeni kruh s pečenim povrćem i cvatući kruh

Opis

Postupak (Punjeni kruh s pečenim povrćem):

1. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Stavite nasjeckano povrće u zdjelu i prelijte s pola navedene količine ulja te začinite solju i paprom.

2. Promiješajte kako bi ulje prekrilo sve povrće. Rasporedite povrće u lim za pečenje u jednom sloju te pecite dok ne omekša, oko 15 minuta. Možda ćete morati peći u dva navrata.

3. Odsijecite vrh štruce kruha kako biste dobili poklopac.

4. Izdubite kruh tako da izvadite mekani dio (neka ostane u velikim komadima). Neka rub kruh bude 3 cm sa svake strane da ne bi bio pretanak.

5. Pola uklonjene sredine kruha stavite u kuhinjski robot i meljite kako biste dobili krušne mrvice.

6. Preostalo ulje pomiješate s octom od sherryja, krušnim mrvicama te češnjakom. Zatim dodajte i sokove koji su ostali u limu nakon pečenja povrća. Polijte tekućinu po povrću, začinite solju i paprom i promiješajte. Ostavite jedan sat kako bi povrće i mrvice upili sokove.

7. Narežite mozzarellu i osušite je kuhinjskim ubrusom.

8. Namažite umak pesto po dnu izdubljene štruce kruha. Slažite povrće u slojevima, prvo stavite crvenu papriku, pa patlidžan, mozzarellu, žutu papriku i na kraju tikvice. Između slojeva stavite malo natrganog bosiljka. Ponovite slojeve dok štruca ne bude puna. Poklopite, čvrsto zamotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.

9. Narežite štrucu i poslužite.



Postupak (Cvatući kruh):

1. Stavite suhe sastojke u zdjelu, no pazite da se sol i kvasac ne dotiču. Dodajte ulje i 240 ml vode.

2. Rukama pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu (možda vam neće trebati sva), sve dok se brašno ne odvoji od zdjele i dobijete mekano, grubo tijesto.

3. Izlijte malo ulja na čistu radnu površinu. Stavite tijesto na ulje i počnite mijesiti. Mijesite 5-10 minuta ili dok tijesto ne postane glatko. Kada dobijete potrebnu teksturu, stavite tijesto u čistu nauljenu zdjelu. Prekrite je prozirnom folijom i ostavite na toplome mjestu sve dok tijesto ne bude trostruko veće.

4. Kad se digne, stavite tijesto na pobrašnjenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga više puta presaviti. Radite to sve dok sav zrak ne izađe, a tijesto bude glatko.

5. Kako biste oblikovali štrucu, stanjite tijesto u oblik kvadrata. Okrenite dužu stranicu prema sebi i uvijte tako da na kraju izgleda poput rolade. Glatka strana treba biti prema gore, a dio gdje se spaja treba biti na dnu. Oprezno uvijajte dnom dlanova.

6. Stavite je na lim prekriven papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže 1-2 sata na sobnoj temperaturi ili dok ne bude dvostruko veće.

7. Poprskajte s malo vode i malo brašna. Oštrim nožem urežite dijagonalne ureze po vrhu štruce.

8. Zagrijte pećnicu na 220 °C, a na dno pećnice stavite lim za pečenje s vodom – tako će se za vrijeme pečenja stvoriti para. Stavite štrucu u srednji dio pećnice i pecite 25 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200 °C i pecite još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetci.

Sastojci

Sastojci (Punjeni kruh s pečenim povrćem):

  • 2 crvene paprika
  • bez sjemenki
  • izrezane na četvrtine
  • 2 žute paprika
  • bez sjemenki
  • izrezane na četvrtine
  • 2 tikvice
  • narezane po dužini
  • 1 patlidžan
  • narezan po dužini
  • 4 žlice maslinova ulja
  • dodatno za prženje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • kruh s debelom koricom
  • star jedan dan
  • 1½ žličica octa od sherryja
  • 1 češanj češnjaka
  • zgnječen
  • 2 x 125 g mozzarelle od bivoljeg mlijeka
  • 1 paket svježeg lišća bosiljka
  • 3 žlice umaka pesto

Sastojci (Cvatući kruh):

  • 500 g bijelog brašna za kruh
  • dodatno za miješenje
  • 10 g soli
  • 7 g instant-kvasca
  • 320 ml hladne vode
  • 40 ml maslinova ulja
  • dodatno za miješenje
  • dodatno ulje i brašno za miješenje

Povezani recepti