Punjeni kruh s pečenim povrćem i cvatući kruh

Sin pekara, Paul je izvorno bio kipar prije nego ga je otac uvjerio da se priključi obiteljskom poslu. Postao je glavni pekar u nekim od najluksuznijih hotela uključujući „Cliveden“, „Chester Grosvenor“ i „Dorchester“ stekavši reputaciju jednog od najboljih pekara.
Nakon svog školovanja i uspjeha po Britanskim hotelima, Paul je iskoristio priliku da putuje kroz Cipar, Egipat i Jordan posjećujući udaljena sela kako bi otkrio antičku tehniku pečenja kruha. Jednom je prilikom, putujući kroz Beduin, pekao kruh usred pustinje.
Po povratku u Englesku pokrenuo je tvrtku „Paul Hollywood artisian bread company“, i sad opskrbljuje Waitrose i ostale trgovačke lance, sa svojim domaćim kruhom.

Sastojci

  • 2 crvene paprika bez sjemenki izrezane na četvrtine
  • 2 žute paprika bez sjemenki izrezane na četvrtine
  • 2 tikvice narezane po dužini
  • 1 patlidžan narezan po dužini
  • 4 žlice maslinova ulja dodatno za prženje
  • morska sol i svježe mljeveni crni papar
  • kruh s debelom koricom star jedan dan
  • 1½ žličica octa od sherryja
  • 1 češanj češnjaka zgnječen
  • 2 x 125 g mozzarelle od bivoljeg mlijeka
  • 1 paket svježeg lišća bosiljka
  • 3 žlice umaka pesto
  • 500 g bijelog brašna za kruh
  • 10 g soli
  • 7 g instant-kvasca
  • 320 ml hladne vode
  • 40 ml maslinova ulja
  • dodatno ulje i brašno za miješenje

Priprema

  • Punjeni kruh s pečenim povrćem:
  • 1. Ugrijte pećnicu na 180 °C. Stavite nasjeckano povrće u zdjelu i prelijte s pola navedene količine ulja te začinite solju i paprom.
  • 2. Promiješajte kako bi ulje prekrilo sve povrće. Rasporedite povrće u lim za pečenje u jednom sloju te pecite dok ne omekša, oko 15 minuta. Možda ćete morati peći u dva navrata.
  • 3. Odsijecite vrh štruce kruha kako biste dobili poklopac.
  • 4. Izdubite kruh tako da izvadite mekani dio (neka ostane u velikim komadima). Neka rub kruh bude 3 cm sa svake strane da ne bi bio pretanak.
  • 5. Pola uklonjene sredine kruha stavite u kuhinjski robot i meljite kako biste dobili krušne mrvice.
  • 6. Preostalo ulje pomiješate s octom od sherryja, krušnim mrvicama te češnjakom. Zatim dodajte i sokove koji su ostali u limu nakon pečenja povrća. Polijte tekućinu po povrću, začinite solju i paprom i promiješajte. Ostavite jedan sat kako bi povrće i mrvice upili sokove.
  • 7. Narežite mozzarellu i osušite je kuhinjskim ubrusom.
  • 8. Namažite umak pesto po dnu izdubljene štruce kruha. Slažite povrće u slojevima, prvo stavite crvenu papriku, pa patlidžan, mozzarellu, žutu papriku i na kraju tikvice. Između slojeva stavite malo natrganog bosiljka. Ponovite slojeve dok štruca ne bude puna. Poklopite, čvrsto zamotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak preko noći.
  • 9. Narežite štrucu i poslužite.
  • Cvatući kruh:
  • 1. Stavite suhe sastojke u zdjelu, no pazite da se sol i kvasac ne dotiču. Dodajte ulje i 240 ml vode.
  • 2. Rukama pomiješajte sastojke. Postupno dodajte preostalu vodu (možda vam neće trebati sva), sve dok se brašno ne odvoji od zdjele i dobijete mekano, grubo tijesto.
  • 3. Izlijte malo ulja na čistu radnu površinu. Stavite tijesto na ulje i počnite mijesiti. Mijesite 5-10 minuta ili dok tijesto ne postane glatko. Kada dobijete potrebnu teksturu, stavite tijesto u čistu nauljenu zdjelu. Prekrite je prozirnom folijom i ostavite na toplome mjestu sve dok tijesto ne bude trostruko veće.
  • 4. Kad se digne, stavite tijesto na pobrašnjenu površinu. Istisnite zrak tako što ćete ga više puta presaviti. Radite to sve dok sav zrak ne izađe, a tijesto bude glatko.
  • 5. Kako biste oblikovali štrucu, stanjite tijesto u oblik kvadrata. Okrenite dužu stranicu prema sebi i uvijte tako da na kraju izgleda poput rolade. Glatka strana treba biti prema gore, a dio gdje se spaja treba biti na dnu. Oprezno uvijajte dnom dlanova.
  • 6. Stavite je na lim prekriven papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže 1-2 sata na sobnoj temperaturi ili dok ne bude dvostruko veće.
  • 7. Poprskajte s malo vode i malo brašna. Oštrim nožem urežite dijagonalne ureze po vrhu štruce.
  • 8. Zagrijte pećnicu na 220 °C, a na dno pećnice stavite lim za pečenje s vodom – tako će se za vrijeme pečenja stvoriti para. Stavite štrucu u srednji dio pećnice i pecite 25 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 200 °C i pecite još 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetci.

Povezani recepti

Vidi sve